Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 18., kedd

A TERHESSÉG KEVÉSBÉ ISMERT JELEI


A terhesség kevésbé ismert jelei


Arról mindenki hallott, hogy a reggeli rosszullét és a menstruáció elmaradása a terhesség egyik első jele. Azonban a terhességnek számos más kevésbé ismert jele és velejárója is van, melyeket most összegyűjtöttünk .
A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó menstruáció első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén). A terhességi tünetek jelentős része körülbelül 4 hetes terhességtől észlelhetőek, bár vannak olyanok is, melyek már hamarabb jelentkeznek. A legnyilvánvalóbb jel a havi vérzés elmaradása. Néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható időpontjában kevés vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció.
- Sokan beszámolnak enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.
A napjainkban kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, a várható vérzés időpontjában már kimutathatják a terhességet. Amennyiben a teszt negatív, azonban a vérzés továbbra sem jelentkezik, néhány nap múlva meg kell ismételni. Kérdéses esetben (és pozitív eredmény esetén is) fel kell keresni egy szülészorvost. 

Az émelygés

Az a mai napig sem tisztázott pontosan, hogy mi okozza az émelygést, az undorodást bizonyos ételektől. A háttérben valószínűleg egy védekező mechanizmus áll, amely a magzat egészségét szolgálja azáltal, hogy az anyát távol tartja a potenciálisan veszélyes táplálékoktól. Főleg a terhesség későbbi szakaszában fordulhat elő bizonyos (esetenként szokatlan) ételek megkívánása. 
A reggeli rosszullét a legismertebb terhességi jel, de csak kevesen tudják, hogy ez a nap bármelyik szakaszában előtörhet. A reggeli rosszullét azért gyakoribb, mert a gyomorsavak az éjszaka során felgyűlnek. Sajnos azonban azok a nők, akik reggelente gyakori rosszullétre panaszkodnak, nagy valószínűséggel a nap más időpontjaiban is fognak hányingert érezni.
Ritkán előforduló állapot a terhességi vészes hányás, ilyenkor a gyakori, sorozatos hányások miatt a szervezet nem jut elegendő folyadékhoz valamint tápanyaghoz, emiatt néhány napos kórházi felvétel indokolt. A terhes állapotát infúziós kezeléssel igyekeznek rendezni.

Szagérzékenység

Ilyenkor jellemző a szagokra való túlérzékenység. Ennek csökkentése érdekében ne főzz olyan ételeket, melyek intenzív illatúak, szellőztess gyakran, tartózkodj sokat a friss levegőn.

Fáradékonyság

A szervezetben lejátszódó változások nagyfokú fáradtságot okozhatnak. A magasabb progeszteronszint, a vérképzésben bekövetkező változások, a szívritmus és légzés megváltozása mind hozzájárul ehhez.
-A fáradtság oly mértékű lehet, hogy komoly gondot okozhat az egyéb feladataidra való koncentrálásban.
Különösen jellemző ez az első három hónapra (trimeszterre), mikor a szervezetnek hozzá kell szoknia a hormonváltozásokhoz, illetve a harmadik harmadra, mikor a jelentős súlytöbblet állandó cipelése fárasztja ki az embert, valamint a nagy pocak miatt már kényelmetlen az alvás. A túlzottan kimerült kismamáknak érdemes vérszegénységi vizsgálatot végeztetniük.

Gyakori vizelési inger

A gyakori vizelési inger szintén a terhesség első jelei közé tartozik. Hátterében az első időszakban a hormonális változások állnak, míg később a megnövekedett méh és a gyermek súlya fejt ki nyomást a húgyhólyagra.

Megnövekedett mellek

A terhesség elején a mellek megnövekedése ugyancsak a hormonváltozásnak köszönhető, a mellek felkészülnek a szoptatásra, tejtermelésre, és ezek a változások időnként fájdalommal is járhatnak.
-Megfigyelhető a várandósság idején a mellbimbók és a szeméremajkak sötét elszíneződése. A várandósság során általában 1-2 számmal nagyobb melltartóra van szükség.

Fokozott hüvelyváladék

A hüvelyváladék mennyisége megnő, savas vegyhatása erősödik.
Fontos, hogy amennyiben a nagyobb mennyiségű váladékhoz szeméremtesti égő, viszkető érzés társul, vagy ha a váladék kellemetlen szagú vagy szokatlan színű, mindenképpen fel kell keresned egy szülészorvost. Ezen tünetek hátterében gombás vagy bakteriális fertőzés is állhat. A fertőzést mindenképpen kezelni kell, terhes nőknél is. Főleg a baktériumok által kiváltott fertőzések veszélyesek, ugyanis ezek a méh felé terjedve vetélést, koraszülést okozhatnak.
- Várandós nők esetében a hüvelyi fertőzések egyébként a megszokottnál gyakrabban fordulhatnak elő megfelelő tisztálkodás, higiéniai körülmények mellett is.

Székrekedés

Íme, egy kevésbé ismert tünet, melyről nem nagyon beszélnek annak „kényes” mivolta miatt.
-Különösen jellemző az utolsó időszakra, ám sokaknál már a terhesség legelejétől jelen van. Oka a progeszteron hormon miatt megváltozott emésztés, a megnövekedett vízszükséglet, a méh által kifejtett nyomás a végbélre.  Fogyassz magas rosttartalmú ételeket és igyál minél többet! 

Gyomorégés

Főként a második és harmadik trimeszterre jellemző tünet, mely nem is annyira gyomorfájdalmat, hanem inkább égő érzést jelent a szegycsont és a torok közötti részen. Kiváltó oka ennek is a progeszteron hormon termelésében bekövetkező változás. A kellemetlenségek enyhíthetők, amennyiben nem fogyasztasz túl fűszeres ételeket, nem eszel közvetlenül lefekvés előtt, illetve ha némileg megemeled az ágymatracot a fejrészen

Viszketés

A viszketés szintén egy gyakori terhességi tünet, végigkísérheti az egész várandósságot, s leginkább a mellek és a has tájékán jelentkezik, ahol a bőr testünk növekedését követve jobban nyúlik. 

Nem várt allergiás tünetek

A szezonális allergiák, illetve az asztma nem várt tüneteket produkálhatnak a terhesség alatt.
- Míg egyesek arról panaszkodnak, hogy tüneteik felerősödnek, addig másoknál szinte megszűnnek a kellemetlen allergiás panaszok.
-Az asztmás kismamáknak továbbra is használniuk kell a gyógyszereiket, hiszen ha ők nem kapnak rendesen levegőt, a babának sem jut elég oxigén. 

Egyensúlyzavar

Az utolsó harmadban sokan  panaszkodnak egyensúlyzavarra.
- Nem csak a növekvő pocak miatt tolódik el a test súlypontja, hanem a relaxin nevű hormon (melynek szerepe a medenceszalagok lazítása, hogy rugalmasabbak legyenek a szülés alatt) fokozott termelődése miatt is, mely a fenéken, térden és könyökön is kifejti a hatását, lazítja a szalagokat, ízületeket. A várandós anyukák emiatt veszítik el gyakran az egyensúlyukat.

Megváltozik a közérzet

A közérzet változása szintén tipikus tünet
- A terhesség első harmadára ambivalens érzések jellemzőek. Gyakori a fáradtság, a bágyadtság. A második harmad sokkal kiegyensúlyozottabb időszak. A kismama energikusabb, a magzatmozgások észlelése után a terhesség ténye sokkal "kézzel foghatóbbá" válik.
-A harmadik harmad a babára való készülődés időszaka. Megjelenhetnek a szüléssel kapcsolatos félelmek, aggodalmak. A szülés előtti időszakot többnyire türelmetlenség jellemzi.
http://www.kamaszpanasz.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése