Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 29., szombat

KOPONYATÖRÉS GYERMEKEKNÉL




A gyermekkori koponya sérülések gyakran járnak csonttöréssel, mely jellegét tekintve lehet lineáris/vonalszerü*, depressziós/besüppedt/ vagy baziláris koponya alapi.
- Némely koponyatörés súlyos koponyaûri sérülés alapjául szolgálhat.
Mivel az agysérülések 50%-a nem társul koponyatöréssel, agysérülés gyanúja esetében sokkal inkább komputertomográfia (CT), mint koponyaröntgen-vizsgálat indokolt Az összes koponyatörés mintegy 75%-a lineáris típusú.
- Izolált lineáris koponyatörés esetén a fájdalomcsillapítás és az ambuláns megfigyelés többnyire elegendô, kétéves kor elôtt azonban idegsebészeti vizsgálat és nyomonkövetés ajánlott.
Ritka esetekben a koponyatörés kapcsán fellépô dura-szakadásból leptomeningealis cysta fejlôdhet ki.
-A leptomeningealis cysta vagy akár az agyszövet a törésen keresztül kitüremkedhet, ezáltal lassítja a törés gyógyulását, és a törési rés kiszélesedéséhez vezet, mely sebészeti beavatkozást tesz szükségessé.1
Erôteljesebb ütés hatására depressziós koponyatörés jön létre.
- E törések idegsebészeti vizsgálatot és esetlegesen operatív megoldást igényelnek, melynek során ki kell emelni a csontdarabot, amennyiben a benyomódás mértéke meghaladja a koponyacsont vastagságát. Depressziós koponyatörést követôen fokozódik a görcsrohamok kialakulásának kockázata, ezért gyakran részesülnek antikonvulzív profilaxisban.
Koponyaalapi törés kapcsán Battle-jel (fül mögötti ecchymosis) vagy haemotympanum látható, mely a halántékcsont törésébôl ered, a vér pedig a mastoidealis légsejtekben gyûlik meg).
-A koponyaalapi törések vénás sinus-drenázshoz és pápaszem-haematomához (periorbitalis ecchymosis) is vezethetnek
Emellett esetenként liquor-csorgás észlelhetô a fülbôl vagy az orrnyílásból. Amenynyiben a fizikális vizsgálat felveti agyalapi törés lehetôségét, koponya CT-vizsgálatszükséges, mert a koponyaalapi törés a
natív röntgenfelvételen gyakran rejtve marad.
- A lehetséges szövôdményekmiatt az agyalapi törést szenvedett beteget
szoros kórházi megfigyelés alatt kelltartani.


Az esésből adódó trauma a csontok törésén kívül koponyaüregben lévő agyállomány sérülését valamint koponyaűri vérzést is okozhat.
 KOPONYACSONTTÖRÉS esetében törhet a koponyaalap vagy a koponyaboltozat.
A koponyaalapi törés mindig nyílt törés, mert az orr garat a dobüreg felé megnyílik a koponyaüreg. Ha a tüneteket megfigyeljük, akkor megállapítható, hogy a koponyaalapi árkok közül melyik sérült.
a)                 Elülső árok-ennek törése esetén az orrból agyvízzel keveredett vér csorog illetve a szem körül „pápaszem „vérömleny alakul ki.
b)                 Középső árok –ekkor a fülből szivárog az agyvízzel keveredett vér és a vérömleny a fül mögött, jelentkezik.
c)                  Hátulsó árok – törésénél az agyvízzel kevert vércsorgás a hátsó garatfalon tapasztalható. Laikus nem ismeri fel és a vérömleny a tarkón alakul ki.
Mindhárom törést agyrázkódás is kíséri.
Koponyaboltozati törés feltételezhető, ha a hajas fejbőrön vérömleny tapintható vagy horpadást észlelünk.

Izolált linearis/vonalas /koponyatető törés egy 13 éves germeknél



Depressziós /süppedéses/ koponyatörés újjszülöttnél



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése