Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 1., szombat

IJESZTŐ TÜNETEKKEL JÁRÓ TÉLI FELSŐ LÉGUTI MEGBETEGEDÉSEK GYERMEKEKNÉL


IJESZTŐ TÜNETEKKEL JÁRÓ TÉLI FELSŐ LÉGUTI MEGBETEGEDÉSEK GYERMEKEKNÉL

1-Gyermekkori gégegyulladás- /laryngitis/

Alapszabályok

·         Az enyhe panaszokban szenvedő gyermeket otthon kezeljük.
·         A spasticus croup súlyosabb eseteiben glucocorticoidot alkalmazunk, és szükség esetén elsősegélyként racem adrenalint (racemephrint) adhatunk.
·         A beteget kórházba kell utalni, amennyiben
o        belégzés alatt retractio vagy súlyos insipatoricus stridor jelentkezik
o        bacterialis tracheitis vagy pneumoniával szövődött laryngitis gyanúja vetődik fel.
o        Saját tapasztalatom-minden egy év alatti gyermeket-az egyes esetekben fellépő gégespasmus miatt ,aminek a következménye drámai lehet.

Kórelőzmény és klinikai leletek

·         A laryngitis tünete a hirtelen kialakuló rekedtség, a tompa köhögés és az inspiratoricus stridor.
·         Igyekezzünk megfigyelni a légzési nehezítettség fokát és a mellkasfal mozgását, amikor a gyermek nem ijedt és nem sír. Erre a legalkalmasabb időpont a vizsgálat eleje, mielőtt a beteg "sírni kezd a doktor miatt".
·         Sokat segít a kórtörténet. A lassan kialakuló laryngotracheitis lassabban is csillapítható, mint a hirtelen fellépő laryngitis.
·         Visszatérő laryngitisben szenvedő betegek esetében a korábbi epizódok súlyosságából következtethetünk a jelen állapot várható lefolyására.
·         Gyanakodjunk pneumoniára (vagy bacterialis tracheitisre), ha a laryngitises gyermeknek makacs láza van, és állapota nem reagál a kezelésre; ilyen esetekben a serum CRP-szintje gyakran emelkedett.

Kezelés-szerintem csecsemőknél és kisdedeknél kórházi ellátást igényel

·         A laryngitist vírusok okozzák, és nincsen specifikus kezelési módja. Az esetek 70%-ának hátterében parainfluenza vírus áll.
·         A hűvös, párás levegő jótékony hatású: ha az időjárás engedi, a gyermeket szabad levegőre kell vinni.
·         A hagyományos tüneti kezelés során párologtató készülék segítségével párát lélegeztetünk be a beteggel a rendelőben vagy a sürgősségi osztályon..
·         Habár a gőz-belélegeztetés bevett kezelési módszer, nem rendelkezünk tudományos bizonyítékkal a dyspnoét megszüntető hatását illetően 3 . Csak akkor javasolt alkalmazni, ha anélkül kivitelezhető, hogy a gyermeket megijesztenénk vagy kényszerítenénk.
·         A dexamethason spasticus croupban 0,6 mg/kg (max 10 mg) per os vagy i.m. adagban hatékony. A dózis később 1–2-szer megismételhető. Hatása lassan alakul ki. Alkalmazható még inhalatiós steroid (pl. budesonid1 mg) vagy oralis methylprednisolon 2 mg/kg dózisban.
·         Súlyos stridor esetén racem adrenalin (racemephrin) 0,5–1,0 mg/kg 5–10 perc alattadható porlasztóval. Mivel a stridor 1–2 óra múlva gyakran kiújul, az ilyen gyermekeket az elsősegély után kórházba kell utalni, vagy legalább erre az időre megfigyelés alatt kell tartani a rendelőben.
5.28. táblázat - A racem adrenalin adagolása
Testtömeg
Adag
< 10 kg
4,5 mg
10--20 kg
6,8 mg
> 20 kg
9,0 mg

A kórházba utalás javallatai

·         A légzési nehezítettség foka VALAMINT A GYERMEK KORA határozza meg, hogy hol kell gondozni a gyermeket.
·         Nagyobb gyermeknél a rekedtség és a laryngealis köhögés otthon kezelhető.
.     Azoknak a gyermekeknek, akiknek jelentős az intercostalis retractiója és a légzési segédizmok használata, nagyjából 50%-a rosszabbodik, és kis részük intenzív ellátásra is szorulhat 1 . Az ilyen gyermekeket kórházba kell utalni.
·         A kezelésre nem reagáló "laryngitisben" szenvedő lázas gyermeket kórházba kell utalni bacterialis tracheitis gyanújával.


 

 

2-Heveny gégefedő-gyulladás

A
 A gégefedő erősen vörös,duzzadt,vizenyős és láthatóan beszűkiti a légutakat

Betegségek - tünetek és kezelések

Az epiglottitis (heveny gégefedő-gyulladás) bármely korosztályban előfordulhat, legtöbbször azonban kisgyermekek esetében alakul ki.

heveny gégefedő-gyulladás (epiglottitis) a gégefedő ritka bakteriális fertőzése.
- Egy porcos hártyáról van szó, ami nyitja és zárja a gégét és a légcsővet. Az epiglottitist gyakran a Haemophilus influenza B (Hib) baktérium okozza.
- Ez a fertőzés felelős a gégefedő gyors gyulladásáért, így blokkolva a levegő bejutását a légcsőbe és a tüdőbe. Ez komoly problémát jelent a légzésben, a legsúlyosabb a légzési elégtelenség.

Az epiglottitis hatása
gyermekek és felnőttek esetében egyaránt megjelenhet, de a leggyakoribb a 2-6 éves gyermekeknél. Szerencsére az epiglottitis most már egy ritka betegség, hála a Hib baktérium elleni vakcinának.

A heveny gégefedő gyulladás tünetei és jelei 

A gégefedő gyulladás lázzal és torokfájással kezdődik, így gyorsan légzési problémákat okoz.
-A gyermek ülve vagy hajolva próbál majd lélegzeni, nehezen fog tudni beszélni, és nem tudja lenyelni majd a nyálát. A légzést egy sípolás kíséri majd, és a gyermek letargikus lesz. A bőr és a nyelv kék színűvé válik, ez a jele annak, hogy nem kap elég oxigént a vér.

Szövődmények

Az epiglottitis egy olyan betegség, amely veszélyezteti a gyermek életét, mert teljesen blokkolhatja a légutakat.!!!
- Ha ilyen tüneteket észlelsz, fordulj azonnal orvoshoz!
A gyermeket k0telezően azonnal kórházba kell vinni, ahol az orvosok oxigénes kezelést adnak neki.
- Nyakröntgenfelvételt kell végezni, hogy megvizsgálják az epiglottitis tüneteit.
Az oxigén mellett a gyermek intravénásan antibiotikumot és kortikosteroidokat is fog kapni.
- Egyes esetekben a beteget intubálni kell, hogy kapjon elég oxigént. A csövet a légcsőbe helyezik, a gyulladt gégefedő után.

A betegség megelőzése 

Fontos, hogy a gyermek kapjon védőoltástHaemophilus influenzae b (HIB) baktérium ellen, ez a legjobb módja a gégefedó gyulladás megakadályozására. Ugyanez a baktérium felelős agyhártyagyulladásért is a gyerekeknél.



3- Hörgőcskegyulladás

Mellkasfelvétel-a tüdőmezők áttetszőek,a mellkas felfuvódott,a bordaközi rések vizszintesen futnak le és a közöttük lévő távolság erősen kiszélesedett.


A hörgőcskegyulladás (bronhiólitisz) csecsemők és kisdedek légutainak ragályos vírusfertőzése, mely megnehezíti a légzést, elsősorban a kilégzést.
A hörgőcskegyulladást leggyakrabban a respiratory syncytial virus (RSV) okozza, de néha más vírusok, például a parainfluenza és az adenovirus állnak a háttérben. E vírusokkal történő fertőzés a légutakban gyulladást idéz elő, ez pedig a légutak szűkületét okozza, ami akadályozza a levegő áramlását a tüdőbe és abból ki.
A bronhiolitisz jellemzően a 18 hónapnál fiatalabb gyermekek, leggyakrabban 6 hónap alatti csecsemők betegsége.
- Az első életévben a hörgőcskegyulladás 100 gyermekből körülbelül 11-et érint, de egyes járványok idején jóval magasabb arányban betegszenek meg a csecsemők.
- A hörgőcskegyulladás jellemző időszaka a tél és a koratavasz.
- Gyakoribb lehet azokban a csecsemőkben, akiknek anyja cigarettázik, különösen, ha a terhesség alatt dohányzott, és valószínűleg kevésbé gyakori anyatejjel táplált csecsemőkben.
- A szülők és idősebb gyermekek is megfertőződhetnek ugyanazon vírussal, de az náluk csak enyhe megfázást okoz.

Panaszok, tünetek és kórisme
A hörgőcskegyulladás megfázás tüneteivel kezdődik - orrfolyással, tüsszögéssel, hőemelkedéssel és némi köhögéssel.
- Néhány nap múlva a gyermek légzése nehezítetté válik, köhögése rosszabbodik. Kilégzésben általában magas hangot ad (sípolás). A legtöbb gyermek tünetei enyhék; még ha egy kicsit gyorsan veszi is a levegőt és rendkívül szapora a lélegzése, a csecsemő élénk, jól érzi magát és jó az étvágya. Más csecsemők súlyosabb állapotúak lehetnek, gyorsan, felületesen és nehezen lélegeznek. Néha az oxigénhiánytól a gyermek elkékül. A gyors légzés ivási nehézséghez vezet, ami kiszáradást eredményezhet.
A kórisme a tüneteken és a beteg vizsgálatán alapszik. Az orvos néha törléssel nyálkamintát vesz az orr mélyéről, hogy megkísérelje a vírust azonosítani.

Kórjóslat és kezelés
A legtöbb gyermek 3-5 nap alatt otthonában meggyógyul.
-Amíg a betegség zajlik, híg folyadékokból gyakori kis adagokat lehet adni.
 Fokozódó légzési nehézség, a bőr kékes elszíneződése, elesettség és a kiszáradás azt jelzik, hogy a gyermeket kórházba kell vinni. -Veleszületetten szív- vagy tüdőbeteg gyermekeket, vagy akiknek védekezőrendszere károsodott, hamarabb kórházba kell vinni, ugyanis sokkal könynyebben kerülnek súlyos állapotba hörgőcske-gyulladás eredményeképpen. Ha az ápolás megfelelő, a hörgőcske-gyulladás miatti halálozás esélye csekély, még a kórházi kezelésre szoruló gyermekek körében is.
A kórházban az oxigénszintet az ujjra, lábujjra vagy fülcimpára erősített érzékelővel figyelik, és sátorban vagy arcmaszkkal oxigént adnak. A légzés támogatásához azonban lélegeztetőgépre is szükség lehet.
-Intravénás folyadékokat adnak, ha a gyermek nem tud eleget inni.
-A légutak megnyitására szolgáló, belélegzendő gyógyszerekkel (bronhodilátorokkal) lehet próbálkozni, bár hatásosságuk hörgőcske-gyulladásban megkérdőjelezhető.
- Párásítóval a ribavirin nevű vírusellenes szer adható koraszülötteknek, vagy olyan kórállapotban szenvedő csecsemőknek, akikben magas a súlyos légzési nehézség kockázata, például veleszületett szív- vagy tüdőbetegségben, cisztikus fibrózisban vagy AIDS-ben szenvedőknek. Az antibiotikumok nem hatásosak.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése