Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 31., hétfő

AZ AGYRÁZKÓDÁSRÓL


Agyrázkódás

 

 

Bár agyunk a bőrrel fedett, csontos koponyán belül, többszörös hártyarendszer alatt, vékonyka kötőszövetes szálacskákkal kirögzítve, folyadékban – az un. liquor-ban – úszik, melyeken a hétköznapi fejsérülések mozgási energiája sorrendben elnyelődve nem okoz különösebb tüneteket, a súlyosabb fejet ért ütésnél azonban az agy mind a sérülés helyéhez közel, mind az átellenes oldalon, a koponya túlsó felének belső feléhez csapódva sérülhet.

Előfordulás

Csakúgy, mint a nyugati országokban, hazánkban is meredeken emelkedik az összes koponyasérülések száma évente – ezek közül kiemelkedő hányadot a gyermekkori, balesetből (karambol, esés) eredő esetek tesznek ki.
 Ebben az életkorban a koponyát ért sérülések előfordulási gyakorisága 2-3 ezrelék, az agyrázkódásért felelős enyhe és közepes fokú ebből 85-90%, illetve 5-10%.

Okok

A még nem zárt kutacsú csecsemők, kisdedek esetében a lap szerint elmozduló, nagyobbaknál és felnőtteknél pedig a sérült szélű koponyacsontok miatt fontos koponyán belüli erek szakadhatnak el.
- Az ilyen sérülések a fokozatosan beszűkülő tudat és általános állapotromlás miatt azonnali kórházi ellátást igényelnek.

Tünetek

Míg a ritkábban előforduló agyzúzódásnál alaki elváltozás is megjelenik az agyállományban, a sokkal gyakoribb agyrázkódásnál mindössze maradandó eltérést nem okozó működészavart észlelünk.
- Az ütés pillanatát követően rendszerint rövidebb eszméletvesztés, emlékezet-kiesés (mely érintheti a sérülés előtti és utáni rövid időszakot is), hullámzó általános tünetek (mint hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, látászavar, aluszékonyság) észlelhetőek. E tünetek kialakulásáért a fokozatosan kialakuló agyi vizenyő – agyödéma – a felelős, mely azonban hamar és magától felszívódik nyugalomba helyezett betegnél.

Lefolyás

Ugyan agyrázkódásnál a panaszok, tünetek egyre kisebb mértékben még visszatérhetnek néhány napon belül, 3 napon túli megfigyelést általában a szövődménymentes esetek nem igényelnek.
-Ismert az un. agyrázkódás utáni tünet együttes, ahol szervi és működésbeli eltérést nem találunk, a beteg agyi teljesítménye azonban romolhat; fejfájást panaszol, koncentrációkészsége csökken, hangulatváltozások jellemzik, ezek azonban az idő előrehaladtával fokozatosan megszűnnek.
-Gyakran véletlenül fedeződik fel fejsérülés az ilyen panaszokkal orvoshoz fordulók kórtörténetében. Egyes esetekben krónikus fejfájás, migrénes hajlam alakul ki az agyrázkódást követően.

Diagnózis

Általánosságban elmondható, hogy gyermekeknél szinte mindig, felnőttek esetében pedig köztéri baleset esetén, illetve eszméletvesztéskor és a tünetek fokozódásakor kórházi felvétel és megfigyelés szükséges gyermeksebészeti, sebészeti vagy sürgősségi osztályokon.
-Ilyenkor infúzióban folyadékpótlásra kerülhet sor, fájdalomcsillapítást, szigorú ágynyugalmat, diétát és egy sor további vizsgálatot – mint koponya röntgen, vagy CT elvégzését, az agyhullámok vizsgálatát (EEG), vér- és vizeletvételből laborvizsgálatot, illetve a szemfenék szemészeti vizsgálatát – rendelhet el a kezelőorvos a tünetek, panaszok illetve az észlelt eltérések súlyosságától függően.

Terápia

Az eszméletlen beteg ellátásánál az elsősegélynyújtó legfontosabb feladata: a környezet biztosításán – további sérülések elkerülése, melyek neki, vagy a sérültnek árthatnának – túl, a beteg testének stabil oldalfekvésbe való helyezése, a légutak szabad átjárhatóságának biztosítása, a Mentőszolgálat értesítése.
-A tudat visszatérése után fontos a további vízszintes fektetés, megfigyelés és orvos értesítése, akinek kompetenciája az esetleges további kórházi megfigyelés mérlegelése.
-Az otthon ápolt sérültnél a folyamatos állapotrosszabbodás, vagy a tünetek újbóli, illetve új tünetek megjelenése – fokozódó aluszékonyság, fül-orrvérzés, vagy -folyás, a szemeken, a szemgolyókon észlelt eltérés – azonnali orvosi vizsgálatot tesz szükségessé.

Megelőzés

Az agyrázkódás megelőzése gyermekkorban a fokozott szülői figyelmet, a gyermek tanítását, helyes nevelését, pl. kerékpározásnál sisak használatát jelenti, míg a felnőtteknél a tudatmódosítók – alkohol, drogok – használatának kerülése, illetve a munkavédelmi szabályok betartása az elsődleges fontosságú.

Egyéb tudnivalók

Az agyrázkódáson átesett vizsgálata vagy megfigyelése tehát egészségügyi személyzetre tartozik, egy esetleges szivárgó koponyaűri vérzésnél a korai, sikeres műtét életet menthet.
http://www.egeszsegkalauz.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése