Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 20., csütörtök

NÉHÁNY FONTOS TUDNIVALÓ AZ ANTIBIOTIKUMOKRÓL


Néhány fontos tudnivaló az antibiotikumokról

Az antibiotikumok használatát illetően az egyik legfontosabb kérdés a rezisztencia kialakulása.
- Ehhez maga a beteg is hozzájárulhat, ha pl. nem megfelelően tartja be a a gyógyszerszedési előírásokat (mert jobban érzi magát), vagy minden banális megfázást antibiotikummal próbál kezelni, kezeltetniAz elmúlt évek során fokozódott ezekkel a szerekkel szemben a baktériumtörzsek rezisztenciája, és ma már akár erősebb hatású, széles spektrumú szerek is hatástalanok lehetnek néhány igen ellenálló törzzsel szemben(!)



Fontos azt is tudni, hogy a megfázás, influenza víruseredetű, tehát ezek esetén antibiotikumok adásának nincs értelme, mert vírusok ellen nem hatnak.
- Az antibiotikumok szükségtelen (túl) rendelése több mellékhatást okoz, több a gyógyszerkölcsönhatás – több a fölösleges gyógyszerköltség is.
- Antibiotikum bevétele előtt az orvost tájékoztatni kell, ha ismert gyógyszerallergiánk van (főként, ha arra a szerre, amit készül felírni), illetve ha máj- vagy veseműködési zavarunk állna fenn valamely betegség következtében. -Megváltozhat a gyógyszer lebomlása, ezért valószínűleg a dózisát módosítani kell.

Az antibiotikumok ismertebb mellékhatásai


Minden antibiotikumnak más és más a mellékhatás-profilja.
- Általában mondhatjuk, hogy a bélben élő baktériumflórát érintik, tehát gyakori lehet ezt követően a hányinger, hányás, hasmenés.
- A legtöbb túlérzékenységi reakciót a béta-laktám antibiotikumok okozzák.
- Ha a beteg úgy érzi, úgy gondolja, hogy allergizál az antibiotikumra, azt ne habozzon mielőbb elmondani orvosának!
A valódi allergiás reakció tünetei a következőek: vérnyomásesés, légzési nehézségek, viszketés, duzzanatok a bőrön, az ajkakon, torokban stb.

Hogyan deríthető fel az antibiotikum-allergia?


Az antibiotikum-hiperszenzitivitás általában a beteg kórtörténetéből és az aktuális vizsgálatokból kideríthető, beleértve a bőrpróbákat is.
- Azért nem könnyű ezt nagyon egyértelműen kimondani, mert nincsen olyan bőrteszt, vagy vérvizsgálati módszer, ami 100%-os pontossággal kimondaná az antibiotikum-allergiát. Mintegy 3-20% lehet a hamis negatív eredmény valódi penicillin allergiásak esetén.

Penicillin túlérzékenység

 

JELLEZŐ TÜNETEK-ERŐSEN VÖRÖS,PUFFADT ARC,SZEMRÉSEK BESZÜKÜLTEK,ALSÓ ÉS FELSŐ SZEMHÉJAK MEGDUZZADTAK,VIZENYŐSEK.

 


A legtöbb béta-laktám antibiotikummal összefüggésben kialakulhat túlérzékenységi reakció, legtöbbször viszketés, láz, szérumbetegségre emlékeztető reakciók, sejtpusztulás formájában.
- Valódi anafilaxiás válasz penicillinnel kapcsolatosan kb. 1:10000 arányban fordul elő, és ezen esetek kb. 10%-a végződhet halállal.
- A legtöbb anafilaxiás esetnek nem található előzménye a beteg kórtörténetében (!)
-Az orvossal, mielőtt felír egy antibiotikumot, mégis tudatnunk kell, ha ismert gyógyszerallergiánk van (főleg ha penicillinre, ill. egyéb antibiotikumra). Vizsgálatok szerint a penicillin-allergiás betegek 3-10%-a allergiás lehet más béta-laktám antibiotikumra is, mint pl. cefalosporinok, carbapenemek.

Mennyire biztonságos gyógyszerek az antibiotikumok?


A legtöbb antibiotikum adása biztonságos, ha a betegnek nincs (ismert) gyógyszerallergiája, vagy valamely szerv működésének elégtelensége nem áll fenn (főleg a vese és a máj tekintetében).
-Mint minden gyógyszeradás esetén, igen fontos az előírt dózis, és a megfelelő időtartamú adagolás betartása.
- Elképzelhető, hogy valakinél egy antibiotikum azért okoz toxikus hatást, mellékhatást, mert (valamely egyéb betegségre szedett) más gyógyszerrel kölcsönhatásba kerül, és pont ezek a hatások erősödnek fel (pl. azért, mert egyik a másik lebomlását gátolja).
- Egyes antibiotikumok több mellékhatást okozhatnak – másokkal kombinációban, pl. az aminoglikozidok, cefalosporinok, tetraciklinek. Ezeket megfelelő körültekintéssel kell adagolni, alkalmazni, főként, ha korábban már okoztak problémákat.

Antibiotikumok kölcsönhatásai



Ha a beteg egyszerre többféle gyógyszert szed, nagyobb a kockázat interakciók kialakulására. Ennek több útja lehet: a leggyakoribb talán a felszívódás módosulása, azután a meglévő egyéb betegségek, a gyógyszerek csökkent kiválasztása, vagy a különböző (bontó) enzimek gátlása vagy serkentése (nő/csökken a gyógyszerkoncentráció és -hatás is egyben).


Kölcsönhatások a felszívódás alkalmával


Egyes gyógyszerek, mint pl. a savkötők, hasmenésgátló szerek tetraciklinekkel és clindamycinnel komplexet képeznek, amely csökkenti e szerek felszívódását a gyomor-bél rendszerbe
. Ilyenkor célszerű e szereket több óra különbséggel bevenni (legalább 2 óra időközzel). Egyéb gyógyszerek is hathatnak a gyomor-bél nyálkahártyára, ezzel befolyásolják az antibiotikumok felszívódását.

Kölcsönhatás az enzimrendszerekkel


Egyes gyógyszerek igen erős
enziminhibitorok (gátló) vagy – induktorok (serkentő).
-Ezek a véráramban megváltoztatják az antibiotikum (és persze más gyógyszerek) szintjét.
- Érdemes az orvossal – ismert egyéb, pl. krónikus betegség esetén – konzultálni, éppen az ilyen típusú kölcsönhatás előzetes kizárása céljából.

Mikor célszerű az orvossal konzultálni?


Ha az előírt antibiotikum-kúrával kapcsolatban bármilyen kérdés felmerül, vagy ha bármely mellékhatás észlelhető a kezelés idején. Meglévő, egyéb szervrendszert érintő betegség, vagy fennálló terhesség esetén az orvos megfelelő gondossággal kell kiválassza az antibiotikumot.
- Vissza kell térni akkor is, ha a tünetek nem javulnak, vagy egy adott kúra után a beteg nem érzi jobban magát.
Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi hetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat!
 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése