Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 5., szerda

ŐSZI BACILLUSOK-AVAGY HOGYAN VÉDJÜK MEG GYERMEKÜNKET


Őszi bacillusok, avagy hogyan védjük gyermekünket?

Az utóbbi években elkerül minket a klasszikus „ősz”. Hiányzik az az átmeneti 10-18 °C hőmérsékletű néhány hónap, amikor szervezetünk felkészülhet a nyári melegről a téli hidegekre való áttérésre.
- A hirtelen időjárás változás mindenkit megvisel, ráadásul így szervezetünk védekező rendszere sem áll készen arra, hogy felvegye a harcot a téli bacikkal, vírusokkal.
-A gyerekek, főként 1 éves kor alatt nem rendelkeznek még olyan védekező képességgel, mint a felnőttek, ezért nagyon fontos, hogy fokozottan óvjuk őket a megbetegedésektől.
- Fontos, hogy a szülők legyenek felkészülve a várható gyermekbetegségekre, és erősítsék meg babájuk és saját immunrendszerüket is -
A felnőttekhez hasonlóan az ősz főként a felső légúti megbetegedésekről szól a kisgyermekek esetében is.
- Gyakori a megfázás, orrfolyás, tüdőgyulladás, hörghurut, arc-és homloküreg gyulladás. Ezeken kívül a Rotavírus okozta fertőzéses hasmenéses megbetegedés igen gyakori ősszel.
Megfázás tünetei: láz, nyugtalanság, orrváladék, időtartam: 2-4 nap.
Tüdőgyulladás tünetei: pár napos nátha és köhögés, hidegrázás, bágyadtság, szapora légzés, étvágytalanság láz, időtartam: elhúzódó.
Hörghurut tünetei: orrfolyás, köhögési roham, hát és mellkasi fájdalom, közérzetromlás, időtartam: 10 nap.
Arcüreggyulladás tünetei: orrfolyás, nappali köhögés, 39°C-nál magasabb láz, időtartam: 10+nap
Homloküreg-gyulladás tünetei: orrfolyás, nappali köhögés, 39°C-nál magasabb láz, időtartam: 10+nap
Hogyan előzzük meg a betegségek kialakulását?
Figyeljünk a környezetünkre!
-Ne vigyük a picit olyan társaságba, ahol beteg emberrel vagy beteget ápoló személlyel találkozhat. Ez ugyanis a legkönnyebb módja a különböző vírusok, baktériumok átadásának.
- A bölcsődékben, óvodákban kövessük nyomon a gyerekbetegségek alakulását, és szükség esetén inkább maradjunk otthon a kisgyermekkel, vagy kérjük a nagyszülők segítségét.
Öltöztessük a picit mindig az évszaknak és a hőmérsékletnek megfelelően!
-A túlöltöztetés nem megoldás. Így a baba kimelegszik, megizzad, és könnyedén megfázik. A legjobb megoldás, ha annyi réteg ruhát adunk rá, mint amit magunk is viselünk. Mindig ellenőrizzük a baba bőrének hőmérsékletét, nézzük arcocskáját! Ebből könnyen megállapítható, hogy melege van, vagy fázik.
Fontos a baba szervezetét a lehető legjobb formában tartani.
- Ennek alapja az egészséges táplálkozás. 1 éves kor alatt az anyatej a lehető legjobb immunerősítő táplálék. A szakemberek ezért is javasolják a 6 hónapos kor alatti kizárólagos szoptatást, 6 és 12 hónapos kor között pedig a napi 5-8 dl anyatej elfogyasztását, hiszen ekkor még mindig a tej a baba fő tápláléka.
-Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű anyatej, akkor célszerű prebiotikumot vagy probiotikumot tartalmazó tápszert választani, és ugyanolyan mennyiségben adni a babának, mint az anyatejet.
-Csak az anyatej vagy annak hiányában a tápszer, majd 1 éves kor után a gyerekital tartalmazza az immunrendszer erősítését szolgáló pre- és probiotikumokat.6 hónapos kor után a baba immunrendszerét erősíthetjük a korának megfelelően adható szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ezek vitamin- és ásványi anyag tartalmuknál fogva segítik a védekezést.

·  Alma: magas C-vitamin tartalmú, 6 hónapos kortól
·  Banán: B1 vitamin, folsav és biotin tartalma kiemelkedő, 6-8 hónapos kortól
·  Körte: magas élelmi rost és cukor tartalma adja jelentőségét, 6-8 hónapos kortól
·  Őszibarack: aromaanyagokban és rostban gazdag gyümölcs, 6 hónapos kortól
·  Szilva: magas cukor és rost tartalmú gyümölcs, 8-10 hónapos kortól
·  Szőlő: B1, B2, biotin és folsav tartalma jelenmős, 1 éves kortól
·  Sütőtök: jelentős a karotin és C-vitamin tartalma. Sütés közben keményítő tartalmának egy része cukorrá alakul, ez adja édes ízét, 6 hónapos kortól

·  Ha van lehetőségünk friss, bio zöldséget, gyümölcsöt venni vagy akár otthon termesztjük őket a konyhakertben, érdemes eltenni őket télire.
 A friss zöldség és gyümölcs, még, ha le is fagyasztjuk, kiváló vitamin-, ásványi anyag- és rostforrás mind a pici, mind az egész család számára.

·  A legtöbb zöldséget (pl. sárgarépát, sütőtököt, parajt, sóskát, stb.) és a gyümölcsöket nagyon egyszerű télire eltenni: alaposan megmossuk, szükség szerint tisztítjuk, meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, betesszük egy fagyasztásra alkalmas zacskóba vagy ételtartó dobozba, majd mélyhűtőbe tesszük.

·  A keményítő tartalmú zöldségeket (pl. zöldborsó, zöldbab, stb.) blansírozni kell. A megtisztított és feldarabolt zöldségfélét egy szűrőbe tesszük, forrásban levő vízbe eresztjük, majd a szükséges idő elteltével kiemeljük, s azonnal hideg vizet engedünk rá, hogy gyorsan lehűljön, s ne puhuljon tovább. Ha kihűlt, lecsurgattuk és lehet fagyasztani. A vitamin veszteséget felére vagy akár negyedére is csökkenthetjük, ha a zöldségeket csupán lefedve gőzöljük.

·  A betegségek megelőzése minden szülő számára fontos, hiszen sokan a „széltől is óvják” gyermekeiket. Viszont ne feledjük el, hogy még ha mi mindent meg is teszünk, sokszor rajtunk kívül álló okok miatt betegszik meg a pici. Tehát ne okoljuk magunkat feleslegesen. Gondoljunk arra, hogyan minden sikeresen legyőzött baci vagy vírus csak erősítette a baba immunrendszerét és felkészítette egy újabb esetleges fertőzésre, amit legközelebb már sokkal könnyebben fog leküzdeni. http://www.egeszsegkalauz.hu/
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése