Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 20., csütörtök

VIRUS VAGY BAKTÉRIUM


Vírus vagy baktérium - mikor szükséges antibiotikumos kezelés?Beteg gyermekek esetében antibiotikumos kezelés nem minden esetben indokolt.
-Természetes, hogy szülőként ilyenkor a leggyorsabb és leghatásosabb gyógymódot szeretnéd, azonban tudnod kell, hogy az antibiotikumok csupán baktériumok ellen hatásosak, vírusos fertőzések ellen nem. Fordulj mindig orvoshoz a pontos diagnózis felállítása érdekében és azért, hogy a kis beteg megfelelő kezelésben részesülhessen.

Az antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban

 Amikor gyermeked beteg, bizonyára csak arra tudsz gondolni, hogyan érezhetné minél gyorsabban jobban magát. A torokfájás, gyomorfájás, orrdugulás mind a megfázás tünetei, ezért lehetséges, hogy antibiotikumos kezelést fog kapni.
Az alábbi néhány tanács segíthet a szülőknek megérteni, hogy az antibiotikumos kezelés valóban szükséges a gyógyulási folyamathoz, ám vannak esetek, amikor többet árt, mint használ.
• Az antibiotikumok csak bakteriális fertőzések ellen hatékonyak, a gyerekek esetében sokkal gyakoribb vírusos fertőzések ellen viszont nem.
• Bakteriális fertőzések esetén valóban antibiotikumos kezelés szükséges. Ilyen betegségek a fül- és arcüreg-gyulladások, a piros torok és a köhögés. A vírusos fertőzéseket nem kezelik antibiotikummal. Ide soroljuk az influenzás megbetegedéseket, a hörghurutot, illetve a hányásos és hasmenéses esetek legtöbbjét.
• Az antibiotikumok megelőzhetik a bakteriális fertőzések súlyos szövődményeit, és akár életeket is menthetnek.
Lehetséges, hogy azok az  új antibiotikumok, melyeket nemrég kerültek a piacra, nem eléggé hatékonyak a súlyos bakteriális fertőzések esetén, épp ezért nem kell arra számítanod, hogy az orvos azonnal felírja, ha beteg a gyerek. Miután megvizsgálta a kis pácienst, eldönti, hogy szükséges-e vagy sem az antibiotikumos kezelés. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy szükséges és kiválasztja a megfelelőt, az segíteni fogja a gyógyulás folyamatát.
Ha a gyermek bakteriális fertőzésben szenved és antibiotikumot írnak fel neki, ajánlott tudni a következőket:
• Nagyon fontos odafigyelni a gyermekek gyógyszerek adadolására - az antibiotikumok esetében megszakítás nélkül kell beszedni az egész felírt adagot,  hisz bármilyen megszakítás előidézheti a baktériumok újra megjelenését.
• Ne tarts meg egy antibiotikumokat későbbi használatra és ne oszd meg másokkal! Egy részleges antibiotikum adag akár ellenállóvá is teheti a baktériumokat.
• Ha gyermekednél az antibiotikum kezelés során gyomorrontás vagy hasmenés lép fel,  azonnal közöld a gyermekorvossal.
-Akkor is jó orvoshoz vinni, ha kiütések jelennek meg rajta, hisz csak így állapíthatja meg, hogy a gyerek allergiás vagy sem a gyógyszerre, ha pedig igen, a következő bakteriális fertőzés esetén, ne feledd tudatni az orvossal.
• Ne feledd, hogy sok más módszer létezik az antibiotikumos kezelésen kívül, melynek segítségével a gyermek jobban érezheti magát.
• Megfázás esetén ajánlott párologtatót használni, és sok folyadékot adni a gyereknek, mivel ez a betegség kiszáradást idéz elő. Ugyanakkor sokat kell pihenni és aludni. A kiegészítő gyógyszereknek is veszélyes mellékhatásai lehetnek, ezért ajánlott előbb megkérdezni az orvost.

 Vírus vagy baktérium

Kérdések és válaszok a baktériumokkal és vírusokkal kapcsolatban

Hogyan terjednek a bakteriális és a vírusos fertőzések?
Úgy a bakteriális, mint a vírusos fertőzések, több módon terjednek:
• köhögés vagy tüsszentés által
• kézfogással
• az élelmiszerek piszkos kézzel történő megérintésével
• testnedveken keresztül történő érintkezés útján: nyál vagy vér.
Nem létezik olyan biztos módszer, melynek segítségével elkerülheted a gyermeked baktériumokkal való érintkezését, de terjedésüket meg tudod előzni.
-Ösztönözd gyermekedet, hogy mosson kezet étkezés és játszás után.
-A kézfertőtlenítő oldatok is vannak annyira hatékonyak, mint a víz és a szappan. Ha gyermeked beteg, ne vidd iskolába, óvodába vagy más közösségbe.

Mi a különbség a baktérium és a vírus között?
A vírusok a legkisebb ismert mikroorganizmusok, amelyek élő sejteket kell megtámadjanak ahhoz, hogy növekedjenek.
Az emberi szervezet saját immunrendszerrel rendelkezik, mely képes megküzdeni a vírusokkal.
-A vírusos fertőzéseket gyakran többszörös tünetek kísérik, mint például torokfájás, orrdugulás, hányás és hasmenés.
A baktériumok élőlények, melyek mindenhol megtalálhatóak és bizonyos esetekben a felnőttek és a gyerekek immunrendszere képtelen küzdeni ellenük
- Az antibiotikumot a baktériumok megölésére és növekedésük megállítására alkalmazzák. A bakteriális fertőzéseket általában különböző testrészi fájdalmak kísérik.
Egy alapos vizsgálat következtében a gyermekorvos meg tudja állapítani, hogy gyermeked vírusos vagy bakteriális fertőzés következtében betegedett meg.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése