Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 12., szerda

AZ ÚJJSZÜLÖTTKORI ALACSONY VÉRCUKORSZINT TÜNETEI ÉS KEZELÉSE


Az újszülöttkori alacsony vércukorszint kezelése

Betegségek - tünetek és kezelések

Az újszülöttkori alacsony vércukorszint a koraszülött babák és a terhességi korhoz képest kis vagy nagy súllyal született csecsemők esetében jellemző.
- A gyakori, igény szerinti szoptatással azonban ez a jelenség megelőzhető.

 

Az újszülöttkori alacsony vércukorszint (hypoglycaemia) okai és tünetei

Az újszülöttek miután világra jöttek az élethez nélkülözhetetlen glukózt - ami a szervezet egyik legfőbb energiaforrása, már nem a méhlepényen keresztül kapják, hanem saját magának kell előállítaniuk azt, a magukhoz vett táplálékból. Sok esetben ez az átállás azonban csak lassabban következik be.
Az újszülöttkori alacsony vércukorszintnek több tünete is lehet.
-Leginkább az etetési nehézség a jellemző, azonban bágyadtság vagy ingerlékenység, a testhőmérséklet hirtelen csökkenése vagy emelkedése, a has puffadása és az izomzat petyhüdtsége is lehet a hypoglycaemia jel
Hogyan kezelhető az újszülöttkori alacsony vércukorszint?
A legfontosabb dolog egy újszülöttnek - a szülők szeretete mellett - az anyatej.
 Ez  fejleszti a baba immunitást és biztosítja a szükséges tápanyagot számára.
-Az újszülöttet bátoríthatod a gyakori táplálkozásra, főleg ha aluszékony, vagy egyszerűen csak nem akar enni. Mindezt könnyebb megtenni, ha szoptatsz.
Ha a nővér vagy az orvos aggódik újszülött gyermeked vércukorszintje miatt, legelőször valószínűleg arra fog kérni, hogy próbáld megetetni őt.
-Ehhez pedig legmegfelelőbb az anyatej és az anyai érintés, ezért tartsd közel magadhoz, hogy a bőrötök érintkezzen. Ez jótékonyan hat a szoptatásra, a tested és az anyatej melege pedig csökkenti az alacsony vércukorszint kockázatát.
Enyhébb esetben a betegség várható kezelése csupán abból áll, hogy infúzióval cukoroldatot adnak a csecsemőnek.
Amint az állapota stabilizálódik, elkezdheted újra etetni, a cukoroldatot pedig fokozatosan megvonják tőle.
Súlyosabb esetekben a babát valószínűleg az intenzív osztályon fogják ápolni és további vizsgálatokat fognak végezni, hogy megállapítsák mi okozza az alacsony vércukorszinetet.
Ha ismertek a betegségre hajlamosító tényezők, az újszülöttre fokozottan kell felügyelni. A rendszeres etetéssel, szoptatással nagymértékben csökkenteni lehet az állapot kialakulásának a valószínűségét.
Ha a csecsemő anyatejjel táplálkozik, ám vércukorszintje így is alacsonyabb,beszéld meg a gyermekorvossal vagy egy szoptatási tanácsadóval a lehetőségeket.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése