Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 11., kedd

A LEGGYAKORIBB SZIVBETEGSÉGEK ÚJJSZÜLÖTT ÉS GYERMEKKORBAN


  Szívbetegségek újszülött- és gyermekkorban FALLOT-BETEGSÉG SCHEMATIKUS ÁBRÁZOLÁSA-1-A TÜDŐVERŐÉR SZÜKÜLETE 2-A JOBB KAMRA MEGNAGYOBBODÁSA 3-A JOBB ÉS BAL KAMRA KÖZÖTTI SÖVÉNY ÁTJÁRHATÓSÁGA 4-A FŐVERŐÉR/AORTA/RENDELLENES  ANATÓMIAI EREDÉSI HELYE.

Gyermekkori szívbetegségek


A veleszületett szívbetegségek olyan eltérések, melyek - bár születéskor jelen vannak -, lehet, hogy csak a későbbi életkorban okoznak tüneteket.
-A veleszületett szívbetegségek kialakulásának oka valamilyen fejlődési rendellenesség, mely a gyermeket még az embrionális, magzati korban éri. Néhány esetben ez a szív további egészséges fejlődését is megakadályozza. A veleszületett szív-érrendszeri betegség a gyermekek körülbelül 0,8 százalékánál fordul elő, ez azt jelenti, hogy minden ezer megszületett gyermekből nyolc fejlődési rendellenességgel születik.
 E rendellenességek kialakulásában az örökletes tulajdonságok ugyanúgy szerepet játszanak, mint a környezeti tényezők. Ez utóbbiak lehetnek a terhesség alatti fertőzések, de a magzat károsodását okozó anyagok is, mint például egyes gyógyszerek vagy az alkohol.
A veleszületett szívbetegségek egy része olyan súlyos keringési zavarokat idéz elő, hogy azok már a születés után fellépő tünetekből gyaníthatók.
- A terhesség alatt végzett szívultrahang vizsgálatok – a magzati keringés miatt – csak a betegségek 60%-át tudják kimutatni.
- Egyes szívbetegségek tünetszegények, ezért a veleszületett szívbetegségek kizárására célszerű a megszületést követően ultrahangos vizsgálatot végeztetni.

A betegségek közül a leggyakoribb - 25-30 százalék -, a kamrai sövény defektusa, amikor is kis nyílás található a kamrák közötti sövényen.
- Ha nagy a nyílás, nehézlégzés, izzadás jelentkezik, a gyermek a fejlődésben visszamarad. Gyakoriak a légúti betegségek, fertőzések és nem ritka az asztmához hasonló, makacs, kilégzési nehézséget okozó hörghurut sem.
-A rendellenességek majdnem tíz százalékát teszik ki a pitvari sövény különböző mértékű hiányai, s ugyanilyen gyakorisággal fordul elő fennmaradó ductus arteriosus (vagyis nem szűnik meg az összeköttetés a magzati tüdőartéria és az aorta között). Pitvari sövényhiánynál a jobb és a bal pitvart egymástól elválasztó sövényen van lyuk, legtöbbször annak következtében, hogy a születés előtt meglévő foramen ovale (a magzati életben meglevő nyílás a jobb és a bal pitvar között) nyitva marad. E kis nyílásnak a magzati keringésben van szerepe és születés után, amikor a tüdő megtelik levegővel és a jobb szívfél keringése is megindul, spontán bezáródik. A pitvari szeptum defektusban szenvedő gyermek általában panaszmentes, ezért régebben ritkán diagnosztizálták csecsemőkorban. Ha nagy a nyílás, akkor mozgáskor légszomj jelentkezhet.
 E gyermekek hajlamosabbak a légúti fertőzésekre, de a fejlődésben, táplálkozásban nem maradnak el egészséges társaiktól.
Kisebb arányban fordul elő a tüdőverőér szűkülete, az aorta szűkülete, s az úgynevezett Fallot tetralógia.
-Ez utóbbi, a legnagyobb bal-jobb sönttel járó fejlődési rendellenesség, melyben egyszerre négy baj is jelen van.
-A betegséget cianózis (kékeslila nyálkahártya- és bőrelszíneződés) mellett domború, óraüvegszerű körmök, dobverőhöz hasonlóan kiszélesedett utolsó kézujjpercek jellemzik.
- Gyermekeknél - enyhe esetektől eltekintve - nyugalomban is van nehézlégzés, s a fejlődésben visszamaradnak. Enyhébb elváltozáskor a nehézlégzés csak mozgáskor jelenik meg.
- A tünetek súlyossága gyakran az újszülöttkortól kezdve fokozódik, s a cianózis körülbelül négy hónapos korban jelenik meg.
-Jellemző tünet, hogy a járni tudó gyermek gyakran leguggol, mert akkor a cianózis csökken.
          -Jellegzetesek a hirtelen fellépő rohamok, melyek hirtelen cianózisfokozódással, erős nehézlégzéssel, nyugtalansággal járnak.
Számos egyéb veleszületett szívbetegséget ismerünk még, attól függően, hogy melyik billentyűt, nagyeret, vagy üregi kapcsolatot érinti a rendellenesség.
-Ha a csecsemő nehezen táplálható, izzad, elkékül (cianózis), légzése nehéz, aluszékony, ha későbbi életkorban indokolatlanul fáradékony, ha mozgásra elkékül, vagy kisebb mozgásra kifullad, ha gyakran szenved légúti betegségben, ha asztmás rohamai vannak, mindig gondolni kell szívbetegség fennállására.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése