Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 27., szombat

A PETEFÉSZEK CISZTA


A petefészek ciszta

VÁZLATOS ÁBRÁZOLÁS
A petefészek ciszta, (latinul Cysta ovarii) egy - a petefészekben kialakuló - folyadékkal teli, zárt üreg. A petefészekben normálisan is keletkeznek ciszták, például a tüszőérés folyamán. Kialakulása okait, felismerését és kezelését gyüjtöttük össze.
Orvosi gyakorlatom alatt 2 esetben találkoztam serdülőkori betegeknél petefőszek ciszta megcsavarodásával.Mindkét eset komoly diagnosztikai problémákat jelentett számomra.Lévén hogy egy létező,  heveny hasi kórkép nem tartom érdemtelennek hogy röviden ismertessem a kórkép lényegét./Dr.Bauer/

Mi a petefészek ciszta kialakulásának okai?

A ciszták kialakulásának több lehetséges magyarázata van, pontos oka azonban nem ismert.

.
·                 Gyakran a tüszőérés folyamatában a tüszőrepedés elmarad, a benne lévő folyadék (savó) tovább szaporodik, s így jön létre a funkcionális ciszták, retenciós tömlők, folliculáris ciszták döntő többsége.
·                 A petefészket stimuláló horomonok is okozhatnak cisztát. Ezeket a kezeléseket főleg a meddőség kezelésében alkalmazzák, ilyenkor a két petefészek megnő és akár tojásnyi méretű ciszta is kialakulhat bennük. Ezek a ciszták később akár vissza is húzódhatnak, akár teljesen meg is szűnhetnek a kezelés befejeztével, vagy a menstruációt követően.
·                 Endometriózis kapcsán is kialakulhat a petefészekben menstruációs vérhez hasonló folyadékkal telt tömlő, melyet a színe utána ún. csokoládécisztának nevezünk.
·                 A petefészek állományában, a magzatfejlődés korában betolakodott rendellenes sejtmaradványokból is létrejöhet egy ún. dermoid ciszta, amely különféle szöveti elemeket - haj , szőr, fog, stb. - tartalmazhat. Ezek eltávolítása műtétet tesz szükségessé. Szerencsére a fiatal- és termékeny korban jelentkező petefészek tömlők döntő többsége jóindulatú. Lényegesen nagyobb a rosszindulatúság veszélye a változókor után.
A jóindulatú ciszták kialakulásában alkati tényezők, illetve a petefészket stimuláló magasabb hormonszintek is szerepet játszhatnak.
 A rosszindulatú folyamatok kialakulásának hátterében a környezeti tényezők hatása mellett gyakran öröklött, betegségre hajlamosító genetikai tényezők, illetve helytelen életvitelből, egészségtelen életmódból adódó rizikófaktorok (dohányzás, alkohol, stressz, kemikáliák, stb.) állnak.
.

Hogyan ismerhető fel a petefészek ciszta és milyen tünetei lehetségesek?

A kisebb petefészek ciszták legtöbbször tünetmentesek, semmilyen panaszt nem okoznak, és csak a nőgyógyászati szűrővizsgálat, vagy egyéb okból elvégzett ultrahang vizsgálat során kerülnek felismerésre.
.
A nagyobb ciszták azonban gyakran a következő tüneteket is okozhatják
.
·                 menstruáció késése, vagy kimaradása
·                 heves alhasi fájdalmak, görcsök a havi vérzés ideje alatt
·                 medencetájéki fájdalmak
·                 has feltűnően nagy lőredomborodása
·                 rendszertelen vérzés
Az alhasi fájdalom fokozódhat mozgásra, jelentkezhet közösülés közben. Szintén előfordulhat vérzészavar, melyet a tömlő hormontartalma, illetve az elmaradt ovuláció kapcsán a sárgatest hiánya okozhat. A fájdalom mértéke nem feltétlenül arányos a ciszta nagyságával. Időnként a ciszták megnagyobbodnak, bevérzések keletkezhetnek bennük, esetleg a tömlő megcsavarodik (torquatio).
- Ez utóbbi akár igen heves, késszúrásszerű fájdalmat okozhat. Bizonyos esetekben a tömlők megrepednek, tartalmuk a hasüregbe kerül. Ez átmenetileg kisebb alhasi görcsöt, fájdalmat okozhat, azonban a folyadék az esetek döntő többségében szövődményt nem okoz, a hasüregből nyomtalanul felszívódik.
- Rosszindulatú folyamat esetén a hasüregben nagy mennyiségű folyadék gyűlhet meg, ami elődomborítja a hasfalat, ezt nevezzük szaknyelven ascites - nek.
.

 Jó, vagy rosszindulatú a petefészek ciszta?

A beteg életkora, panaszai, a tapintásos és az ultrahang vizsgálatokkal (UH) nyert információk alapján mérlegelhető a ciszta jó- vagy rosszindulatú természete.
- A jó- vagy rosszindulatú jelleg, valamint a betegség pontos típusa ultrahang-vizsgálattal és tumormarkervizsgálattal nagy valószínűséggel meghatározható, és csak ritkán szükséges műtéti beavatkozás. Ekkor szövet-, illetve sejtminta vizsgálatával állapítható meg biztosan a jó vagy rosszindulatúság.
Az egyszerű, jóindulatú ciszták rendszerint egy-két menstruációs ciklust követően spontán eltűnnek. Beavatkozásra általában nincs szükség.
.

Mikor szükséges beavatkozás?

Amennyiben a ciszta hónapokig észlelhető, 5 cm-nél nagyobb az átmérője, szöveti elemeket tartalmaz, a hasüregben bő szabad folyadék van, úgy a felmerül a rosszindulatúság, és a ciszta műtéti eltávolítása jelenti a szokásos protokollt.
.

Egyéb kezelési lehetőségek

Az orális fogamzásgátló tabletták alkalmazása csökkenti egyes jó- és rosszindulatú cisztatípusok előfordulási gyakoriságát, így nem ritka, hogy a petefészek nyugalomba helyezése érdekében pár hónapra fogamzásgátló tablettát javasol orvosunk.
.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése