Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 3., szerda

NYAKI LÁGYRÉSZEK GYULLADÁSOS MEGBETEGEDÉSEI


Nyaki lágyrészek gyulladásos betegségei
A fül-orr-gégészeti szakrendelőben sokszor jelentkeznek a betegek kisebb-nagyobb nyaki duzzanat miatt, aminek differenciál diagnosztikája gyakran nehezen megoldható feladat elé állítja még a nagy tapasztalatú specialistát is.
A nyak elég bonyolult része az emberi testnek, ezért igen fontos, hogy alapos anatómiai ismereteink legyenek, hogyan helyezkednek el a fontosabb nyaki képletek, a nyirokcsomók, milyen ezek egymáshoz való viszonya.
Az anatómiai ismeretek mellett az is fontos, mi számít kórosnak. Az ép nyirokcsomók általában 1 cm-nél kisebbek, de az állszögleti nyirokcsomók, melynek megnagyobbodása nyaki gyulladásos folyamatokat kísér, másfél cm is lehet. A gyulladásos folyamat következtében kialakult nyirokcsomó duzzanat általában 2 héten belül megszűnik, de gyermekkorban 8-lo éves korig sokszor tapintható  néhány változó nagyságú nyirokcsomó hónapokig. Felnőttkorban is előfordul tartós nyirokcsomó. megnagyobbodás valamilyen szájüregi vagy garatban zajló elhúzódó gyulladásos folyamat miatt. Gyakran tapasztaljuk mononucleosisban 4-6 héten át a nyaki nyirokcsomó megnagyobbodást.
A normális nyirokcsomó. mobilis, puha, lágy tapintatú. Amelyik fixalt vagy nehezebben mozgatható, kemény tapintatú, esetleg környezetével összekapaszkodott, conglomeratumot alkot, az malignus folyamatra gyanús.

 Tehát  az alapos és pontos anamnesis meghatározó jelentőségű a differenciál diagnosztikában.
Az egyik legfontosabb kérdés a klinikai tünetek fennállási ideje.
- A gyulladásos folyamatok általában hirtelen kezdődnek és néhány hét alatt lezajlanak.
-A nyaki lymphadenitis gyakran felső légúti gyulladáshoz társul. Ezzel szemben a veleszületett elváltozások általában hosszabb ideje, akár a beteg születése óta fennállnak. Előfordul, hogy egy kicsi veleszületett duzzanat egy fölső légúti fertőzés után-során hirtelen megnagyobbodik.
A nyaki duzzanat folyamatos növekedése jellemzi a rosszindulatú daganat áttéteit. Gyakran előfordul, hogy a beteg csak a nagyobb elváltozásoknak, vagy a hirtelen növekedésnek tulajdonít jelentőséget; amíg kicsi, észre sem veszi. 3 hétnél régebben tapintható terime esetén alapos kivizsgálás indokolt.
Fontos a beteg életkora. 8-10 éves korig a Waldeyer-garatgyűrű nyirokszöveteinek hyperplasiájával kapcsolatban a nyaki nyirokcsomók gyakran nagyobbak, jól tapinthatók.

Felületes gyulladások:
  • Furunculus, carbonculus, főleg férfiakon, diab.mell. szerepe,alkoholostákon gyakoribb
  • Atheroma ( gyulladt faggyúmirigy)
  • Subcutan dermoid

Mély nyaki gyulladások, tályogok:
  • Angina Ludovici-  szájfenéki phlegmone ill tályog. A regió gennyes, gyulladásos infiltrációja. Kiindulási hely a  szájüregben: ragadok,fog,tonsilla, idegentest okozta sérülés( szálka), gombás fertőzés is lehet. Tipusos tünetek: láz, art zavar, duzzadt szájfenék, fájdalom,              th: ATB, leoltás, punctio,föltárás
Gégeoedema,légszomj, tracheotomia lehet.
  • Phlegmone colli, lymphadenitis abcedens
  • Parapharyngeális tályog
Kiindulási helytől függő elhelyezkedés a nyakon. A fej-nyak lágyrészeinek tovaterjedő gyulladásai. Kiindulhat fertőzött nyaki cystából, pajzsmirigyből, nyálmirigygyulladásból, peritonsillaris, retrotonsillaris tályogból, otogen is lehet, de ez nagyon ritka.
Súlyos állapotba kerülhet a beteg.( v.jug thromb.,sepsis)
Labor,UH, asp.,incisio,célzott atb.
  • Mediasthinitis
Rossz általános állapot retrosternalis, interscapularis fájdalom.  A nyaki spatiumok nem zártak, a gyulladás lefelé terjed.
Leggyakoribb ok a hypopharynx ill a nyelőcső perforatiója scopia vagy idegentest eltávolítás kapcsán vagy diverticulum műtét során.
Rendkívül súlyos állapot, rossz prognosis.
Kezelés: föltárás, drenálás,atb.

Nem specificus nyirokcsomó. gyulladások
Bár minden kórcsoportban találkozhatunk  gyulladásos nycs- megnagyobbodással, de leggyakrabban gyermekkorban 8-10 éves korig, utána fokozatosan csökken az előfordulása.
1. Virusos és bakteriális akut pharyngitishez, tonsillitishez társuló fájdalmas nycs-duzzanat néhány hét alatt rendszerint megszűnik. A klinikai kép és lefolyás jól ismert. Súlyos esetben előfordulhat, hogy a nycs tályogosan beolvad. ( lymphadenitis abscedens)
2. Diff. Dg-i problémát jelent néha a mononucl. Inf., amelyben az egyéb tünetek mellett jellemző a fejbiccentő izom mögött tapintható nycs-k, de a nyak más területein is duzzadt, fájdalmas nycs-k. A biztos dg-t a serológiai vizsgálat pozitivitása adja.
4.     herpes simplex fertőzés
5.     cytomegalia vírusfertőzés
6.     epstein-barr vírusfertőzés
7.     HIV fertőzés
8.     mumps okozhat nyaki duzzanatot
9.     acut gennyes parotitis ( idős, elesett állapotban lévő betegek)
10.   nagy nyálmirigyek gennyes gyulladása, ami lehet acut és chr., a nyálvezeték kivezető csövén át ürülő purulens váladék az egyik bizonyíték a megduzzadt, változó mértékben fájdalmas miriggyel együtt. Hátterében gyakran nyálkő található.
11. thyreoiditis különböző formái a nyak elülső részén okoznak tisztázandó diff.dg-i problémát és kezelést.

Specificus nyirokcsomó gyulladások
1.       Lymphadenitis tuberculosa extrapulmonalis manifesztacióként. Ma azt tapasztaljuk, hogy egyre több a tbc-s fertőzés. Gondolni kell rá. Parotisban is találkozunk vele. Rugalmas tap., összekapaszkodott nycs-k fölött a bőr néha lilás szinű, áttörhet, fistula képződhet. Felnőtteken  ált-ban együtt jár tüdőfolyamattal. Gyermekek esetén a submandib.régióban atipusos megjelenéssel.
2.       Lues- szájgarati primer infectio után
3.       sarcoidosis, nycs. ált-ban supraclavicularisan, biopsia
4.       macskakarmolási betegség
5.       tularemia
6.       toxoplasmosis- gyakori- serologiai teszt Elhúzódó, kezelésre nem reagáló, sokszor feltűnően nagy és kiterjedt nyaki nycs-megnagyobbodások esetén gondolni kell rá. Asp.cytológia segít a dg-ban.
7.       gombás fertőzések ( actinomycosis, coccidiomycosis)

Veleszületett rendellenességek
Gyakran már születéskor észlelhetők, de az sem ritka, hogy egy fölső légúti hurut kapcsán okoznak észlelhető tüneteket.
1.        ductus thyreoglossus cysta a nyak középvonalában okoz rugalmas, fájdalmatlan duzzanatot. A d. thyreoglossus maradványa. Eltávolításakor  rezekálni kell a nyelvcsont testét a recid. veszélye miatt. Nyeléskor vagy a nyelv kiöltésekor felemelkedik.
2.        laterális nyaki cysták, fistulák ( garatívek ill.garattasakok maradványai) branchiogen cysták, feszes, fájdalmatlan, fluctuáló duzzanatok, néha begyulladnak. Ált-ban a fejbiccentő izom alatt helyezkednek el.
3.        lymphangioma, haemangioma, születéskor ill. a csecsemőkor elején észlelhető
4.        veleszületett torticollis
5.        thymus daganatok
6.        teratomák

Daganatok

Jóindulatuak:
1.nyaki lipomák, madelung-f zsirnyak,
2.glomus caroticum tumora ( chemodectoma)
gondolni kell rá, angiographia
3.fibroma
4.neurinoma
5.nagy nyálmirigyek benignomái (parotis, submandibularis, sublingualis)
A nyálmirigyek duzzanata mindig kórosnak tekintendő, kivizsgálást indokol. Chronicus gyulladás utánozhat daganatot, néha nem könnyű az elkülönítésük, és a kettő együtt is előfordulhat. Valamely nyálmirigyben előforduló izolált terimét mindig komolyan kell venni, mert e területről sokféle daganat indulhat ki, és például a vegyes tu. az idő múlásával, ha nem távolítják el, malignizálódhat.
6.pajzsmirigy jó indulatú daganatai
a népesség 4%-ban találtak pajzsmirigy göböket. A mirigy gondos áttapintásával általában eldönthető, hogy diffúz magnagyobbodásról, vagy körülírt göbről van szó. A szakirodalom szerint itt is előfordulhat egyszerre gyulladás, jó és rosszindulatú daganat. Tehát tisztességes kivizsgálás kívánatos. Jódban szegény földrajzi területeken gyakori a golyva. Ilyen esetekben a mirigy általában aszimmetrikus, diffúzan megnagyobbodott és göbös lehet. A golyván belül előforduló göb szintén alapos kivizsgálást indokol.

Rosszindulatúak( lehetnek primer és metastaticus daganatok):

Primer malignomák:

1.nyálmirigydaganatok
benignusoknál megbeszéltük

2.pajzsmirigydaganatok
Golyvával,vagy idült gyulladással együtt fennálló malignoma esetén nehezebb a dg és a kezelés.

3.mellékpajzsmirigy-daganatok
4.nyirokszöveti daganatok
Hodgkin és Non-Hodgkin lymphomák

Metastasisok:
1.fej-nyaki laphámrák
2.bőr lh-rák
3.melanoma
4.pajzsmirigy-és nyálmirigytu.

5.tüdődaganat
6.nyelőcsőtumor
7.gyomortumor
.
Az előadás elején említettem, hogy a nyakon kb.200 nycs található. A nyirokutak a különböző régiókból a regionalis nycs-khoz vezetik a lymphát, ami a különböző nyirokcsoportokon áthaladva a nagyobb nyirokerekbe, onnan pedig a vénás keringésbe jut.
A  nyakon a nycs-k általában a nagyobb vénák mellett helyezkednek el. A hosszanti és haránt nyirokutak, nyirokcsomóvonulatok keresztezik egymást. Az egyik legfontosabb keresztezési hely a nyakon a v. fac. és a v.jug.int. összeömlése, a jugulofacialis szöglet.( Küttner mirigy).
Fontos ismernünk a fül-orr-gégészeti területre eső régiók regionalis nycs-inak elhelyezkedését, mert  a nyirokcsomó-megnagyobbodás észlelése esetén következtetni tudunk a betegség kiindulási helyére, esetleg a primer tu.helyére.
Ikonográfia
Nyaki nyirokcsomók T.B.C—és fertőzése

Tuberkulotikus nyirokcsomó


Idem-fisztulizált

Golyva

Nyaki ciszta

Fisztulizált nyaki ciszta

Nyaki zsirdaganat-lipóma

Limfogranulomatózis-Hodgkin kór

Járványos fültőmirigy gyulladás

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése