Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 23., kedd

MILYEN SPORTOT VÁLASSZUNK A GYERMEKNEK ??


Milyen sportot válasszunk a lurkóknak?



Amikor még csak várjuk a gyermekünket, gyakran elképzeljük, milyen is lesz. Általában talpraesett, mérsékelten vagány, és persze okos, intelligens gyerkõcrõl álmodunk, olyanról, akit nemcsak a társai, de a felnõttek is szeretnek, na, meg az öreg nénik, akiknek átadja a helyét a buszon. 
Arányos testalkatú, mozgékony, olyan, aki imád sportolni (és persze sosem sérül meg), tehetséges, ügyes, és könnyen tanul. Látjuk a dobogó tetején, éremmel a nyakában, de persze a gyerekkorát sem szeretnénk elvenni napi 8 órás edzésekkel – mégis magától értetõdõen a gyerekünk világklasszis lesz. 

De mi a helyzet az odavezetõ úttal?
Megszületik a Kismanó, és elindul a láthatatlan gépezet, amely a szuper-mamitól elvárja, hogy a kicsit zenés-verses-csörgõdobos foglalkozásra, õsi ritmusérzéket aktiváló néptánc-oktatásra, babaúszásra, élmény- alapú dzsesszbalettre, babajógára és finom motorikus mozgást fejlesztõ ingyombingyom- táliber foglalkozásokra hordja. 

Elkezdõdik a játszótéri szuper-mami verseny: ki, milyen, sosem hallott, ám annál hatásosabb bébiprogramra íratja be a Manóját, aki egyébként vígan püföli egy törött homokozólapáttal a többiek fejét – ingyen és bérmentve önvédelmi sport gyanánt.

Az, hogy mikor és mit kezdjen sportolni a gyerekünk, függ a testi, szellemi és pszichikai érettségétõl. A játékszabályokat kb. 9 éves koruk körül képesek 100%-ban megérteni. Ugyanakkor gyermekünk karaktere is nagyban befolyásolja azt, hogy milyen sportágban szerezhet pozitív élményeket, életre szóló sikereket.

Egyes karakter

Egyes gyermekünk folyamatosan kiemelkedõ teljesítmény elérésre törekszik. Lelkiismeretes, megbízható és keményen dolgozik. Õ az, aki inkább összeesik a pályán, de nem hagyja abba az edzést. Magas szintû a monotonitástûrése, a nagy ismétlésszámú gyakorlatokat is jól bírja. Erõs szabálytudattal és igazságérzettel rendelkezik, õ az abszolút fair play játékos.
Szereti a nagy önfegyelmet vagy szigorú rituálékat igénylõ sportokat (karate, balett). Ha olyan sportot választ, amelynek összetett a szabályrendszere (pl. foci, kosárlabda), akkor feltétlenül írasd be mellette egy lazább, kreatívabb, nagyobb szabadságot biztosító csoportba (festészet, túrázás, filmszakkör), ahol képes lesz „felengedni”. Azt is tudnunk kell, hogy Egyes gyermekünk nehezen dolgozik csapatban, hiszen még magát sem tartja elég tökéletesnek, nemhogy a többieket, így pl. nem adja ki a kezébõl a labdát, hanem megküzd négy védõvel is egyszerre – még akkor is, ha ez nem célravezetõ. Ha valóban jó edzõt találsz mellé, aki a világ „tökéletlenebbik” felét is megmutatja neki és elfogadtatja vele, hogy hibázni nem bûn, akkor olyan Egyes sportoló válhat a Manódból, aki valóban élvezi is, amit csinál.

Kettes karakter

Kettes gyermekünk érzékeny és mindennél jobban szereti, ha társaságban lehet. Hihetetlen teljesítményekre képes mások szeretetéért - ha például egy stadionnyi ember drukkol neki. Számára olyan csapatsport a legmegfelelõbb, ahol szó szerint „segítheti” a többiek munkáját. Így nem biztos, hogy csatárnak áll, de védõnek kiváló lesz. Ne lepõdjünk meg viszont azon sem, hogy amikor az ellenfél játékosa fájdalomtól eltorzult arccal fetreng a pályán, akkor szolgálatkész Kettesünk siet elõször a segítségére, kötszert és hûsítõ spray-t varázsolva elõ a zsebébõl. A legtöbb Kettes gyermek extrovertált, és szeret jó fényben feltûnni – a csapat gyõzelméért foggal-körömmel küzd, ugyanakkor a szabályokat nem tartja be mindenáron (hátha egy kis hízelgéssel el lehet intézni mindent).
Lányok esetében javasoljuk a csoportos tánc minden formáját (különösen, ha rendszeres fellépésekkel párosul), fiúknál a labdajátékokat. Ugyanakkor a Kettes hihetetlenül gyorsan alakít ki bensõséges viszonyt az állatokkal is, ha tehetjük, vigyük el lovagolni!

Hármas karakter

A Hármas gyermek rögtön felismeri, hogy az adott közegben ki számít sikeresnek, kit tartanak a többiek menõnek, jópofának, és mi az elismerés kulcsa. Így nagy erõbedobással – azért, hogy õ legyen a legtutibb - még olyan területeken is képes sikert elérni, amelyekhez egyáltalán nincs tehetsége. Ha pl. az iskolában a kosárlabda a menõ sport, és a kosármeccseken sivalkodik az összes lány, akkor a Hármas fiunk biztosan az év centerévé növi ki magát (még akkor is, ha pl. madáretetõ összeszerelésben ezerszer profibb lenne).
Ezzel összhangban a Hármasnak fontos, hogy olyan sportágban mûködjön, ami az õ környezetében a tömegek számára kevésbé elérhetõ, viszont népes szurkolótábort és rajongói kört vonz (pl. tenisz, hoki). Szereti a sporttal járó látványelemeket (boldogan vonszolja keresztül a városon a márkás hokiütõjét, hogy jól látható legyen, milyen menõ sportot ûz). A Hármas gyermeket a teljesítmény- kényszer hajtja, úgy érzi, csak akkor szeretik és ismerik el, ha kimagasló eredményeket ér el. Ugyanakkor annak is tanúi lehetünk, hogyha valamiben mégsem tud elsõ lenni, akkor könnyedén „ejti” az adott sportágat és vált.

Négyes karakter

Az erõs drámai érzékkel megáldott, érzékeny és romantikus lelkületû Négyesünket nehéz rávenni a rendszeres sportra, hiszen cselekedeteit nagymértékben a pillanatnyi lelkiállapota befolyásolja.
-A durva, zajos és extrém sportokat elutasítja, kifejezetten a mûvészi sportágakban talál csak magára, ahol maga a mozgás az õ saját lényét tükrözi (balett, mûvészi-kreatív tánc, jégtánc, ritmikus sportgimnasztika, szinkronúszás). Szereti, ha a sport szépséget és kifinomultságot mutat, és nem látszik rajta az izzadtság-szagú küzdés.
A Négyesek az olyan sportokat kedvelik, ahol megnyilvánulhat egyediségük (pl. koreográfia, öltözék), a mástól való különbözõségük. Hihetetlen mennyiségû figyelmet és szeretetet igényelnek az edzõjüktõl, és néha nehéz õket rávenni az edzés monotonabb, „begyakorlósabb” részére. A nyitottabbak szeretnek versengeni, szívesen megmutatják magukat a közönségnek.

Ötös karakter
 
Ötös gyermekünket általában hidegen hagyják a társadalmi normák és a médiában reklámozott aktuális szupersportok. Miután messze elkerülik a nyilvánosságot, többnyire félszegek, rosszul érzik magukat zajos közegben és zavarba jönnek, ha mások figyelik õket, nyilván nem választják a strandröplabdát egy szál fürdõgatyóban. Sokkal jobban viselik, ha valakivel kettesben vannak – így lesznek például zseniális sakkozók vagy asztali-teniszezõk. 
Mivel a köztudat eléggé extrovertált párti, ezért a többnyire befelé forduló kis Ötösök nehezen találják a helyüket látvány sportokban. Fogadjuk el, hogy õk sokkal inkább megfigyelni szeretik a sportágakat, a fizikai törvényszerûségeket (elõbb kiszámolják egy gerely röppályájából annak becsapódási helyét, mint hogy valaha is eldobjanak egyet). Az Ötösnek nincs versengési kényszere, így a tesi órai sorversenyek is megpróbáltatást jelentenek számára. Viszont – miután szeretnek elmélyülni, természetben járni – jó sport lehet számukra a futás, tájfutás, síelés vagy jóga. A vívásban a sisak mögé „elbújva”, egyedül küzdve a páston, vagy egy nagyon „agyas” sportban érhetnek el eredményeket.

Hatos karakter

Hatos gyermekünk jobban aggódik a biztonsága és a testi épsége miatt, mint a többiek, ezért ritkán (vagy csak azért, hogy ne tûnjön gyávának) próbál ki veszélyesnek tûnõ sportokat (síelés). Ugyanakkor megpróbál mások kedvében járni, csak hogy elfogadják, így beszáll a kosármeccsbe (és imádkozik, hogy ne törjön el az ujja) vagy vállalja a kapus szerepét (addig sem rúgják fel a többiek véletlenül a labda helyett). Hatosunk sokat vívódik és gondolkodik, sok sportba belekezd, de csak akkor kitartó, ha állandó megerõsítést kap. Szívesen pingpongozik, teniszezik és úszik (nincs baktérium a vízben???!). Szereti a rendet, a kiszámítható dolgokat, a szabályokat és a formációkat (csoporttánc, karate), jól akar teljesíteni, megpróbál megfelelni tanáraik/ edzõik elvárásainak. A Hatosok szívesen versenyeznek, leszámítva, hogy a Nagy Megmérettetés elõtt órákig rókáznak az izgalomtól vagy megpróbálnak kihátrálni a versenybõl.
Egy erõskezû, nyugodt és szeretetteljes edzõ mellett a kis Hatos biztonságban érzi magát, és bátran mer cselekedni.


Hetes karakter

Hetes manónk szeret a figyelem középpontjában lenni és minden olyan sportot imád, ami új izgalmat, színt visz az életébe. Ezzel együtt viszont kevéssé kitartó, a monotonitást nem bírja, az unalmas erõnléti edzésekrõl meglóg.
-Egyszerre több sportot is ûz, de az eredménynél vagy teljesítménynél számára fontosabb a vidám csapatszellem, a szórakozás, a gyõzelmet követõ buli. Szívesen kipróbálja az extrém sportokat is vagy õ maga kombinál össze különbözõ (általában szülõi õszülést elõidézõ) sportág-elemeket, például a görkoriban való focizást. Kevésbé valószínû, hogy órákig üldögélne a sakktábla mellett, vagy kilométereket úszna a medencében, inkább a gyors reakciókat kiváltó, állandó pörgést jelentõ sportokat kedveli.
Jöhet a foci vagy aerobic, a tenisz, a gördeszka, a hegyi kerékpározás – lényeg, hogy legyen benne mindig újabb és újabb élmény.
Hagyjuk a Hetes gyermeket kibontakozni, ne nyúzzuk heti edzéstervvel, meg fogja találni a számára legjobb mozgásformát – csak biztosítsuk számára a lehetõségeket!

Nyolcas karakter

Nyolcas gyermekünknél alapvetõen fontos, hogy a benne felgyülemlõ agressziót levezesse a sport segítségével.
- Üssön (tenisz, squash, hoki), rúgjon (foci, kick-box), tanulja meg a benne tomboló feszültséget és erõt kontrollálni (keleti küzdõ sportok), és élje ki szélsõséges stílusát (ha bevállaljuk, menjünk vele raftingolni)! Egy Nyolcasnál abszolút kulcs-elem az edzõ személye, akire fel tud nézni az eredményei, az ereje, a határozottsága és az esze miatt. 
Az edzõnek tudnia kell, hogy csapatsportban a Nyolcas vezetõ szerepre tör és a pályán (és azon kívül is) hajlamos megtorolni az õt ért sérelmeket. Fenti sportágakon túl hihetetlen „nyugtató” lehet a Nyolcas gyermek életében a lovas sport, az állattal való együtt-dolgozás, az arról való gondoskodás.

Kilences karakter

Kilencesünk sokszor alacsonyabb fordulatzszámon pörög, mint a többi gyerek, szívesen lustálkodik, számítógépezik – esetleg mecscset néz a többiekkel.
- Mivel a versenyek konfliktusokkal járnak, ezért a Kilences egyáltalán nincs oda azért, hogy saját maga is meccseket vívjon vagy küzdjön az elsõ helyért. Szívesen sportol bármit – a maga kényelmes módján.
A Kilencesek nagy természetimádók, ezért a tájfutás vagy hegyi biciklizés megfelelõ sport lehet számukra. Szívesen maradnak a színfalak mögött, így nem a zajos csapatsportok, inkább a kényelmes, társaságban végezhetõ, de bármikor abbahagyható tevékenységek érdeklik, amelyek közben lehet morfondírozni.
Ilyen lehet az úszás, a kajakozás, laza teniszmeccs, egy kis strandröplabda a homokos vízparton. A Kilences gyerek szereti az érzéki örömöket, a sütkérezést a napon, az alvást, az evést – és a kellemes, jó társaságban végzett komótos mozgást. A legjobb, ha Te viszed magaddal sportolni, mert a jó példa láttán és a tiszta cél érdekében nagy elánnal képes küzdeni.

: „Bármilyen sportot is választunk, a legfontosabb, hogy a gyermek élvezettel járjon az edzésekre, és ne a mi unszolásunkra tegye. Ha maga választ, bízzunk benne, hogy jól döntött. Ne erõltessük rá saját elképzeléseinket, soha meg nem valósított álmainkat!
Vigyük el a kicsit családi sportnapra, teremtsük meg a lehetõséget, hogy minél több mozgásformát megismerjen, és támogassuk, ha eljött az idõ a választásra.
Legyünk türelmesek, akkor is, ha a többedik sport kipróbálása után sem találta meg az igazit.
Ha nem tetszik neki egy sportág, próbáljuk kideríteni az okokat, hiszen az is elõfordulhat, hogy csak a társaságban nem találja a helyét! Szánjunk néhány hónapot egy sportra, hogy megszokja, és ha semmiképp sem akar járni, ne forszírozzuk. Hetente azonban kétszer-háromszor egy óra mozgás - a gyermek igényének megfelelõen - feltétlenül szükséges az energiák levezetéséhez!”



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése