Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 18., csütörtök

A MANDULAGYULLADÁS SZÖVŐDMÉNYEI


A mandulagyulladás szövődményei


A mandulák a nyirokrendszer részeiként szerepet játszanak a kórokozók elleni védekezésben. A mandulagyulladás meglehetősen gyakori betegség és sok esetben a Streptococcus haemoliticus nevű baktérium okozza. A baktérium valamennyi típusa kapcsolatba hozható a reumás lázzal, ami csak egy a mandulagyulladás lehetséges szövődményei közül.
A mandulagyulladásnak azonban ezen kívül, még számos, veszélyes szövődménye lehet.
·                                 Középfülgyulladás (otitis media) Mandula körüli tályog. Ekkor a duzzadt mandulákról a fertőzés a környező szövetekre is áterjed, és gennyes tályogokat okoz. A betegség antibiotikumokkal könnyen kezelhető, néha kisebb műtét is szükséges lehet a tályogok lecsapolásához.
·                                 Az arc és a nyaki terület megduzzadása, bár nagyon ritka, bizonyos esetekben súlyos légzési nehezítettséget okozhat.
·                                 A krónikus mandulagyulladás következménye lehet obstruktív alvási apnoe, melynek következtében a beteg a légzéskimaradások miatt gyakran felébred, a krónikus mandulagyulladás gócként is funkcionálhat.
·                                 Szepszis is kialakulhat, ha a baktériumok a véráramba kerülve megsokszorozódnak. Antibiotikumokkal orvosolható.
·                                 Vesegyulladás. Nagyon ritkán előforduló szövődmény, mely során a vesében lévő glomerulusok betegszenek meg.
·                                 Reumás láz. A szövődmény egész testre kiterjedő gyulladásokat okoz, érintheti például a szívet, az ízületeket, okozhat bőrelváltozásokat vagy akár idegrendszeri károsodást is.
·                                 Lemierre szindróma. A baktériumok a garatból kijutva, a fő nyaki vénán keresztül a véráramba kerülnek, majd elérik a tüdőt, a csontokat és az ízületeket, ahol gyulladást váltanak ki. A betegség antibiotikumokkal kezelhető, azonban gyors diagnózis hiányában akár halásos is lehet.
·                                 A mandulák felületén illetve a mandulák szövetein belül lévő tályogokban összegyűlő genny gyakran gyulladásokat okoz a környező szövetekben. Ilyen esetekben előfordul, hogy a kezelés alkalmával sor kerül a tályogok lecsapolására, vagy a mandula műtéti eltávolítására.
·                                 A tályogok szóródása miatt különböző garati fertőzések alakulhatnak ki, melyek a garat mélyebben fekvő szöveteit érintve, veszélyes állapotot idézhetnek elő. A legsúlyosabb esetekben előfordulhat a belső nyaki artéria (fejverőér) károsodása, a mellüreg középső részének (gátorüreg) gyulladása, továbbá izomgyulladás.
·                                 Érrendszerrel kapcsolatos problémák is jelentkezhetnek orrvérzések illetve bevérzések formájában, amelyek a bőrön vagy a nyálkahártyán lilás, barnás elszíneződésekként jelennek meg. Ezeket szintén a mandulák szöveteiben vagy azok felületén keletkező tályogok okozzák. A hosszabb lefolyású, több hétig is eltartó esetek hátterében gyakran rejtett tályogok állnak. 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése