Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 3., szerda

NYOLC POHÁR VIZ NAPONTA


Nyolc pohár víz naponta


E szabály a mantrája az egészséges életmód guruinak, a személyi trénereknek és az agyon reklámozott súlycsökkentő diétáknak is: vagyis vizet kell inni, akkor is, ha éppen nem vagyunk szomjasak- az egészségünk megóvásának érdekében. Egy vezető amerikai fitness cég szerint még ennél is több folyadékra van szükség: a testsúly felét (fontban) kell meginni (unciában), tehát egy 170 font súlyú embernek (170* 0, 45=77 kg) 85 uncia (több mint 10 pohárnyi) vizet kell meginnia naponta.
 Mi is a dehidráció, azaz kiszáradás, és miért olyan fontos a víz?
Ha kevés a folyadék….
Általában két fő okra vezethető vissza a kiszáradás: túl kevés folyadékbevitelre illetve a fokozott folyadékvesztésre.
Ezek kombinációja a leggyakoribb, tehát amikor a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyi a folyadék bevitel Ilyenkor deficit keletkezik, dehidráció (kiszáradás) lép fel.
A kiszáradás tünetei a szomjúságérzés, fejfájás, fáradékonyság, szédülés, néha izomgörcsök vagy fájdalmak, illetve mivel a vérnyomás lecsökken, szédülés léphet fel hirtelen testhelyzet változástatáskor. Súlyosabb esetben öntudatvesztés, veseelégtelenség vagy halál is lehet a kiszáradás következménye.
Vízvesztés szempontjából veszélyeztetettek:
• akik fokozott testmozgás végeznek anélkül, hogy pótolnák az elveszített folyadékot,
• a kis gyermekek, akik nem tudnak önállóan még inni, ha szomjasak lesznek,
• a beteg gyermekek,
• az idős emberek.
Lázas betegségek esetén mindenképpen, de láz nélkül is veszít folyadékot a szervezet: pl. bőrön keresztül, párologtatással és a légcserével –ez a nem érzékelhető folyadékvesztés. Hasmenés, hányás valamint gyógyszerek (pl. vízhajtó) is okozhatnak kiszáradást.
Kik nem veszélyeztetettek egyáltalán?
Iváson kívül az elfogyasztott ételek útján is folyadékhoz juttatjuk a szervezetünket. Kevesen gondolnak úgy az ételekre, mint lehetséges folyadékforrásokra, pedig beleszámít a napi folyadékbevitelbe. Például a sárgarépa 87%-a, a brokkoli több mint 90%-a víz.
A dehidráció esélye minimális azon egészséges gyermekeknél és felnőtteknél, akik kiegyensúlyozottan táplálkoznak, isznak, ha szomjasak, és ügyelnek a folyadékbevitelükre meleg, illetve párás időben.
Miért éppen nyolc pohár vízről szól a szabály?
A szabály eredete nem pontosan ismert. Egyesek szerint a II. világháború idején volt kötelező a katonák számára biztosítani ekkora víz adagot.
Egy másik feltételezés szerint onnan ered, hogy egy átlag személynek a 2000 kalóriás diéta esetén legalább ennyi folyadékot kell fogyasztania, hogy a normál nátrium és elektrolit egyensúlyt a szervezetében fenntartsa.
A nyolc pohár- szabály úgy tűnik nem ártalmas az egészségre és egyéb jótékony hatása is lehet, azonkívül, hogy megelőzi a kiszáradást. Pl. csökkenti az éhségérzetet, teltség érzetet okoz, ami fogyókúránál kifejezetten hasznos lehet.
Azonban sok embernél – kivéve természetesen a rizikócsoportot - nem lenne szükség rá, hogy szorosan betartsa ezt a szabályt, mégis sokan úgy érzik, ártanak az egészségüknek, ha nem alkalmazzák.
Előfordulhat, hogy túl sok folyadékot visz be valaki?
A nyolc pohár-szabály általában veszélytelen, hiszen a szervezet „tudja” mennyi folyadékra van szüksége, a felesleges folyadék távozik.
Azonban ha valaki úgy gondolja, hogy a több jobb, és túl sok folyadékot fogyaszt, akár bajt is okozhat magának.
Fokozott folyadékbevitel esetén a szervezet nátrium szintje leesik (ezt hyponatrémiának vagy vízmérgezésnek hívják), túl sok folyadék kerül a vízterekbe, így agyödéma., hányás, fáradékonyság, görcsroham vagy kóma következhet be.
Azonban szerencsére nagyon nehéz olyan sok vizet fogyasztani, hogy ezek a problémák, tünetek bekövetkezzenek.
Összefoglalás
Amennyiben fennáll a kiszáradás veszélye (olyan betegségek esetén, mint a láz, hasmenés, vagy szélsőségesen meleg időjárás), akkor jobban oda kell figyelni a folyadékbevitelre és meg kell próbálni még több folyadékot és sót fogyasztani.
.A nyolc pohár-szabály pedig szükségtelenné válik, ha mindig eleget iszunk, mikor szomjasak vagyunk, kiegyensúlyozottan táplálkozunk, és általában jó a közérzetünk.
Forrás:-informed-
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése