Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 22., hétfő

OKOSABBAK A NAGY SÚLLYAL SZÜLETETT BABÁK


Okosabbak a nagy súllyal született babák

,
Intelligensebb felnőttekké válnak a nagyobb súllyal született csecsemők – állítják norvég kutatók

ÉRVEK
Intelligensebb felnőttekké válnak a nagyobb súllyal született csecsemők – állítják a norvégiai Bergen orvosi egyetemének kutatói, akik évtizedek óta vizsgálódnak a témában. Először az 1967 és 1979 között született gyerekek intelligenciahányadosát mérték egészen 18 éves korukig. Másodszor a nyolcvanas évek közepén folytattak kutatásokat, amelyek egészen 2000-ig tartottak. Munkájukat kiegészítették a norvég Statisztikai Hivatal adataival, így elmondható, hogy összesen közel 400 ezer ember értelmi fejlődését követték nyomon.
Az eredmény egyértelmű: minél nagyobb súllyal születik egy baba, annál tehetségesebb és okosabb felnőtt válik belőle. A kövérebb és hosszabb csecsemők mentális előnye nagyon korán megmutatkozik. Már néhány hónapos korukban fejlettebbek, mint az azonos korú, ám alacsonyabb súllyal világra jött társaik.
A skandináv kutatók igazsága fordítva is érvényes: az átlagosnál apróbb újszülöttek, különösen a nagyon kis súlyú babák kisiskolás korukban nehezebben tudják behozni lemaradásukat. Sokuk tanulási nehézségekkel, koncentrációproblémákkal, olvasási és számolási zavarokkal küzd. n


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése