Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 6., szombat

SZÉKREKEDÉS CSECSEMŐKORBAN


SZÉKREKEDÉS CSECSEMŐKORBAN


Ha székletet csak összegömölyödve, lábacskáit pocakjához húzva, erőlködve sikerül és a produktum kemény, száraz
Ez a csecsemő  számára fájdalommal is járhat, így kakilás közben, után nyugtalan, sír
A pelenkán 1-2 vércsepp is található, ha az erőlködés hatására a végbélnyílás berepedezik

Mitől alakulhat ki?

Ha kizárólag tápszerrel táplált csecsemőről van szó, akkor szükséges a tápszer cseréje, orvossal történt megbeszélés után.
Anyatejes táplálást felváltja a tápszeres táplálás.
A leggyakrabban a hozzátápláláskor fordul elő a székrekedés, mert az emésztőrendszer számára teljesen új dolgokkal találkozik, és hozzá kell szoknia ehhez a feladathoz.
FONTOS megemlíteni, hogy táplálkozási allergia is kiválthat székrekedést, így ha gyakran előfordul vagy állandósul a probléma érdemes ezt az irányt is figyelembe venni!
A gyermek környezete is befolyásolja a kakilás kimaradását:
Családi veszekedések, a gyermekkel való nemtörődés, költözés, új testvér érkezése, túl korai szobatisztaságra szoktatás, bölcsőde, nem kellően tiszta wc is kiváltó ok lehet

Megoldások:

Újszülött korban illetve 6 hónapos korig mindenképpen beszéljünk a gyermekorvossal!
Féléves kort követően már főzhetünk kamilla, édeskömény teát és cukor nélkül kortyolgtva ki pohárból kínálhatjuk gyermekünknek.
Ha anyatej hiányában tápszert kapott gyermekünk, akkor 6 hónapos kortól adható a Milupa Komfort nevű tápszer, amely szintén a pocak problémákat hivatott orvosolni.
- Szintén 6 hónapos kortól adható szükség esetén Laevolac székletlazító.
Hozzátáplálás esetén gondoskodjunk arról, hogy megfelelő mennyiségű  rostot és folyadékot is adjunk gyermekünek.
Megfelelő  mennyiségű rost azt jelenti, hogy zöldségeket, gyümölcsöket kínáljunk gyermekünknek. A bolti bébiételek nagy többsége tartalmaz rizspépet, rizst, ami székrekedéshez vezethet.
Kínáljunk joghurtot, túrót, sajtokat, kefírt összekeverve gyümölccsel tízóraira-uzsonnára, vagy 1-2 éves korban már vacsorára is.
Folyadék adásánál részesítsük előnybe a sima vizet! Esetleg higított cukormentes gyümölcsleveket. A granulátum formájában kapható teák nagy része cukor! A fogzás és a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása miatt ezeket minél ritkábban válasszuk.
Gyermekkorban szükséges napi folyadékigény:
•        1. év: 140 ml testsúlykilogrammonként
•        2. év: 120 ml
•        Óvodás: 100 ml
•        Iskolás: 90 ml
Középiskolás: 50 ml 
Vegyük figyelembe gyermekünk igényeit!
Úgy tervezzük a napi programot, hogy a kicsiny emberkének legyen ideje „elvégezni a dolgát”. Ha folyton úton vagyunk – vásárlás, séta, vendégségben – előfordulhat, hogy nem tud megteremteni magának egy olyan kis nyugodt légkört, ami a székeléshez szükséges.
- Ha tudjuk, hogy milyen időszakban várható a kaki, akkor próbáljunk otthon maradni, és csak a sikert elkönyvelve intézni tovább a napi ügyeket.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése