Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 10., szerda

A HYPOSPADIASIS ÉS EPISPADIASIS


A hypospadiasis és az epispadiasis

 A, HYPOSPADIASIS LEGGYAKRABBAN MEGJELENŐ FORKMÁI-húgycsőnyílás a makkon és húgycsőnyílás a herezacskón
Abban az esetben, ha a külső húgycsőnyílás nem a hímvessző – és ezáltal a makk – végén található, hypospadiasisról beszélünk. Ez az elváltozás a külső nemi szervek egyik leggyakoribb fejlődési rendellenessége.
Előfordulhat önmagában, de társulhat más fejlődési variánssal is. Leggyakrabban a makkon és a fitymán észlelhető egyéb eltérés, de here leszállási zavart, illetve lágyéksérvet is felfedezhetünk a hypospadiasis mellett.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A hypospadiasis tünetei és formái

Enyhe formában elhelyezkedhet a rendellenes helyzetű húgycsőnyílás a makkon, vagy a makk alatt közvetlenül. Amennyiben a hímvessző alsó részén, vagy annak tövében fedezhető fel, általában más társuló rendellenességgel is számolni kell.
Legsúlyosabb formáiban a húgycsőnyílás a herezacskón, vagy a gáton található. Gyakorlatilag bárhol előfordulhat a péniszen és a herezacskón végigfutó sötétbarna vonal – a raphe penis et scroti – mentén.
Hypospadiaisis enyhe megjelenése során sokszor nem keresnek fel a betegek orvost a tünetek hiánya miatt.
Panaszokat okozó esetben rendellenes vékony vizeletsugár ürítése jelezheti a külső húgycsőnyílás szűkületét, ami tartós vizeletfertőzöttséget is okozhat.
Középsúlyos vagy súlyos forma esetén a hímvesző rendszerint lefelé görbül egy – a húgycső helyén elhelyezkedő – megvastagodott köteg miatt.
Epispadiasis
Az epispadiasis esetén a külső húgycsőnyílás a pénisz hátsó felszínén helyezkedik el. Lényegesen ritkább a hypospadiasisnál, megközelítőleg minden 100.000. fiú újszülöttnél fedezhető fel.
Súlyossági fokát itt is az eredeti húgycsőnyílástól való távolsága adja meg. Sok esetben kisebb hímvesszővel, péniszdeformitással, filyma- és makkfejlődési rendellenességgel társul. Legsúlyosabb esetben a hasfal alsó részén a külvilág felé nyitott húgyhólyaggal együtt jelenik meg.
Amennyiben a medencecsont fejlődése is zavart szenved, közös urológiai, gyermeksebészi és orthopédiai helyreállítás válik szükségessé. A húgycső záróizomzatának hiánya esetén vizelettartási zavarok is fellépnek. Kivizsgálása és kezelése a hypospadiasishoz hasonló.

Merevedési zavart és közösülési képtelenséget is okozhat

Ez a péniszdeformitás – az induratio penis plastica betegséghez hasonlóan – merevedési zavart, illetve közösülési képtelenséget okozhat.
 Más andrológiai szövődményei is lehetnek a betegségnek, hiszen a túl alacsonyan található húgycsőnyílás következménye meddőség is lehet.
A legtöbb esetben a húgycső záróizma ép, így a vizelettartási képesség nem érintett.
A betegség könnyen és igen fiatal korban felismerhető a megjelenési formája miatt.
Tanácsos szakemberhez (urológushoz vagy gyermeksebészhez) fordulni a későbbi szövődmények kiküszöbölése és a lehetőség szerinti minél korábban alkalmazott kezelés miatt.

 

A hypospadiasis és az epispadiasis kezelése és vizsgálata
Kivizsgálás során szükség lehet a húgycső és a húgyhólyag részletes áttekintésére (hólyagtükrözés), a felső húgyutak feltérképezésére vese- és húgyvezeték feltöltéssel (urographia, pyelo- és ureterographia) a spermakép vizsgálatára (fertilis korban) vagy mesterséges erekció létrehozására a merevedési zavarok felderítésére.
Amennyiben más panasz és rendellenesség nem észlelhető, kezelésre enyhe formában (makkon található húgycsőnyílás esetén) nincs szükség.
 Súlyosabb formákban a terápiátmely a legtöbb esetben műtéti – iskoláskor előtt javasolt elkezdeni a legjobb gyógyulás érdekében.
A teljes helyreállítás sok esetben két műtéttel történik.
 Szükséges lehet a húgycső kiegyenesítése, új húgycső képzése, a hímvessző megvastagodott kötegének kiirtása, bizonyos súlyos esetekben ideiglenes művi hypospadiasis létrehozása az anatómiai viszonyok rendezéséig.
http://www.webbeteg.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése