Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 19., péntek

UTAZUNK DE UNATKOZIK A GYERMEK


Utazunk, de unatkozik a gyerek

Unatkozik a gyerek utazás alatt? Játszunk vele és repülni fog az idő!

Minden család életében eljön az az idő, amikor hosszú útra indul egy-két, akár három gyerekkel.
-A „mindent bepakoltunk” kérdés mellé tegyük oda a „mivel szórakozzon a gyerek az utazás alatt” kérdést is, mert bizony ez éppoly fontos, mint az első. Senki sem szeretne nyafogó, duzzogó gyerekeket a hátsó ülésen, és az ideges szülő sem tesz jót a gyerekeknek.
Már maga az utazás is izgalommal jár, változás, újdonság, s ez bizony a gyerekek számára olyan, mint a doppingszer, a szülőnek viszont több gond, nagyobb odafigyelés, stressz és feszültség.
- Apró ötletekkel és trükkökkel, és persze egy nagyon gondosan összeállított útitervvel, ami mindent tartalmaz (mit kell bepakolni, mi a fontos dokumentum, milyen játékot vigyünk az útra stb..), ami a nyugodt készülődéshez, elinduláshoz és utazáshoz kell. (Itt találtok listát /hetekkel, napokkal és közvetlenül/ az utazás előtti  teendőkről, listát arról, hogy mit tartalmazzon a szülő csomagja, és arról, hogy mit a gyermeké. –.)
Néhány tippet szeretnénk adni, miként tehetjük kellemesebbé egymás számára az összezártságot, a hosszú órákig tartó, monotonnak tűnő és soha véget érni nem akaró utazást.
Ha nagyobb a gyermek, vonjuk be a csomagolásba is, a játékait a kedvenc táskájába például ő tegye bele.
-De mi is készítsünk el neki egy játékcsomagot, meglepetésekkel teli táskát. Csomagoljuk a nassolnivalókat több kisebb adagokba, és az innivalót is. A nasik mellé tegyünk bele gyümölcsöt is.
- A szemétnek rendszeresíthetünk egy zacskót, könnyebb összegyűjteni és a pihenőnél eldobni.
-Váltóruhát is tegyünk bele vékonyabb és vastagabb, melegebb réteget. Ha bilizik inkább a csemete, a bilit tegyük elérhető helyre a csomagtartóba, kicsiknek a pelenkázó táska legyen kéznél több pelenkával.
- Előfordul, hogy gyermekünk nem bírja a hosszú utazást, hányingere lesz, zacskót és a megfelelő orvosságot tartsuk kéznél, vagy könnyen elérhető helyen.

Sokat utazó családoknak ajánlom a nagy zsebekkel ellátott autós játéktárolót, amit az első ülések hátuljára lehet erősíteni.
Ebbe tehetjük a gyermek kedvenc játékait, rágcsálnivalót, innivalót, zsebkendőt, ha cumizik pót cumit.
- Tehetünk bele új játékot is, készíthetünk vagy vehetünk ujjbábukat, és közben találhatunk ki hozzá meséket. Szóval sok mindenre jó az autós zsebes tároló. Hallottam már gyereküléshez rögzíthető játszótálcáról is. Igaz még sosem láttam, így csak elképzelni tudom.

Kerüljük a nagyon kicsi részekből álló és a zajkeltő játékokat, az elsők hamar elveszhetnek, lepotyoghatnak az utastérben, a második pedig zavaró lehet a vezetésben.

Hasznos és praktikus egy-egy utazó párnát beszerezni gyerekenként, mert ha elalszanak, biztosan tartja a fejeket és nem zötyög, csapódik jobbra-balra, és esetleg egy-egy vékonyabb plédet is mellétehetünk, vagy melegben ágyneműhuzatot, mert van olyan gyermek, aki takaró nélkül nem tud elaludni. A kedvenc hálótársat se felejtsük el magunkkal vinni!

A testvérek jól eljátszanak egymással a zsebekbe rejtett meglepetések és játékok segítségével, ha viszont egyedül ül hátul a gyerek, hosszú úton telepedjünk néha mellé. Örülni fog a társnak, jól tudunk vele játszani. Az első ülésre pedig tudunk pakolni.

Ha már mindent kipróbáltunk és több órája utazunk, akkor iktassunk be egy pihenőt, ahol a szülők is kinyújtóztathatják a lábaikat, és a gyerekek levezethetik a felesleges energiájukat, mozoghatnak. Próbáljunk meg olyan helyen megállni, ahol van lehetőség a szaladgálásra, a legjobb, ha egy kis játszótér is van ott. (Autópályák mellett már találkoztam ilyen pihenőkkel.)


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése