Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 30., kedd

A SZÉNANÁTHA TÜNETEI ÉS KEZELÉSE GYERMEKKORBAN


Szénanátha tünetei és kezelése gyermekkorban




Az allergiás megbetegedések egyidősek az emberiséggel. Az első nyilvánvalóan allergiás történés leírása az ókori Egyiptomból származik, i.e. 3000 körül. Nevezetesen Menes fáraót csípte meg egy darázs, aki ebbe belehalt. 
Az allergia, egyébként ártalmatlan (pl.: táplálék alkotórész, pollen, házi por) vagy kevéssé kóros (pl.: rovarcsípés), illetve szintetikus anyagokra (pl.: gyógyszer) adott azonnali vagy krónikus gyulladásos válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer szabályozási rendellenessége játszik közre.
A szénanátha tünetei 

Napjainkban az allergia leggyakoribb megjelenési formája a szénanátha, amely pollenekkel szembeni túlérzékenységi reakció.
Legfőbb tünetei a tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás. A tünetek gyakran a legkülönbözőbb kezelések ellenére hetekig fennállnak. Az orrtünetekhez társulhatnak szemtünetek, melyek viszketésből, könnyezésből állnak. A vakarás leggyakrabban rontja a tüneteket.
További társtünetek lehetnek a szájpad-, fülés garatviszketés, valamint a köhögés. Köhögéskor rendszerint száraz ingerköhögésről beszélhetünk, a beteg ilyenkor nem tud váladékot felköhögni. Az allergia súlyosabb mélylégúti formája az asthma, mely nehézlégzéssel jár.

Szénanátha gyermekkorban

Gyermekkorban a szénanátha sokszor nem vált ki feltűnő tüneteket.
-Ezért a szülőknek különösen fontos odafigyelni gyermekük nem feltétlenül riasztó tüneteire is. Ismétlődő náthás panasz - orrdugulással vagy anélkül, melynek legfőbb tünete, hogy a gyermek a száján veszi a levegőt, nem csukja be azt - esetén, ha a tünetek periodikusan ismétlődnek, vagy heteken át tartanak, gondoljunk az allergia lehetőségére.

Állhat allergiás eredet a náthával nem járó orrdugulás,
illetve a jellemzően tavasszal, nyáron megjelenő középfülgyulladás hátterében is.
-Ha gyermekünk sokszor nyúl a füléhez, panaszolva annak viszketését, vagy azt vesszük észre, hogy vékony tárgyakat dug bele, vakarva hallójáratát, szintén gondoljunk esetleges pollenallergiára. Jellemzően a hajnali órákban megjelenő indokolatlan száraz köhögés esetleges allergiás asthma kialakulására hívhatja fel a figyelmet.

Ha gyermekünk panaszai mindig ugyanazon a helyen jelennek meg, pl.: nyaraló, a lakás meghatározott szobája, vagy időben ismétlődnek, szintén allergia állhat a háttérben. Február végi, kora tavasszal jelentkező szemviszketéssel járó náthás panaszok mogyoróval szembeni érzékenységre utalhatnak. Ugyanígy a július közepétől november végéig tartó panaszok parlagfű allergia lehetőségére hívják fel a figyelmet.

A szénanátha kezelése

A szénanátha kezelése nagy körültekintést igénylő feladat. Fontos a gyógyszerek folyamatos szedése, a tünetekhez igazodva.. Ne hagyjuk gyermekünket a megfelelően kiválasztott szerek nélkül közösségben. A nem kezelt allergia tönkreteheti éjszakáját, nappalát egyaránt.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése