Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 25., csütörtök

EGÉSZSÉGES GYERMEKNEK TESTNEVELÉS ALÓL NINCS FELMENTÉS


Egészséges gyemeknek testnevelés alól                                   nincs felmentés.



A felnövekvő nemzedéket elnézve a rendszeres, szervezett formában történő mozgás a gyermekek egészségét szolgálja – orvosként és szülőként is támogatnunk kell ezt a törekvést. Egyre több a túlsúlyos gyermek, és ennek az egészségügyre, társadalomra nézve is komoly következményei lehetnek.
- Árthat-e a testmozgás? Milyen esetekben kell testnevelésóráról felmentést kérni?


Betegség és tornaóra

A teljes tanévre szóló felmentés csak ritka esetben indokolt.
-Az ilyen betegségekben szenvedő gyermekek, pl. szívbetegek, egyes csont-ízületi betegségben szenvedők folyamatos szakorvosi felügyelet alatt állnak, így ők a szakemberrel megbeszélve teljes vagy részleges felmentést kapnak
-Más betegségek esetén, pl. cukorbetegség, asztma, de ide tartozik a túlsúlyos gyermek is, a mozgás nemhogy tilos, hanem jótékony hatású.
-Ilyen esetekben a megfelelő gyógyszeres, diétás beállítás mellett támogatni kell a gyermek testnevelésórákon való részvételét. Célszerű, ha a szülő a gyermekkel együtt felkeresi a testnevelő tanárt és megbeszélik a gyermek betegségével kapcsolatban felmerülő esetleges problémákat, azok lehetséges megelőzését, kezelését. 
- A harmadik nagy csoportba a gerincdeformitások, mint gerincferdülés (Scoliosis), görbe hát (Schauermann-betegség), hanyag tartás tartoznak.
-Itt sem indokolt a testnevelés alóli felmentés (ha a szakorvos erről másképpen nem rendelkezik), de a testnevelésóra nem helyettesíti a rendszeres és speciális gyógytornát, és fordítva.
-A fűzőt viselő gyermek fűzőben részt vehet az iskolai foglalkozásokon, legfeljebb egyes gyakorlatokat, pl. bukfenc, tigrisbukfenc nem tud elvégezni (bár erre is van példa).
- Ezen betegségben szenvedő gyermekek testnevelés alóli felmentésével a gyermek betegségtudatát erősítjük, kizárjuk őket a közös játékokból, a mozgás öröméből, így fokozódik elszigetelődésük, pedig éppen az integráció, a teljes, a többi gyermekhez hasonló életvitel elérése lenne kívánatos. 
Anya, írsz felmentést?
Az alkalmankénti felmentés is gyakran felmerülő kérdés.
- Természetesen akut, lázas megbetegedés esetén nem szabad aktív mozgást, sporttevékenységet végezni (iskolába sem kell menni). Két-három napig tartó lázas betegség után nyugodtan elkezdhető újra a mozgás, nem kell felmentés. 
-Tüdőgyulladás, elhúzódó lázas betegség, pl. mononucleosis infectiosa esetén hosszabb időre, akár hetekre, hónapokra felmentést kap a gyermek, de erről megint csak az illetékes orvos rendelkezik.
-Sérülések esetén, pl. bokaficam, térdfájdalom, sebész, traumatológus szakorvoshoz kell fordulni és az általa meghatározott időt betartva szüneteltetni a mozgást Lányoknál gyakori kérdés, hogy menstruáció kapcsán kell-e felmentést kérni, és ha igen, meddig. A menstruáció nem betegség, akinek nem jár különösebb tünetekkel, erős hasi görcsökkel, annak nem kell felmentés, akinek panaszai vannak, az a menstruáció első két napjára kérhet felmentést, bár a könnyed testmozgás sokszor enyhíti a tüneteket. Uszodába természetesen nem kell menni a menses teljes ideje alatt. 
Hajnali hajrá
Felső tagozatban és középiskolában a testnevelésórák számának növekedése az úgynevezett nulladik órák megszaporodását eredményezte.
-Pont ebben az életkorban fáradékonyabbak a gyermekek és reggel nehezebben kelnek ki az ágyból. De ez nem ok a felmentésre.
- Tinédzser- korban nagyon fontos az alvás, de inkább a korai lefekvést kellene a szülőknek szorgalmazni. Éjszakába nyúló csetelés, gépezés után másnap nehéz felkelni. Ugyanakkor a reggeli testmozgást követően aktívan, felfrissülten kezdődhet a nap. Ilyenkor azonban még fontosabb a reggeli étkezés, amely lehetőleg könnyen emészthető, de energiát adó étel legyen (joghurt, müzliszelet, banán).
-Kiadósabb reggelit még otthon, a sportolás előtt legalább háromnegyed órával fogyasszon a gyerek. Különben nagyobb fizikai aktivitásnál előfordulhat, hogy a tornaóra előtt útközben vett, sebtiben bekapott kakaó visszakívánkozik a gyomorból. 
Milyen sportot válasszunk?
Akinek még marad felesleges energiája, az délutáni szabadidős sportok közül válogathat.
-Erre vonatkozóan néhány jó tanács.
-Légúti betegségekben szenvedőknek, asztmásoknak az úszás, vízilabdázás ajánlható.
-Gerincferdülés esetén az ún. aszimmetrikus sportokat kerüljük, mint tenisz, vívás, gerelyhajítás, kenuzás. Egyre nagyobb divatja van a kondicionálótermeknek. Gyermekeknek ez nem ajánlott, serdülőknek is inkább a cardiogépeket javasoljuk.
-Súlyzós edzés esetén fontos a gyakorlatok pontos kivitelezése, megfelelő súllyal, amelyhez kérjük szakedző tanácsát, különben többet árt, mint használ. Súlytöbblettel rendelkezők ne ezt az edzésformát válasszák, mert plusz terhet ró az ízületekre, és a vérnyomást is emeli. Lányoknak a női fitneszedzések kiválóak, ezekre akár édesanyjukkal együtt is elmehetnek. A rendszeres testmozgás gyermekeink számára nagyon fontos. Szülőként támogatnunk, buzdítanunk kell a gyermekeinket a rendszeres testmozgásra, és jó példával előljárni. Egészséges gyermeknél – egy-egy kivételes alkalomtól eltekintve – nem indokolt a testnevelésórákról való felmentés.  


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése