Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. július 25., szerda

Az önálló tisztálkodás kialakítása


Sok családban még a tízéves gyermeket is az anyuka fürdeti, ő mossa a haját, vágja a körmét stb. Az önállósodás a fej­lődés meghatározó irányvonala. Már a másfél éves gyermek is mindent önállóan szeretne csinálni. A szülők, különösen az anyukák oly ösztönösen végzik a gyermek körüli teendőket, hogy észre sem veszik, hogy elröppennek az évek, és gyermekük önállósodását támogatniuk kellene. Persze gyakran gyorsabb és biztonságosabb egy gyereket végigcsutakolni, mintha mellette állva sorolnánk, épp melyik testrészét kellene tisztává varázsolnia. Ha belegondolunk, felnőttként szinte mindenkinek van egy tisztálkodási rituáléja, ami azt jelenti, hogy beülve a kádba vagy beállva a zuhany alá, gondolkodás nélkül, automatikusan végez­zük azokat a mozdulatokat, amelyek tisztává varázsolnak bennünket. Ha a gyermekünknél is kialakítunk egy ilyen automatizálható sorrendet, gyorsan és biztosan egyedül is képes lesz megfürödni, tisztálkodni. Érdemes egy hónapot szánni a 6–7 éves gyermek esetében arra, hogy a neki megfelelő sorrend bevésődjön, és onnéttól csak hetente egyszer lesz szükség arra, hogy mi is segítsünk a fürdésnél, de leginkább csak a hajmosásánál.
Kényelmes dolog ez a szülőnek, és magabiztosságot, de ugyanakkor felelősségérzetet is ad a gyermeknek. Hamar kiderül, ha felületesen végzi a dolgát. Ugyanis a fül mögötti rész, valamint a körmök alja árulkodnak az alaposságról. Nagyobbaknál, ha a hóna alá nyúlunk és megszagoljuk, képet kapunk a gondos és alapos fürdésről.
Be kell vezetni havi egy alkalommal a haj­ápolást, hajnyírást, a körmökre pedig hetente, kéthetente rá kell pillantani. Jó, ha a gyermek a bal kezéről (jobbkezeseknél) már hatévesen egyedül vágja a körmét. Lassan aztán megtanul praktikákat, és a másik kezéről is le tudja vágni a körmöt. Lényeges, hogy apró tanácsokkal segítsük, így mind a kezein, mind a lábain biztonsággal tudja majd ápolni a körmeit.
A külső ápoltsága olyan alapkövetelmény, amit semmi más nem tud feledtetni. A szülői gondosság mellett fokozatosan ki kell alakítani a gyermek önállóságát és igényességét, beleértve a száj higiénéjét és a ruházat tisztaságát is. Sajnos vannak a közösségekben gondozatlan gyerekek, akikre a szüleik nem fordítanak kellő gondot. Óriási probléma ez, mert a gyerek kirekesztettségét, megbélyegzését eredményezi, ami mindenképpen hátránnyal jár. Rop­pant kényes dolog akár a szülővel, akár a gyerekkel beszélni erről, pedig a gyermek szempontjából ez mielőbb fontos lenne.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése