Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. július 7., szombat

5 hasznos tipp, ha lúdtalpas a gyereked

5 hasznos tipp, ha lúdtalpas a gyereked


A lúdtalp sajnálatos módon még mindig nagyon sok felnőttet érint világszerte, azonban kevesen tudják, hogy ezek a felnőttek rendszerint már gyerekkorban is szenvedtek a kérdéses problémától, csak éppen senki sem foglalkozott velük. Márpedig rendkívül fontos, hogy a lúdtalp már gyerekkorban felismerésre kerüljön, sőt mi több, tegyünk is valamit azért, hogy az ne váljon súlyosabbá, hiszen gyermekünk tartása, gerincének egészsége csak akkor tud kialakulni, ha szülőként odafigyelünk erre az elváltozásra.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Tanuljuk meg felismerni a bajt!

A lúdtalp felismerése nem nehéz feladat - pláne gyermekkorban. A kicsik ilyenkor valóban igazi kis kacsalábakkal rendelkeznek, így talpuk lenyomata nem formáz szép, íves lábnyomot, hanem telitalpat, miközben lábformájuk sem teljesen egyenes, térdük befelé hajlik, a tipikus X-láb esete figyelhető meg rajtuk. Ha ilyesmit tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz, habár vélhetően a védőnői vizsgálatok során is figyelmeztetnek majd minket erről.


2. Kérjük szakértő tanácsát!

Mivel gyermekünk egész életét befolyásolhatja, hogy kicsi korban mennyire figyelünk oda tartásának kialakulására, ezért amennyiben észleljük a tüneteket, ne elégedjünk meg a háziorvos tanácsaival vagy az interneten olvasottakkal, hanem forduljunk mindig szakértőhöz. Bár nem kizárt, hogy ő sem tud majd okosabbat mondani, ellenben jó, ha egy orvos is látja ezt a deformációt, és akár testhez álló gyakorlatokkal is tud szolgálni a picinek.

3. A torna mindenek felett!

Ha lúdtalpas a gyerek, akkor a legfontosabb az lesz, hogy tornáztassuk a lábát, hiszen ilyenkor meg kell erősítenünk a talp boltozatát annak érdekében, hogy kialakuljon az a szép, szabályos ív, ami a későbbiekben az egészséges tartást és a gerinc megfelelő fejlődését elősegíti. Nagy gyakorlatokra nem kell gondolni, elegendő lehet csak gyakran és sokat lábujjhegyen, sarkon és lábszélen járni, valamint például arra kérni gyermekünket, hogy a két lábával fogjon meg egy labdát, illetve lábujjaival vegyen fel valamit a földről. Ezek mind-mind segítenek a talp erősödésében.


4. Járjon sokat mezítláb!

Bár nagymama módszere, de igazolt tény, hogy a mezítláb járás nagyon jót tesz a lúdtalpas gyermekeknek. Ennek az oka az, hogy mezítláb a szurkáló talaj miatt sokkal szabályosabb lábalakzatot vesz fel a gyermek, miközben a boltozatot is felfelé nyomják a tereptárgyak, aminek jóvoltából apróságunk lábformája apránként normalizálódik.

5. A jó cipő mindennél fontosabb!

Figyeljünk oda arra, hogy gyermekünknek milyen cipőt vásárolunk, hiszen az első cipők, illetve a kisgyermekkorban hordott lábbelik alapvető fontosságúak ebből a szempontból. Bár sokan úgy vélik, hogy jó lesz a picinek az olcsó kínai is, azonban ez egyáltalán nem igaz, hiszen pont ebben a korban kellene jobb minőségű, megfelelő talpbetéttel ellátott cipőt vásárolni, ami megtartja a bokacsontjukat, és felfelé nyomja a boltozatot. Ne aggódj, a jobb minőségű cipők sem sokkal drágábbak, mint a kínai kacatok!
 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése