Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. július 25., szerda

Felvilágosítás a középiskolában

Felvilágosítás a középiskolában

„Intim Zóna”

Örökzöld téma, gyakorta vita tárgya is a fiatalok szexuális felvilágosítása, annak módja, tartalma, nem utolsósorban az, vajon ki a legilletékesebb személy, akitől az érintett korosztály elfogadja a magyarázatokat, válaszokat. A vélemények megoszlanak, hogy szülőnek, pedagógusnak, esetleg egészségügyi szakembernek kell-e ebben főszerepet vállalnia.
Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos meggyőződéssel vallja, hogy a leghitelesebb véleményt és tanácsot e témakörben az orvos, a védőnő képes nyújtani. Elismeri: emellett sokféle szakszerű és folyamatos felvilágosításra van szükség, amit a mindennapi gyakorlat és tapasztalat igazol vissza. Szőnyi doktor programfelelősként azért vállalt közreműködést a Szülészeti- Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság kezdeményezésére tavaly megalakult Intim Zóna programban, mert meggyőződése, lesz foganatja munkájuknak, amely kiváló erősítője lehet az iskola nevelőmunkájának.
Hivatalos felmérések bizonyítják, hogy a fiatalok első szexuális aktusa egyre korábbi életkorra tehető, ami azt jelenti, hogy ma már nem csupán a l6-l7 évesek, hanem a l3-l4 évesek is érintettek e témakörben. Többségük fizikailag fejletten, de szellemileg, lelkileg felkészületlenül, mindenfajta védekezés nélkül éli meg élete első, korai nemi élményeit. Jórészt ez a körülmény „felelős” a fiatalkorúak körében aggasztóan emelkedő terhesség-megszakításért. Magyarországon az évente elvégzett 60 ezer terhesség-megszakításból minden tizedik fiatalkorút érint. Aligha szorul bizonyításra, hogy ennek az egyénre és a társadalomra nézve milyen súlyos következményei lehetnek. A legfontosabb teendő a megelőzés – mondja a szakember, majd azt is hozzáteszi, hogy az abortusz elleni Intim Zóna programnak éppen ez a célja.
Voltaképpen egy három „lábon álló” programról van szó, ami országos szervezésben működik és túl a felvilágosításon a fiatalok szexuális kultúráját szeretné hatékonyabb módon erősíteni.
– Már az elmúlt év őszén elhatároztuk, hogy eljutunk az ország valamennyi középiskolájába – mondja Szőnyi doktor. – Mintegy l50 szülész-nőgyógyász kolléga vállalta önként, hogy egy évben három-négy felvilágosító órát tart. Az Oktatási Minisztérium, valamint a SULINET program segítségével l024 középiskolával sikerült eddig a kapcsolatot felvenni. Időközben rádöbbentünk, hogy igen nagy vállalkozásról van szó, nagy fába vágtuk a fejszénket, mert bár eddig több mint 50 ezer diák hallhatta a korszerű felvilágosító előadásokat, ez még mindig kevés, áprilisig további 650 iskolába kell eljutnunk, ennyit enged a jelenlegi kapacitás, amit mindenképpen bővíteni kell a jövőben. Felvetődött, hogy esetleg kortárs előadókat is bevonunk a folyamatba, de azután úgy gondoltuk, első körben inkább azt kellene szorgalmaznunk, hogy az ország l600 szülész-nőgyógyászából, 5000 védőnőjéből minél többen csatlakozzanak ehhez a munkához, amit nem kampánynak szánunk, hanem bizonyos mértékig folyamatos, állandó, biztos jelenlétnek.
Az interneten is hozzáférhető honlapunk a www.intimzona.hu oldalon, ahol a kor szellemének megfelelően sokoldalúan és érdekesen próbálunk a témával kapcsolatban információt adni. Szeptembertől decemberig honlapunkat l0 ezren keresték fel, ami ugyancsak az érdeklődést mutatja. Van itt egy úgynevezett „lecke” oldalunk, amelyen csakúgy, mint az „orvos válaszol” rovatban, a fiatalok bármilyen, őket érdeklő kérdést feltehetnek, biztos, hogy szakszerű és kielégítő választ kapnak. Általában 50-l00 kérdés érkezik folyamatosan. Igen népszerű „fórum” rovatunk is, ahol ugyancsak őket érdeklő témákat, kérdéseket „dobhatnak fel” a fiatalok, ezekről csevegős formában vitatkozhatnak, beszélgethetnek is.
Amit még szeretnék megemlíteni, az a játék, amely 2002 augusztusától indult az interneten vagy sms-en. Itt nemcsak a szexuális élettel kapcsolatos témák kerülnek terítékre, hanem szóba jöhetnek az e témához fűződő művészi élmények, nevezetesen irodalmi, képzőművészeti alkotások is. Ez pontgyűjtő játék, amelyben jutalmakat is adunk, az elérhető legtöbb (4000) pontért már egy házimozi-rendszert lehet nyerni. De csoportjátékra is van lehetőség, iskolánként három csapat vetélkedhet az áprilisi döntőig, amikor bel- és külföldi osztálykirándulástól a kerékpárig, asztalitenisz-felszerelésig sok mindent „visz” a győztes csapat.
Arra a kérdésre, hogy minderre miből teremtették elő a pénzt, Szőnyi doktor elmondja, részben cégek álltak melléjük szponzorként, illetve a jó ügy mellé, másrészt pedig a jövőben az oktatási és egészségügyi tárca anyagi támogatására is számíthatnak. Úgy gondolják, egyszerű számítással is igazolható: a megelőzés mindenképpen olcsóbb, mint a terhesség-megszakítások ára, ami pénzben ugyan kifejezhető, de egészségkárosodásban aligha.
Az országos oktatóprogram tehát több „fronton” is megkezdődött: az iskolákban, s az interneten. Néhány év elteltével a serdülők, fiatalok ma még nagyfokú szexuális tudatlansága remélhetőleg már a múlté lesz, a korábbi tabu témákról felszabadultan és hozzáértően tud majd beszélni szülő is, pedagógus is a gyerekekkel. Ez utóbbihoz Szőnyi doktor – e téma lelkes, elkötelezett híve, aki kora szerint maga sem áll még túl távol az érintett korosztálytól, bár három leánygyermek édesapja –, még hozzáteszi: a programban részt vevő szakemberek, nevelők, szülők számára is készül oktatócsomag, amit alighanem régóta várnak az érintettek. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése