Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. július 1., vasárnap

10 hiba, amit a friss szülők elkövetnek

10 hiba, amit a friss szülők elkövetnek


Természetes, hogy egy újdonsült anyuka és apuka számtalan kihívással szembesül gyermeke születésekor. A szülők aggódnak, hogy hibázni fognak - írja a Napidoktor.


Hibáznak is, de ez normális! Senki sem működik tökéletesen az elején, ám akad néhány jellemző hiba – ezeket nem árt elkerülni! Melyek a leggyakoribb szülő hibák?
Szülőnek lenni nem könnyű feladat – különösen az elején, amikor a kisbaba hazaérkezik, és egyik napról a másikra megváltozik az életünk. Sok édesanya és édesapa stresszel amiatt, hogy hibázni fog, és természetesen meg is teszi, hiszen senki sem csinálja a dolgokat makulátlanul az elején. Bizonyos dolgokat azonban érdemes előre látni – milyen hibákat követnek el leggyakrabban az újdonsült szülők? Tanuljunk belőlük!

1. Pánikolás – mindenen és mindenkor

Első a szülő hibák között a pánikolás – anya és apa olyan dolgok miatt képes bepánikolni, amely a csecsemőnél teljesen normális: sírás, hányás, még a bélmozgások okán is. Azon aggódnak, vajon a baba túl keveset eszik-e, netán túl sokat, keveset vagy éppen sokat ürít. Túl gyakran sír vagy köp. Ne feledjük viszont, hogy a babák ellenállóbbak, mint hinnénk. Azokról a dolgokról kell csak beszélni az orvossal, amelyek valóban aggodalomra adnak okot, a kis dolgokkal nincs értelme ennyire sokat foglalkozni.

2. Nem hagyják a babát, hogy kisírja magát

Amikor a gyermek sír, a szülő természetes reakciója, hogy megnyugtassa. Úgy érzi, valami baj van és ez ellen tennie kell valamit. A sírás azonban a baba „velejárója”. Lehet, hogy semmi gondja, eleget evett, tiszta a pelenkája és pihent – és mégis sírva fakad. Gyakran a legjobb, ha hagyjuk, hadd sírja ki magát. Ám ha egy órán át sír, akkor valóban gond lehet, vagy lázzal, kiütéssel, hányással lehet kapcsolatos a dolog. Ilyenkor értesítsük a gyermekorvost.

3. Felébresztik a gyermeket az etetés miatt

Gyakori szülő hiba – nem szükséges felkelteni a babát, ha itt az etetés ideje. Ha átalussza az éjszakát, akkor neki az a jó. Meg lehet szoptatni reggel is.

4. Meg kell érteni a különbséget köpet és hányás között

A köpet általában könnyen jön ki, gyakran böfögéssel együtt. Ez teljesen normális. A hányás sokkal erőteljesebb és gyakoribb lehet. Ha a babának emésztőrendszeri vírusa van, minden 30-45 percben hánynia kell. Ebben az esetben hívjuk a gyerekorvost!

5. Nem izzadja ki a lázat újszülöttként

Ha a kisbaba 3 hónapos vagy ennél fiatalabb és 37 fok feletti láza van, akkor azonnal cselekedni kell. A pici babák immurendszere nincs eléggé fejlett állapotban ahhoz, hogy harcoljon a fertőzések ellen. Hívjuk az orvost vagy vigyük rögtön sürgősségire a gyermeket!

6. Nem megfelelő az autóülés elhelyezése

Mindig győződjünk meg róla, hogy a gyermek ülésének rögzítése az autóban megfelelő. Újdonsült szülők számára ez nagy feladatnak tűnhet, de fontos megbizonyosodni róla, hogy a baba biztonságban van. A babaülést árusító üzletekben is segítenek egyébként beállítani és helyesen rögzíteni az ülést.

7. Elhanyagolt szájápolás

A szülő hibák egyike, hogy kezdetben nem törődnek eleget a kisgyermek szájhigiéniájával. Pedig ez az ő esetében is fontos – ha az apró tejfogak már áttörték az ínyt, akkor ne adjunk tejet az ágyban este a lurkónak, mivel ez növeli a szuvasodás esélyét. Nedves gézzel töröljük át a kicsi ínyét. Ezután pedig már el lehet kezdeni használni a lágy gyermek fogkefét – 1 éves kor körül. Fontos, hogy a gyermek elegendő fluoridhoz jusson. A legtöbb vízvezeték rendszer fluoridos, ha nálunk a városi vízzel más a helyzet, érdemes kiegészítőt szednie.

8. A párkapcsolat hanyagolása

Ha a kapcsolatunkkal törődünk, akkor a gyermekünkkel is – számos pár fókuszálja figyelmét kizárólag a csemetére, miután megszületett, ami természetes, de sokan elhanyagolják egymáshoz való viszonyukat. Legyen rá gondunk, hogy az a gyermek egy egészséges családban éljen! Nagyon fontos, hogy anya és apa is meghitt kapcsolatban maradjon egymással.

9. Túl sok vita a gyermek előtt

Óvatosan kell kezelni a kisbaba előtt zajló vitákat – lehet, úgy tűnik, hogy még nem érti, de pár hónaposan is érzékeli a negatív energiákat. Egy stresszes napot követően gyakori, hogy egymásra mordul a két szülő, ám ha a konfliktusok túl gyakorivá válnak, legyünk tudatában annak, hogy nem szabad a baba előtt vitatkozni, veszekedni.

10. Megbízhatatlan források

Az interneten számos jó tanácsot találhat az ember, különösen, ha kezdő anya vagy apa – ám gyakori szülői hiba az is, ha csak a világhálót bújjuk információért, mert bizony nem kevés megbízhatatlan forrás van. Nagyobb kárt okozhatunk, mint amennyi haszon van belőle.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése