Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. július 9., hétfő

GYEREKEK ÉS FEGYVEREK

Gyerekek és fegyverek

Az amerikai háztartásokban élő gyerekek nagyjából fele szokott olyan otthonokban tartózkodni, ahol van lőfegyver – derült ki a St. Louis-i Washington Egyetem kutatóinak felméréséből. De vajon mennyire biztonságos az otthoni fegyvertartás?
A The Journal of Pediatrics című folyóiratban közölt felmérés 1246 szülő bevonásával készült, akiket Missouri és Illinois államok gyermekorvosi várószobáiban kérdeztek meg 2015 márciusa és májusa között – adta hírül az MTI. Az eredmények szerint a megkérdezett szülők közül 447-en – 36 százalék – mondták, hogy tartanak lőfegyvert a családi otthonban. Kétharmaduk egynél több fegyvert is. A „fegyvertelen” szülők 14 százaléka mondta, hogy a gyermekeik rendszeresen tartózkodnak olyan rokonok és barátok otthonában, akik tartanak lőfegyvert.
Ez azt jelenti, hogy a gyerekek nagyjából fele szokott olyan háztartásokban tartózkodni, ahol van lőfegyver, a szülők mégis kevesebb mint 13 százaléka szokta megkérdezni a gyermekük játszótársának szüleitől, hogy van-e fegyver az otthonukban.
Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Doamin
Az otthon fegyvert tartó szülők kicsivel több mint 20 százaléka tartja egy helyen a fegyvert és a lőszert. Huszonöt százalékuknál van otthon legalább egy töltött fegyver, amely – 14 százalékuknál – a gyermek számára is hozzáférhető helyen van. Az otthon fegyvert tartó szülők 18 százaléka magával viszi fegyverét, amikor elhagyja az otthonát.
Az eredményekből az is kiderült, hogy a megkérdezettek közül kevesen beszélgetnek a biztonságos fegyvertartás alapjairól a gyermekük orvosával. A megkérdezettek többsége nyitott lenne ilyen jellegű párbeszédre, azoknak a szülőknek az egyharmada azonban, akik fegyvert tartanak otthon, egyenesen támadásnak venné, ha a gyermekük orvosa a fegyver eltávolítását javasolná nekik – írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.
„Nagyon sok orvos szakmai kötelességének érzi, hogy beszéljen a szülőkkel a fegyveres erőszak megelőzéséről, de mégsem teszi, mivel nem tudja, hogy mit mondjon, illetve hogy mit van joga mondani” – fejtette ki a tanulmány vezető szerzője, Jane M. Garbutt, hozzátéve, hogy a szakemberek egy része aggódik, hogy megsérti és emiatt elveszti a pácienseit, arról nem is beszélve, hogy sok államban jogi szabályozással is szembe kell nézniük.
Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain
Garbutt szerint a mostani eredmények segítenek egy olyan hatékony kommunikációs stratégia kidolgozásában és tesztelésében, amely az orvos és a szülők számára is kényelmessé teszi a biztonságos fegyvertartásról való párbeszédet.
Az Amerikai Gyermekgyógyászok Társaságának (AAP) ajánlása szerint a gyermekorvosoknak tájékozódniuk kell a szülőktől arról, hogy van-e lőfegyver a háztartásban, és hangsúlyozniuk kell, hogy a fegyver nélküli otthon a legbiztonságosabb, illetve amennyiben van fegyver, akkor gondoskodni kell annak elzárásáról.
Az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint 2013-ban – ez az utolsó év, amelyről rendelkezésre állnak adatok – 2465 gyermek és húsz év alatti fiatal halt meg, 15 091 kapott sürgősségi ellátást és 6213-at szállítottak kórházba lőfegyverrel összefüggő baleset miatt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése