Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. július 17., kedd

Szexuális felvilágosítás gyermekkorban

Szexuális felvilágosítás gyermekkorban

Manapság a gyerekek egyre fiatalabb életkorban találkoznak a felnőtt szexualitással. A televízíó képernyőjéről és a reklámokból is ömlik az erotika. De vajon mikor és hogyan kell erről beszélni velük?

Sajnos a kultúránkban még mindig tabutéma, hogy a szülők a szexről és az intimitásról beszéljenek a gyerekeikkel. Az oktatási rendszerben is elhanyagolt terület ez. Nemrég egy egyetemet végezett férfi ismerősömtől kérdeztem meg, hogy tudja-a mit jelent az ovuláció szó. Nem tudta.
Óvodás korban szoktak a gyerekek először a nemiséggel kapcsolatban érdeklődni. Ha valakinek testvére születik, általában rákérdez, hogyan kerül a baba a pocakba. 5 éves kor táján már kialakul a saját nemi szerepről való tudás. Már nem mondja azt a kislány, hogyha nagy lesz, akkor neki is megnő a kukija mint apának. Jellemzően elkezdenek ebben a korban a másik nem iránt is érdeklődni, de ezt leginkább a kíváncsiság vezérli. Megnézik egymás kukiját és suniját. Természetesen erre azért reagál a felnőtt és meg kell beszélni velük, hogy ezt máskor ne tegyék, mert a nemi szervek mindenkinek intim területei. Ugyanakkor megszégyeníteni nem szabad őket. Az óvodások ilyen jellegű infantilis érdeklődését soha nem olyan szándék vezérli, mint amit erről a felnőttek a maguk fejével gondolkodnak. Összességében tehát már óvodás korban beszélni kell velük a testiségről, de ez még történhet virágnyelven.
Kisiskolás korban már szemérmesebbek lehetnek a gyerekek. A legideálisabb, hogy a tananyaggal haladva, amikor az emberi szervezetről is tanulnak, akkor legyen szó a szexualitásról. Figyelni kell azonban, hogy mennyire befogadó a gyerek. Sokan inkább témát váltanak vagy otthagyják a szülőt. Ilyenkor nem kell erőltetni a beszélgetést. Érdemes megragadni az alkalmakat ezekre a beszélgetésekre, mert úgy az idők során mindig lesz mire építkezni és bővíteni a tudást. Sokkal nehezebb a szülő helyzete, ha tizenéves korban kell először ezzel a témával foglalkozni.
Fontos a családi minta
Vannak nyitottabb és zárkózottabb családok abból a szempontból, ahogyan a szexualitáshoz viszonyulnak. Egyértelmű, hogyha otthon megszokott a meztelenkedés, akkor sokkal kézenfekvőbben adódik a téma. Ha a család zárkózottabb, érdemes akár könyvet is mutatni a gyereknek a témában, ami az emberi testrészeket ábrázolja.
A lényeg, hogy a szexualitásunkkal való foglalkozás az élet természetes része. Ideális esetben azt is meg tudjuk beszélni a kamasz gyerekünkkel, hogy az orgazmust is meg kell tanulni és pl egy lány nem biztos, hogy minden aktus után kielégül. Sajnalatos dolog, hogy a kamaszok jórésze a pornón nevelkedik. Ennek a későbbi érett szexualitásra is komoly romboló hatása lehet. Ugyanakkor míg a menstruációról sem szívesen beszél az átlag ember a gyerekével, addig a szex ilyen mértékű megbeszélése kicsit utópisztikusnak tűnhet :(
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése