Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. december 23., vasárnap

Elsősegély gyerekeknek: lehűlés, napszúrás, lázgörcsTeendők lehűlés, napszúrás, hőguta és lázgörcs esetén. A napszúrás oka a sugárzó hő, amely a fejet éri. A gátolt hőleadás végett (időjárás, helyi tényezők, célszerűtlen ruházat) jellegzetes tünetek lépnek fel. Vigyük hűvösebb helyre a gyermeket és vegyünk le róla egy réteg ruhát.

Lehűlés

Kisgyermekeknél ritkán fordul elő, de az újszülöttek és csecsemők esetében már gyakrabban előfordul. Először csak megmagyarázhatatlan nyugtalanságot, hideg végtagokat tapasztalunk (36,2 fok alatt). Amennyiben a testhőmérséklet tovább csökken a gyermek egyre csöndesebb, fásultabb lesz, ruhával fedett testtájakon is hűvös tapintatú lesz a bőre. Az arcszín és a végtagok jellegzetes rózsaszínű kipirosodást kapnak (35 fok alatt). Később szívritmuszavar (33 fok alatt), majd eszméletvesztés (kb.31 fok alatt) és végül beáll a halál.
Teendő: mérjük meg a baba hőmérsékletét (lehetőleg végbélben) és ha 35 fok alatti értéket mérünk, azonnal hívjunk orvosi segítséget. Ne törekedjünk a hirtelen felmelegítésre, mert többet ártunk vele. Vigyük a gyermeket meleg (20-22 fokos) szobába és szoptassuk meg, vagy adjunk neki meleg tápszert. A végtagok finom dörzsölésével is melegíthetjük a kicsit, amíg a segítség megérkezik. Az orvosi vizsgálat dönti el a következő teendőket. Amennyiben nincs lehetőségünk orvost hívni szállítsuk a gyermeket intenzív osztályos háttérrel rendelkező ambulanciára.

Napszúrás, hőguta és hőkimerülés

A három baleseti helyzet mindegyike túlmelegedést okoz, azonban a kiváltó tényezőkben jelentős eltérést mutatnak.
  • Napszúrás: oka a sugárzó hő, amely a fejet éri. A gátolt hőleadás végett (időjárás, helyi tényezők, célszerűtlen ruházat) jellegzetes tünetek lépnek fel.
  • Hőguta: esetében a hőleadás nincs egyensúlyban a hőfelvétellel (nem megfelelő ruházat, magas hőmérséklet és/vagy páratartalom).
  • Hőkimerülés: nagy melegben végzett extrém fizikai teljesítmény „szövődménye”.
hirdetés
Tünetek mindhárom esetben a következők: nyugtalanság, kábultság, aluszékonyság, szapora szívverés, forró, izzadt bőr, hőkimerülés esetén görcsök is felléphetnek.
Teendő: vigyük hűvösebb helyre a gyermeket és vegyünk le róla egy réteg ruhát. A testre állott vizes ruhát borítunk, vagy langyos vízben lemossuk a gyermeket. Gondoskodjunk folyadék- és só pótlásról. Mérjük meg a testhőmérsékletet. Amennyiben lázat tapasztalunk, vagy a lehűlés után sem rendeződik a gyermek állapota forduljunk gyerekorvoshoz. Fokozott aluszékonyság, tartós eszméletvesztés, görcsök esetén a gyermeket szállítsuk gyermek- vagy belgyógyászati ambulanciára.

Görcsrohamok – lázgörcs

Görcsrohamok csecsemő- és kisgyermekkorban fordulnak elő a leggyakrabban, de ezek legnagyobb része a jól kontrollálható lázgörcs formájában jelentkeznek. Sokszor fordul elő, hogy magára a lázas állapotra a görcs hívja fel a figyelmet. Amennyiben először tapasztalunk görcsös állapotot gyermekünknél hívjunk azonnal mentőt, és a segítség megérkezéséig óvjuk a gyermeket a görcsroham alatti sérülésektől. Láz esetén csökkentsük a testhőt – görcs esetén már csak a hűtőborogatás jöhet szóba. Amennyiben oldódik a görcs adhatunk lázcsillapító kúpot.
A kiérkező mentő a gyermeket kórházba szállítja, ahol célzott vizsgálatokkal derítik ki, hogy milyen kiváltó ok áll a görcsroham mögött. Amennyiben ismétlődő rohamokra számíthatunk a gyermekosztály dolgozói megtanítják, hogy mi a feladatunk, hogy a rohamokat megelőzzük, illetve megfelelően kezelni tudjuk. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése