Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. december 15., szombat

Újszülött öltöztetése évszakonként


Újszülött öltöztetése évszakonként
Az újszülött öltöztetése az egyik legnagyobb fejtörést okozó kérdés. Első gyermeknél különösen, de többediknél is lehetnek a szülők tanácstalanok, főleg ha nagy a korkülönbség a gyerekek között.
A nagyi szerint kell még egy pulcsi, a játszótéri anyukák szerint felesleges… Nem csoda, ha összezavarodik az ember.
Összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot, ami nekünk bevált. 
Az ember hőérzete tanult dolog. A túlöltöztetett gyerek felnőtt korában is fázós lesz.
Alapszabály, hogy a kisbabára mindig egy réteggel több ruhát adj, mint amiben Te jól érzed magad.
Baba öltöztetése lakásban
A lakás hőmérséklete ugyan függ az évszakoktól, de általában igyekszünk állandó, kellemes hőfokot biztosítani.
Az ideális babaszoba hőmérséklet újszülött korban 22-24 fok. A babaszobában elég egy body és egy rugdalózó a babára, főleg ha mozog. Amikor elalszik, érdemes egy vékony babatakaróval betakarni, hogy alvás közben se fázzon meg.
Ha lakás többi helyiségében ennél hűvösebb van, érdemes egy vékony pulóvert is a babaára adni. Főként, ha a játszószőnyege a padlón van. A meleg ugyanis felfelé száll, lent mindig hűvösebb van, mint amit ülve vagy állva érzünk. Amikor már önállóan csúszik-mászik, adhatsz rá a rugdalózó alá harisnyát, vagy önmagában egy vastagabb nadrágot, hogy a hideg konyhakövön se fázzon fel.
Amíg a lakáson kívül hűvösebb van, mint bent, mindig adj egy legalább egy plusz réteget a babára, mikor kiviszed! 
Újszülött öltöztetése tavasszal

Tavasszal az idő nagyon változékony. Reggel még hűvös van, délben már meleget a nap, de ha kora délután befelhősödik az ég, máris hűvös van megint. Napnyugta után akár még hideg is lehet. Ezért tavasszal a napszakok szerint érdemes öltöztetni a babát.
Délelőtt a benti body és rugdalózó fölé mindenképpen adj rá egy kiskabátot is. Ha a babakocsiban fekszik, takard be egy babatakaróval.
Ahogy melegszik az idő, leveheted róla a babaplédet, később a kiskabátot is. Ha a tarkójánál benyúlsz a ruhája alá, és forró a bőre, biztosan melege van.
A hűvös tavaszi estéken jól jöhet egy vékonyabb kezeslábas is, amit az összes többi ruhára rá tudsz húzni. Ha nem akarsz menet közben az öltöztetéssel bajlódni, hajtogasd duplára a babatakarót, és úgy takard be. Az is j ó megoldás, ha van nálad egy vékony és egy vastag babatakaró is, amiket akár egymásra is tehetsz.
Újszülött öltöztetése nyáron

A kisbabák hőháztartása az első 6 hétben még nem alakul ki. Ezért fáznak meg hidegben könnyebben, mint a felnőttek. Amire viszont ritkán gondolunk, hogy a nyári melegben is sokkal könnyebben felhevülnek.
A réteges öltözködés minden évszakban fontos, de nyáron is nagyon hasznos. Nyáron is adjunk rá több réteg ruhát, hogy legyen mit levenni róla. Értelemszerűen vékony, szellős anyagokat válasszunk! Érdemes beszerezni egy vékony, világos színű vászonsapkát is, amivel a fejét és a szemét is véded a tűző napsütéstől.
Reggel a rövid ujjú vagy ujjatlan body fölé adjunk egy vékony pulóvert vagy kardigánt, alulra pedig egy vékony, hosszú pamutnadrágot. Ahogy melegszik az idő, vegyünk le egy-egy réteget: először a kardigánt, utána a nadrágot.
Extrém hőség esetén akár egy szál pelenkára is levetkőztetheted. Szoptatáskor, vagy hordozáskor, amikor egymást is melegítitek, különösen fontos, hogy minél kevesebb ruha legyen rajta. A szoptatás befejezésekor nyugodtan visszaadhatsz rá egy vékony felsőt.
Ha nyáron a városban közlekedtek, könnyen előfordulhat, hogy a melegből egy légkondicionált térbe lépsz be a babáddal. A hirtelen hőmérsékletváltozás könnyen vezethet megfázáskor, ezért ilyenkor mindig takard be egy vékony babatakaróval.
Újszülött öltöztetése ősszel

Ősszel is fontos a réteges öltöztetés. Nagyjából ugyanazt add a babára, mint máskor, csak válassz vastagabb anyagból készült ruhákat. Jól jön egy kezeslábas is. Ez lehet pamutból vagy plüssből is, ha csak a melegítés a cél. Az őszi esős időben nagyon jól jön egy vékonyabb, vízlepergető overáll. Lehetőleg kerüld a műanyag esőruhákat, mert abban nagyon könnyen beizzadhat. Ma már kaphatók bébi overáll is softshell anyagból, ami egy vékony, lélegző, de vízlepergető anyag.
Az őszi ruhatár elengedhetetlen kelléke a sapka. A baba hajmennyiségétől is függ, hogy mikortól kell rá sapkát adnod, és milyen vastagot. Ha feltámad a szél, mindenképpen legyen rajta egy vékony pamut pasi. Ahogy hűl az idő, előveheted a vastagabb sapkákat, de a bélelt vagy termo sapkát hagyd meg télire!
Baba öltöztetése télen

Télen a legfontosabb ruhadarab egy vastag kezeslábas. Amíg a baba picike, és csak fekszik a babakocsiban, az egyrészes kezeslábas a praktikus. Ha kintről fűtött térbe léptek, pl. bementek egy boltba, érdemes kizippzározni az elejét, és a sapkát is levenni róla. Később, amikor már ül, a kétrészes overáll a praktikus, aminek a kabátján le tudod venni róla.
Most jött el az ideje a vastag sapkáknak! A vékony termo anyagból készült sapka kényelmesebb, mint a vastag kötött. Fontos, hogy a baba fülét is védje. Újszülöttnek felesleges a sál. ½ - 1 éves kor között akár veszélyes is lehet, amikor már húzkodni tudja.
Jól jön viszont egy vastag babatakaró. Ha bármikor úgy gondolod, elkel még egy plusz réteg, akkor egyszerűen betakarod vele. Ha a babakocsit kint tárolod, vagy az autó hideg helyen áll, a babakocsi vagy hordozó aljába is célszerű egy kisméretű babatakarót teríteni, hogy alulról se fázzon meg.
 



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése