Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. december 8., szombat

A csecsemők herpeszje


A csecsemők herpeszje
Vannak olyan esetek, amikor születéskor egy újszülött befogadja anyjától a vírusfertőzést - herpesz. Ez a fertőzés nagy károkat okozhat a baba egészségében. Komoly zavarokat okozhat a máj, az agy, a bőr és a tüdő munkájában.
Herpesz a baba tüneteiben
A csecsemők herpeszének fő tünete a kiütések jelenléte, mint a kis buborékok, belsejében folyadékkal. Ha a kezelést nem időben kijelölték és elvégezték, a fertőzés mélyebb behatolásának valószínűsége nő. Ennek eredményeképpen további tünetek jelentkezhetnek: hőmérséklet ugrások, csökkent izomtónus, görcsök és álmosság.
A gyermek általános állapota közvetlenül függ a fertőzés idejétől, az akut formák kockázata jelentősen megnő, ha az invazív eljárásokat a szülés ideje alatt alkalmazzák, valamint a hosszú, vízmentes szülés időtartama alatt. Az újszülöttek többsége (70%) megfertőződik az anyával fertőzés rejtett formájával, és olyan gyermekeknél, akiknek az anyja fertőződött egy hónappal a szülés előtt, az átvitel nagy kockázatával jár.
A herpetikus fertőzés akut formája az első két hétben csecsemőként jelenik meg, ritkábban az élet első hónapjának végén. Egyes gyermekeknél a fertőzés számos központi idegrendszeri betegség, a bőr, a száj és a szem nyálkahártyái, valamint a tüdő széles körű fejlődéséhez vezet. A csecsemők halálozása ebben az esetben 50-80%
Egyes gyermekeknél a herpesz bőr-nyálkahártya-változásokat okoz. Például keratitis, dermatitis vagy stomatitis. Ebben az esetben a halálozás 30%
Egyes gyermekek hajlamosak olyan betegségre, mint a meningoencephalitis. Ez a betegség helyi és agyi szindrómát, valamint súlyos intoxikációt okoz. Ezenkívül a vírus károsítja az aurális front-temporális lebenyeket. A gyermekek mortalitása ebben az esetben 50-80%.
A herpesz a kiváltó oknál fogva
Az örökletes csaj csak a herpeszvírust képes elkapni az anyától. És ez két módon történik: a méhen és a születéskor, amikor átmegy a szülőcsatornán. Az ilyen típusú fertőzést veleszületett herpesznek nevezik, és az esetek felében vagy újszülött halálát vagy fogyatékosságát eredményezi.
Mint megállapítható, a gyermek fertőzése a méhen belül történik, amikor egy anya terhes, herpeszes fertőzéssel fertőződik meg, és ha az anya testében herpesz szimplex vírus van jelen a terhesség idején az aktív fázisban. Különösen veszélyes a terhesség alatt genitális herpesz. Ő az, aki az esetek 50-60% -ában a csecsemők fertőzésének oka.
Herpesz a baba ajkán
A varázsolt gyermeknél a herpesz sokkal erősebben megy végbe, mint a felnőttnél. A baba immunitása még mindig rendkívül gyenge, és a herpesz megjelenése az idegrendszerre és a belső szervek károsodására vezethet. A betegség nemcsak a bõrkiütés megjelenését, hanem a szájüregben megjelenõ pattanások megjelenését is mutatja. A szájüregi fertőzésnél az újszülött szájnyálkahártya-gyulladást vagy herpetikus torokgyulladást okozhat.
Herpesz a baba kezelésben
A herpesz újszülöttben történő kezelése ajánlatos a kiütések megjelenése előtt megkezdeni. Bizonyított, hogy a kiütés kialakulását meg lehet állítani kámforral vagy etilalkoholnal, valamint váltakozva nagy (például forró vízzel) és alacsony (jéggödör) hőmérsékleten. Abban az esetben, amikor a bőrkiütés már megjelent, a szárítási eljárást meg kell valósítani, például jóddal, cinkpasztával, zelenkával, Castellani folyadékkal stb.
Abban az esetben, ha a szájüregben bőrkiütések fordultak elő, ajánlott a rivanol vagy a furacilin oldatainak, a rotokan vagy a calendula tinktúrájának öblítése.
Figyelje meg a herpetikus fertőzés hormonális kenőcsökkel való kezelését, mivel ezek csak növelik a kiütések időtartamát, és a nyitott hólyagok vagy a fekélyek megjelenéséhez vezethetnek.
A betegség első tüneteinek megjelenése és teljes eltűnése előtt tanácsos a vírusellenes szereket speciális célokra használni. Általában olyan gyógyszereket válasszon, amelyek káros hatással vannak a herpeszvírusra. Ezeknek a gyógyszereknek többféle kibocsátásuk van: kenőcsök, pirulák, krémek és gélek.
Mint a herpesz a csecsemőben (gyógyszerek)
A herpesz fertőzés újszülöttekben történő kezelésére az Acyclovir és az infúziós terápia leggyakrabban felírták. Emellett antikonvulzív gyógyszereket is előírnak. Bizonyos esetekben a Vidarabint használják, intravénásan, általában csepegtető segítségével.
Amikor a herpeszvírus meningoencephalitiset váltott ki, a varint a citarabinnal, napi két alkalommal intravénásan, 5 napig írja fel.
A csecsemők herpesz megelőzése
Mivel a csecsemõ herpeszvírussal való fertõzésének egyetlen oka az anyja, tanácsos kezdeni a profilaxist a felépülés pillanatától vagy a terhesség alatt. Ezenkívül a jövő anyja (nem fertőzött), minden óvintézkedést és az STD megelőzését meg kell előznie. Az 1. típusú herpes simplex vírus fertőzés megelőzésével kerülni kell a légzőszervi és a vírusos betegségeket. Újbóli fertőzés esetén alkalmazzon olyan gyógyszereket, amelyek növelik az immunitást.
A betegség megelőzésére a csecsemők vírusellenes gyógyszereket használnak. Általában napi 50 mg / testtömeg kilogrammonként acyclovir-t írtak elő. A kezelés időtartama kb. 3 hét.
Abban az esetben, ha a baba fertőzött szemmel, a kezeléshez 
 használja a kábítószer - idoxiridint. Mindenesetre születés után a herpesz szimplex vírussal fertőzött összes mamushoz meg kell őrizni a megelőző intézkedéseket annak érdekében, hogy ne fertőzzék meg a gyermeket. Ebből a célból, mindenképpen, mielőtt a csecsemőt a karjába vigye, anyádnak alaposan mosson kezet szappannal és vízzel. Ha az anya visszatér (pl. Kiütés jelent meg az ajkán), az anya közeledjen a babahoz, és csak az orvosi öltözetben vegye fel a karját.
Jelen pillanatban nem találtak olyan gyógyszert, amely teljesen felszámolja a herpesz vírusát, az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy elnyomja a reprodukcióját és enyhíti a tüneteket. Ezért mindig emlékezni kell arra, hogy a fertőzés valószínűsége mindig, különösen ha egy személy immunhiányos (HIV vagy rákos megbetegedés) esetén.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése