Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. december 23., vasárnap

Mit adjunk a hányós, hasmenős gyereknek?

Mit adjunk a hányós, hasmenős gyereknek?

2013.11.08. 08:54
Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Tea, limonádé, répalé, kóla, ropi, főtt krumpli, pirítós, szigorúan vaj nélkül. Felejtse el mind. Tele a net jó tanácsokkal, hogy mit adjuk a hasmenéssel, hányással küzdő gyereknek, de a gasztroenterológus elmondja, mi használ igazából. 

A gyerek reggel hasfájással ébred. Hány, megy a hasa. Aztán újra hány. És újra. Hároméves, sohasem volt még ilyen. Itatom persze, a folyadékot pótolni kell, tudom, kicsi még, könnyen kiszáradhat. De semmi sem marad meg benne. Az orvost még nem érem el, túrom a netet, hátha kiderül, mit kéne tennem. A webbeteg szerint cukros tea, ásványvíz, limonádé a nyerő, esetleg főtt répa leszűrt, sózott leve. De milyen tea? Gyümölcs vajon mehet?A házipatika szerint igen, mindegy, hogy fekete, gyümölcs vagy gyógytea, de még a vízzel higított zöldség- és gyümölcslevek is jók, gyakran, kis mennyiségben kortyolgatva. A Heim Pál Kórház azt írja, ez badarság, igyon csak a gyerek fél, egy deciket egyben, ha hánynia kell tőle, akkor a kis kortyoktól is hányni fog. Abban szerencsére minden oldal egyetért, hogy sópótlás is kell, egyen a gyerek ropit, az majd segít.
De vajon mit mond a többi anyuka? Az egyik a sima vízre, pici kortyokra, kevés ropira esküszik. A másik szerint a diéta idejét múlt dolog, ő simán ad tejszeletet is egy-két órával a hányás után, ha a gyerek éppen azt kíván. A harmadik épp most jött ki a kórházból a kétévessel, rotavírussal kerültek be, a gyereke egy hétig nem evett, a kórház szerint ez nem gond, egyébként meg egyen a gyerek, amit akar, tudni fogja, mi kell neki.
Elérem a gyerek háziorvosát, hümmög, igen, sok most a hányós vírusos gyerek. Hideg innivalót, azt kell adni, kortyonként, lehetőleg fekete teát, a gyümölcs tea nem jó, ahogy a gyümölcslevek sem, különösen a rostosak. A bögre teába mehet egy kanál cukor és egy csapott kiskanál só, enni pedig nem kell semmit, maximum egy kis ropit, ha muszáj. Ha már három órája tünetmentes, akkor jöhet a főtt krumpli, reszelt alma, de a tejtermékeket napokra felejtsük el. Vajas pirítós tehát kilőve, pedig én zsigerből azt enném. A kólát ő sem ajánlja, pedig tud olyan esetről, ahol bevált. Meg olyanról is, ahol nem.
Hiába vadásztam hát információkat minden lehetséges forrásból, még mindig nem egyértelmű, mit kellene adni, és mit nem a beteg fiamnak. Dr. Dezsőfi Antalt, a Semmelweis Egyetem I sz. Gyermekklinikájának gasztroenterológusát kértem meg, hogy tegyen rendet a káoszban. (A doktor úr válaszai egy mindennapos, általában rövid lefolyású (maximum 10 nap), vírus kiváltotta heveny (akut) hasmenésre (gastroenteritis) vonatkoznak, ép immunitású, alapvetően egészséges gyermek esetében.) #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése