Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. december 12., szerda

Gyermekek bronchiális asztma

Gyermekek bronchiális asztma

Gyermekek bronchiális asztma - a légutak krónikus allergiás betegsége, gyulladással és a hörgők reaktivitásában bekövetkező változásokkal együtt, valamint a háttérben kialakuló bronchiális elzáródás következtében. A gyermekeknél a bronchiális asztma a kilégzési nehézlenség, a zihálás, a paroxysmális köhögés, a fulladásos epizódok jelenségeivel fordul elő. A gyermekeknél a bronchiális asztma diagnosztizálása az allergológiai történelem figyelembevételével történik; spirometria, csúcsáramlásmérés, mellkasröntgen, bőr allergiás vizsgálatok; IgE meghatározása, vér gázösszetétel, köpetvizsgálat. Asztma kezelésére gyermekek során a keletkezett allergének, a használata aeroszolos hörgőtágító és gyulladásgátló szerek, antihisztaminok, lefolytatása specifikus immunterápia.

Gyermekek bronchiális asztma

Gyermekek bronchiális asztma - krónikus allergiás (fertőző-allergiás) gyulladásos folyamat a hörgőkben, ami a bronchiális átjárhatóság visszafordítható megzavarásához vezet. A bronchiális asztma az esetek 5-10% -ában különböző földrajzi régiókban szenvedő gyermekeknél fordul elő. A gyermekek bronchiális asztma gyakoribb az óvodás korban (80%); gyakran az első támadások már az élet első évében jelentkeznek. Tanulmány a sajátosságok a származási, természetesen, a diagnózis és a bronchiális asztma kezelésére gyermekeknél igényel interdiszciplináris kölcsönhatás gyermekgyógyászat, gyermekgyógyászati ​​tüdőgyógyászat és allergia-immunológia.

A gyermekeknél a bronchiális asztma okai

A gyermek bronchiális asztma a genetikai hajlam és a környezeti tényezők részvételével jön létre. A bronchiális asztmában szenvedő gyermekeknél örökletes öröklés áll fenn allergiás megbetegedéseknél - pollinózis, atópiás dermatitis, ételallergia stb.
Túlérzékenységi környezeti tényezők hathatnak inhalációs és élelmiszer-allergének, bakteriális és vírusos fertőzések, kémiai és gyógyászati ​​anyagok. A belélegzett allergének váltanak ki asztmás gyermekeknél gyakran végre otthon és a könyv a por, állati szőr, a salakanyagok atkák, penészgombák, száraz élelmiszer állatok vagy hal, a pollen virágzó fák és füvek.
Az ételallergia az oka a gyermekkori asztma 4-6% -ában. Leggyakrabban ez hozzájárul a korai átadása a mesterséges táplálás, az intolerancia állati fehérje, növényi termékek, mesterséges színezéket, stb ételallergiák gyermekeknél gyakran alakul ki a háttérben a gyomor-bélrendszeri betegségek :. gyomorhurut, enterocolitis, hasnyálmirigy-gyulladás, a bélrendszer dysbiosis.
Triggerek gyermekkori asztma lehet vírusokat - patogének parainfluenza, influenza, SARS, valamint a bakteriális fertőzés (Streptococcus, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella, Neisser), Chlamydia, Mycoplasma és más mikroorganizmusok, hogy megtelepedni a hörgők nyálkahártyájában.
Néhány, bronchiális asztmában szenvedő gyermeknél a szenzitizációt ipari allergének, gyógyszerek (antibiotikumok, szulfonamidok, vitaminok stb.) Okozhatják.
Tényezők az akut asztmás gyermekeknél, provokáló hörgőgörcsöt, működhet fertőzések, hideg levegő, meteosensitivity, dohányfüst, a testmozgás, az érzelmi stressz.
A gyermekeknél a bronchiális asztma patogenezisében immunológiai, immunokémiai, patofiziológiai és kondicionált-reflex fázisok állnak rendelkezésre. Az immunológiai szakaszban, az allergén hatására, IgE-osztályú antitesteket állítanak elő, amelyek célsejteken (főleg hörgő nyálkahártyák huroksejtjein) rögzítettek. Az immunokémiai szakaszban az allergénnel való ismételt érintkezéshez a célsejtek felszíne IgE-hez való kötődése társul. Ez a folyamat a hízósejtek degranulációjával, az eozinofilok aktiválásával és vazoaktív és hörgő hatású mediátorok felszabadulásával folytatódik. A bronchiális asztma patofiziológiai állapotában a mediátorok hatására a hörgő nyálkahártya oedema, hörgőgörcs, gyulladás és a nyálkahártya túlzott megszáradása áll fenn. Később a gyermekeknél előforduló asztmás rohamok a kondicionált reflex mechanizmusnak megfelelően következnek be.

A gyermekeknél a bronchiális asztma tünetei

A gyermekeknél a hörgő asztma folyamata ciklikus jellegű, amelyben a harbingerek, a fulladás, a támadás utáni támadások és az interiktális periódusok ideje elkülönül.
A prekurzorok időszakában az asztmás gyermekeknél szorongás, alvászavarok, fejfájás, bőr- és szemviszketés, orrdugulás, száraz köhögés fordulhat elő. Az előfutási időtartam több percről néhány napra terjed ki.
A fulladás tényleges támadását a mellkasi kompresszió érzése és a levegőhiány, a kilégzési típus dyspneája kísérte. A légzés zihálás, a mellkasi izomzat bevonásával; távolabbról hallhatóak. A bronchiális asztma támadása során a gyermek fél, az orthopnea helyzetét veszi, nem tud beszélni, a szájával elkapja a levegőt. Az arcbőr sápadtvá válik a nasolabiális háromszög és a hüvelyek izomzata, hideg verejtékével borítva. A gyermekeknél a hörgő asztma támadása során megfigyelhető egy gyengén produktív köhögés, melynek nehéz eltávolítása van vastag, viszkózus köpet.
Aszultáláskor súlyos vagy gyenge légzést írnak le nagyszámú száraz légzési nehézséggel; ütős - dobozos hanggal. A szív- és érrendszerből tachycardiát, megnövekedett vérnyomást, elfojtott szívhangokat észlelt. A bronchiális asztma 6 órás vagy annál hosszabb támadásának időtartamával beszélnek a gyermekek asztmás állapotának alakulására vonatkozóan.
A gyermekeknél a bronchiális asztma támadása egy vastag köpet elhagyásával végződik, ami a légzés megkönnyebbüléséhez vezet. Közvetlenül a támadás után a gyermek álmos, általános gyengeséget érez; elakadt és letargikus. A tachycardia helyét a bradycardia, a megnövekedett vérnyomás váltja fel - artériás hypotonia.
Az interaktív időszakokban a hörgő asztmás gyermekek szinte normálisnak érzik magukat.
A klinikai tünetek súlyossága különbözteti meg a gyermekek három fokát a bronchiális asztmában (a rohamok gyakorisága és az FVD indexek alapján).
A könnyű hörgő asztma gyermekgyógyászati ​​támadásai ritka (ritkábban 1 alkalommal egy hónap alatt) és gyorsan leállnak. Az interaktív időszakokban az általános egészségi állapot nem zavart, a spirométer mutatók megfelelnek a kor normájának.
A gyermekeknél a mérsékelt fokú bronchiális asztma gyakoribb exacerbációk gyakoriságával fordul elő havonta 3-4 alkalommal; a spirometria sebességmutatói a norma 80-60% -a.
A súlyos bronchiális asztmában a gyermekek asztmás rohama havonta 3-4 alkalommal fordul elő; Az FFD indexek a kor normájának 60% -ánál kisebbek.

A gyermekeknél a bronchiális asztma diagnosztizálása

A bronchiális asztma diagnosztizálásakor a gyermekek figyelembe veszik a családi és allergiás történelmet, fizikai, műszeres és laboratóriumi vizsgálatokat. Diagnózis a gyermekkori asztma részvételét igényli a különböző szakemberek: gyermekgyógyászat, gyermekgyógyászati ​​pulmonológia, gyermek allergológus-immunológus.
Az összetett műszeres vizsgálat magában spirometriát (gyermekek több mint 5 év), tesztek légúti és testmozgás (kerékpár stressz teszt), maximális áramlás és a tüdő röntgen a mellkas.
A gyanított bronchiális asztma gyermekeknél végzett laboratóriumi vizsgálata magában foglalja a vér és a vizelet klinikai vizsgálatát, az általános köpet elemzést, az általános és specifikus IgE meghatározását, a vér gázösszetételének vizsgálatát. A gyermekeknél a bronchiális asztma diagnózisának fontos eleme a bőr allergiás vizsgálatának beállítása.
Diagnózis során szükségessé kizárása más betegségek gyermekeknél előforduló hörgőelzáródás: idegen testek hörgőket, és traheo- bronhomalyatsii, cisztás fibrózis, bronchiolitis obliterans, obstruktív bronchitis, bronchogen ciszták, és mások.

Hörgő asztma gyermekek kezelésében

A főbb területek a bronchiális asztma kezelésére gyermekeknél a következők: a beazonosítását és felszámolását allergének, racionális gyógyszeres kezelés csökkentését célzó exacerbációk száma és a megkönnyebbülés az asztmás rohamok, nem gyógyszeres terápia.
A gyermekeknél a bronchiális asztma kimutatásakor először is ki kell zárni a kapcsolatot olyan tényezőkkel, amelyek a betegség súlyosbodását okozzák. Erre a célra, hipoallergén diéta ajánlható, szervezet hipoallergén élet lemondási gyógyszerek elválás háziállat, helyezze át és mtsai. Mutatott elhúzódó profilaktikus antihisztaminok. Ha ez nem lehetséges, hogy megszabaduljon a potenciális allergén specifikus immunterápia végezzük, azzal a feltételezéssel test hiposzenzibilációhoz beadott (nyelv alatti, orális vagy parenterális) fokozatosan növekvő dózisokban az allergén okozzanak.
Az alapja a gyógyszeres kezelés a gyermekkori asztma belélegzett hízósejt stabilizátorok (nedokromil, kromoglicinsav sav), kortikoszteroidok (beklometazon, flutikazon, flunizolid, budezonid, stb), hörgőtágítók (szalbutamol, fenoterol), kombinált készítmények. Kiválasztása a kezelési rend, gyógyszer kombinációt és a dózisok hordoz orvos. Indikátor hatékonyságának az asztma terápia gyermekek hosszú távú remisszió és hiányában a betegség progresszióját.
A fejlesztés az asztmás rohamok gyermekkorban meg kell ismételni inhalációs hörgőtágítók, oxigén terápia, porlasztó terápia, parenterális adagolásra a glükokortikoidok.
A gyermekeknél a hörgő asztmában végzett homeopátiás kezelés számos esetben megakadályozhatja a betegség megismétlődését és csökkentheti a hormonális gyógyszerek adagját. A gyógyszerek kiválasztását és rendelését a gyermekek homeopata végzi.

A gyermekeknél a bronchiális asztma prognosztizálása és megelőzése

A gyermekeknél a bronchiális asztma megnyilvánulása csökkenhet, eltűnik vagy fokozódik a pubertás után. A gyermekek 60-80% -ában a bronchiális asztma az életben marad. A gyermekeknél jelentkező súlyos bronchiális asztma hormonális függőséghez és fogyatékossághoz vezet. A hörgő asztma tanfolyamát és prognózisát befolyásolja az időzítés és a szisztematikus kezelés.
A gyermekeknél a bronchiális asztma megelőzése magában foglalja a kauzálisan jelentős allergének, a specifikus és nem-specifikus immunprofilaxis, az allergiák kezelésének időben történő kimutatását és kizárását. Szükség van a szülők és a gyermekek oktatására a hörgő átjárhatóság rendszeres megfigyelésének módszereivel a csúcsáramlás segítségével.

A gyermekeknél a bronchiális asztma első jelei és tünetei, a betegség kezelése és megelőzése

A bronchiális asztma a légzőrendszer gyulladásos betegsége, amely krónikus. A betegséget nagyon nehéz azonosítani és felismerni egy gyermekben, mert tünetei hasonlóak a hideg vagy hörghurut manifesztációihoz. A szülőknek nagyobb figyelmet kell szentelniük az asztmát diagnosztizált gyermeknek, és mindig fel kell készülniük egy váratlan asztmás válságra.
A bronchiális asztma egy krónikus betegség, amelyet nem lehet teljesen gyógyítani

A betegség okai

A betegség kialakulása az ingerre adott IgE-függő immunválaszon alapul. Ha a szervezet hajlamos az allergénre való hajlamra, akkor a betegség első érintkezésének pillanata azonnal megkezdődik. Például egy olyan gyermek, akinek hörgő asztma van, aki allergiás a macska vagy a kutya kabátjára, nagyon veszélyes egy házba menni, ahol van egy kisállat. Tele van fulladás azonnali támadásával.
A gyermekeknél a bronchiális asztma kialakulásának főbb kockázati tényezői a következők:
  • Örökletes hajlam. Ha a baba szomszédos hozzátartozói szenvednek az asztmától, a gyermekeknél allergiás reakciók kialakulásának kockázata többször is megnő.
  • Kapcsolat a háztartási allergénekkel. Hörgő asztma előfordulhat olyan gyermekeknél, akik olyan házban élnek, ahol gomba, csótány vagy háziállat van. Az allergének közé tartoznak a növények, házi porok, korpásodás vagy bizonyos ételek.
  • Passzív dohányzás. A gyermek, aki belélegzi a cigaretta füstöt, automatikusan bekerül a kockázati zónába.
  • Élelmiszerek. Egy éves gyermekeknél az asztmafejlődés fő oka gyakran az élelmiszer. Az allergének lehetnek tojás, hal, tejtermékek.
  • A légzőrendszer krónikus patológiai rendellenességei. A hörgők rendszeres megzavarása hiperreaktivitást, vagyis az allergiás megnyilvánulások fokozódó izgatottságát eredményezi. Az állandó relapszusok hozzájárulnak az obstruktív légzési szindrómához, amely előbb-utóbb fulladást vált ki.
  • Gyógyhatású készítmények. Az allergének leggyakrabban antibakteriális gyógyszerek és aszpirin tartalmú termékek.
A bronchiális asztma súlyosbodását okozó tényezők

A bronchiális asztma formái

A bronchiális asztma osztályozására számos kritérium van. Az asztma eredetétől függően a betegség három fő formája különböztethető meg:
  1. Allergiás típus. Az atópiás bronchiális asztmát külső vagy belső inger okozza. Az esetek többségében előfordulásának fő oka az allergiás reakciók kialakulásának genetikai hajlama. A betegség első tünetei 2-4 éves korban jelentkeznek. Az ilyen típusú asztma az orrmirigy érzésének megjelenésével kezdődik, száraz köhögés, tüsszögés, majd váratlan rövid távú fulladás elleni támadások.
  2. Fertőzéstől függő típusú. Az asztma gyakori légúti fertőzések miatt is előfordul korai életkorban. A hörgőkbe bejutó baktériumok megszakítják a munkájukat. Ha a gyermeknek legalább a legkevésbé hajlamos az allergiás asztmára, a légúti fertőzés kialakulhat. A betegség a torokban nyilvánul meg, súlyos köhögés, amely nem megy el a gyógyszeres terápia után.
  3. Köhögés asztma. A betegség kórokozói nem csak allergiák. A provokatív tényezők között szerepelnek a vegyi irritációk, a stresszes helyzetek, a rossz ökológia. Az asztmás köhögést nem okozza légszomj vagy zihálás. Fő tünete száraz köhögés váladék nélkül. Ha egy szakember korai stádiumban nem tudja diagnosztizálni ezt az űrlapot, klasszikus asztmát alakíthat ki, súlyosabb megnyilvánulásokkal.

A betegség első jelei gyermekeknél

A csecsemőknél a bronchiális asztma első jelei jelentkeznek. Ezt a betegséget nagyon nehéz meghatározni korai életkorban, mivel könnyen összekeverhető az ARVI-vel vagy a légutak egyéb fertőző betegségeivel. A betegség megkülönböztető jellemzője a láz hiánya.
Az asztma előfutára a következő tünetek:
  • alvászavarok;
  • a tüsszentést okozó hajnali áttetsző ürítés az orrból;
  • száraz köhögés a nap folyamán, ami fokozódik az est és az éjszaka felé.

A csecsemők és a gyermekek tünetei az év során

Az újszülöttekben a bronchiális asztma diagnosztizálása a legnehezebb. Ebben a korban a betegség az élelmiszer vagy a gyógyszer allergének hátterében áll. Egyes esetekben az egy évnél fiatalabb gyermekeknél a bronchiális asztma az anya rossz életmódjának következménye.
Az egy évnél fiatalabb gyermekek esetében a következő tünetek társulnak:
  • Száraz köhögés, rosszabb fekvő helyzetben. Reggel a köhögési támadások csekélyek, de ebéd után intenzitásuk és gyakoriságuk jelentősen megnő.
  • Viszkózus köpet, amely csak este felébred.
  • Távoli csörgők. A gyermek zihálását nemcsak orvos hallhatja, hanem minden olyan személy hallja, aki a beteg közelében van.
  • Légzési elégtelenség sípszóval. Ritkán a baba légszomjat okoz. A babának az asztmával való légzése leginkább sípoló és hangos.
A támadás idején a baba a fedők és a nyálkahártyák kékes fénye lehet. Az asztmás krízisek gyakorisága függ az allergénnel való érintkezéstől. Például ha egy bizonyos növény allergénként működik, a virágzás ideje alatt exacerbációk lépnek fel.
Idős gyermekeknél a fenti jelekhez nyomást, gyors szívverést, levegő és mellkasi fájdalom hiányát is kíséri, a köhögés elhúzódik. A serdülőkorban egyes gyermekek remissziót kezdhetnek. Ismétlődő visszaesés akkor fordul elő, amikor a helyzet megváltozik, például mozgásban.

A betegség diagnosztizálása

A szülőknek haladéktalanul konzultálniuk kell egy szakemberrel, ha asztmát gyanítanak. Először az orvos vizsgálatot fog végezni és információt gyűjt a közeli rokonok betegségeiről annak érdekében, hogy kizárja vagy megerősítse a baba genetikai hajlamát az asztmát kiváltó allergiás reakciók megjelenésére.
Az anamnézisgyűjtés területe az orvos további diagnosztikai intézkedések kijelölésére irányul. Teljes klinikai kép alakul ki, miután a gyermek elvégezte a következő vizsgálatokat:
  • általános kiterjesztett vérvizsgálat;
  • a vér biokémiai diagnosztikája;
  • általános felmérés vagy a köpetbaktérium-kultúra;
  • radiográfia vagy fluorográfia;
  • a tüdőfunkció diagnosztikája (spirometria);
  • allergiás diagnosztikai tesztek az allergén meghatározására;
  • Egy provokatív teszt a hörgőfunkció vizsgálatához.
A tüdő állapotának vizsgálata a kilégzett levegő térfogatának és sebességének (spirográfia) mérésével

Hogyan ismerhetjük fel az asztmás támadást és mit tehetünk a gyermek segítésében?

Az asztmában szenvedő beteg szülőit mindig fel kell készíteni arra, hogy a csecsemő asztmás támadással járhat. Meg kell tanulniuk minden lehetséges megnyilvánulást a súlyosbodás során annak érdekében, hogy felismerjék és segítsék a gyermeküket időben. Ettől függ a baba további egészségi állapota. Az asztmás támadás lehetséges jelei között szerepelnek a következő tünetek:
  1. Fokozott légzési arány. Normális esetben a gyermek 20 percenként lélegzik, a válság alatt ez a mutató jelentősen megnőtt.
  2. A levegő hiánya. A gyermek elkezd fojtani a hörgő izmok görcséi miatt.
  3. Az orrlyukak meghosszabbítása. Egy éves gyermekeknél ez a megnyilvánulás azonnali exacerbációt jelezhet.
  4. A zihálás és a fütyülés megjelenése. A baba meghallja a zihálás és a kilégzéskor füttyentve.
  5. A beágyazódások ciánja. A szájban és az orrban lévő bőr néhány gyermeknél cianotikus árnyékot kap.
  6. A testtartás megváltoztatása. Az asztmás válság során nehéz lesz a gyermek lélegezni, ezért megkezdi álláspontjának megváltoztatását, hogy enyhítse a szenvedéseit. A fejet a mellkasra fektetve, a könyökén nyugvó vagy a fej felemelésével a fulladás kezdetét jelzi.
Az első előtti orvosi ellátás magában foglalja az asztmás gyógyszerekkel való speciális belégzést is. Ha a baba kicsi, a szülőknek mindig hordoznia kell egy inhalálót hörgőtágítóval (Ventolin vagy Salbutamol). Az óvodába vagy az iskolába járó idősebb gyermekek számára a kábítószert hátizsákba vagy zsákba kell helyezni. A tanárnak vagy az osztálytanítónak ismernie kell a betegséget, és szükség esetén megfelelő segítséget kell nyújtania.

A kezelés módszerei

A bronchiális asztma egy nagyon súlyos betegség, amely egy megfelelően kiválasztott alapterápiát igényel. Annak ellenére, hogy nem gyógyítható meg. Ellenkező esetben a szülők gondatlansága visszafordíthatatlan következményekhez vezethet. Szakemberre való utalás esetén az orvosnak először laboratóriumi és instrumentális diagnosztikai módszerekkel kell meghatároznia az allergént. A kutatási eredmények alapján a gyermekeknél alkalmazott asztmás terápia magában foglalhatja a gyógyszeres kezelést és a nem gyógyszeres kezelést, valamint a népi gyógymódokat.

A gyógyszerek alkalmazása

Az orvoslás a betegség előtt erőtlen, ezért az alapvető terápia célja a gyermek állapotának enyhítése. A legtöbb bronchiális asztmás készítményt belélegzésre tervezték.
A támadás során speciális gyógyszerekhez inhaláló készülékeket kell használni
A bronchiális asztma gyógyszeres kezelése a következő gyógyszereket tartalmazza:
Az orvos fő feladata az alapellátás kezelésének kijelölése az allergén azonosítása és megszüntetése. Ha olyan körülmények miatt, amelyekről nem szabad megszabadulni, a gyermeknek speciális immunterápiával kell kezelnie. Lényege abban rejlik, hogy bevezetik a baba testét az allergén adagjába. A dózis fokozatos emelése lehetővé teszi a provokatív allergén érzékenységének csökkentését.

Alternatív gyógyászat

Az elmúlt években az alternatív gyógyszerek ismét relevánsak. A bronchiális asztma olyan betegség, amelyet egyszerre több gyógyszerrel kell kezelni. Az ilyen terhelés a gyermek májára és veseire nem mindig felel meg a szülőknek, ezért a kábítószereket a hasonló hatású biztonságosabb eszközök helyettesítik. A hörgő asztma folk módszerekkel történő kezelése a betegség ilyen tüneteinek enyhítésére irányul:
  • A gyulladás eltávolítása. A fő asszisztensek a zsálya, a sárgabarack, a százszorszép, a medinitsa.
  • Az immunitás erősítése. A tisztaság, az echinacea, a páncélszekrény univerzális eszköz az immunrendszer teljesítményének javítására.
  • Spasmolytikus hatás. A hörgőgörcsöt elnyomó gyógynövények a kamilla, az édeskömény, a Szent János sertés, a Ledum.
  • A köpet diffúziója. A csalánok, az anya és a mostoha járulnak hozzá a hörgők eltávolításához.

Alternatív gyógymódok

Nem minden szülő preferálja a bronchiális asztma kezelésének módját. A gyógyszeres terápia mellett az alábbi alternatívák járulnak hozzá a betegségek megnyilvánulásainak enyhítéséhez:
  • Fizioterápiás. Az aeroszol és a meleg belélegzéssel járó inhaláció, az elektroforézis, a fonoforézis a hörgő asztmás betegek számára ajánlott eljárások. Jó gyógyító hatásuk van, és segít a hörgők működésének helyreállításában.
  • A masszázs folyamata. Ez az eljárás nagyon hatásos a hörgők dilatációs kapacitásának helyreállítására. Ez időközönként mézes támadásokkal történik. A masszázs folyamata csökkenti a rohamok súlyosságát és gyakoriságát.
A masszázs folyamatok pozitív hatással vannak a gyermek-asztmás betegek egészségére, csökkentve a támadások gyakoriságát és súlyosságát
  • Légzési feladatok. A torna segít a betegség lefolyásában és az egészség javításában. A leghatékonyabb légzésgyakorlatok a szerző A.N. Strelnikova (javasoljuk olvasni: hogyan történik a Strelnikova légzőtorna gyermekeknek?). Légzőtorna megakadályozza az asztmás krízis kialakulását, növeli az immunitást, elnyomja az allergiás reakciókat.
  • Szanatórium kezelés. Az asztmában szenvedő gyermekek ajánlott 1-3 évente menni a tengerbe. A tengeri levegő tökéletesen megerősíti a légutakat. Klimatikus eljárások - a levegő és a napfürdő, a tengerben fürdés - a szanatórium kezelésének alapja és a légzőszervek aktiválódásának biztosítása.
  • Haloterápia. Maradjon a halottkamrában, ami megteremti a sóbarlang látogatásának hatását. A haloterápia átadása a gyógyszeres kezelés folyományaként csökkentheti a gyógyszerek számát, vagy kevesebb gyógyszert szedhet.
  • Diétás kezelés. Az asztmás gyermeknek különleges étrendet kell betartania, a hipoallergén termékek - sovány húsok, pörköltek, zöldségek, zöldségek, vaj, aszalt gyümölcsök és savanyú tejtermékek használatával. Az orvosok E-vitamint tartalmazó ételeket is javasolnak - napraforgóolaj, máj, hüvelyesek és gabonafélék.

Megszabadulhatok az asztmától örökre?

A mai napig a bronchiális asztma nem olyan veszélyes betegség, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A gyermekek még mindig nem gyógyítják örökké, de az új diagnosztikai módszereknek és a terápiák számának növekedésében az asztma egyszerűen krónikus betegséggé vált.

Az asztma megelőzése

Az újszülöttek és a csecsemők, akik hajlamosak a bronchiális asztmára vagy az atópiás bőrgyulladás esetében, veszélyeztetik a főzónában. Számukra elsődleges megelőző intézkedéseket hoznak:
  • szoptatás;
  • a passzív dohányzás elfogadhatatlansága;
  • az allergénekkel való lehetséges kapcsolat megszüntetése;
  • az immunitás megszilárdulása;
  • légúti betegségek megelőzése.
A másodlagos profilaxis azokról a gyermekekről szól, akik életük során legalább egyszer asztmás válságot szenvedtek. A következő megelőző intézkedéseket kell követniük:

A gyermek bronchiális asztma, és 9 módja annak, hogy az irányítson

Az ítélet, melyet a beteg orvosától hallott, hogy a gyermek asztmája van, teljesen megijesztheti a szülőket. Ez a diagnózis szörnyű? Hogyan érezzük magunkat a légzőszervi allergiával, anélkül, hogy a kisgyermekkori gyermekeket szigorú tilalmakkal tennénk? Van-e mód arra, hogy gyógyítsa a bronchiális asztmát?

Mi az asztma bronchiale?

Asztma gyermekeknél - egy patológiája légzőszervi (légzés) rendszer atópiás vagy nem-allergiás jellegű, okozza szűkülése a hörgő belsejébe miatt a gyulladás a hörgők nyálkahártyájában, felhalmozódása nagy mennyiségű nyálka, görcs az izmok a kis légutak.

A bronchiális asztma okai

A bronchiális asztma megjelenésében nagy szerepe van a genetikai determinizmusnak, valamint a vírusos betegségeknek.
Terhesség alatt átterjedt vírusos betegség fokozza a Th2-limfociták termelését, és a vírusok immunitásának fokozott érzékenységét idézi elő. Az ARVI és a bronchitis formájában jelentkező szövődmények gyakran hajlamosak az előtti asztmás állapot megjelenésének előfeltételére.
Különösen veszélyes fertőzések a légzőszervi allergiák kialakulásában:
  • légúti syncytial fertőzés;
  • Influenza és parainfluenza;
  • Adenovírusfertőzés bronchoobstruktív szindrómával.

A gyermekeknél a bronchiális asztma tünetei

Hogyan diagnosztizálhatják a szülőket a csecsemő hörgő elzáródás elleni támadással? segít a következő jellemzők:
  • nehézlégzés, nehéz légzés;
  • paroxysmális száraz köhögés;
  • a gyermek panaszkodik a mellkasi szorító érzésére.
Mérsékelt súlyosságú exacerbációval hallható a többszörös sípolás, észrevehető légszomj, és a gyermek erőszakos helyzetbe kerül. A hörgő asztmához illeszkedő kényszerhelyzetet egy ülő helyzet jellemzi, erős kezű tartóval. A beteg gyerek izgatott, ijedt, gyakran sír. A támadás az allergénnel való érintkezés után kezdődik.

Mi a gyermekeknél a hörgő elzáródás szindróma?

Az orvosi nyelvből történő fordításnál az akadályt úgy hívják, hogy a hólyagok lumenjének összezúzását a falak simaizmok görcsössége és a köpet elszivárgása okozza.

Hogyan kezdődik a bronchospasmus támadása?

Allergiás asztmával leggyakrabban a támadás a viszketés kezdetén kezdődik, tüsszentés, hidegség. Aztán van egy fulladásos köhögés, amelynek nehéz a légzése. A támadás elsősegélyének gyorsnak és időszerűnek kell lennie.
Asthma tünete a bronchiális asztmában:
  • megjelenhetnek a teljes egészségi állapot között;
  • az allergénnel vagy vírusfertőzéssel történő kölcsönhatás révén kiváltható;
  • sürgősségi ellátást igényel az elsődleges gyógyszer - a salbutamol - belélegzése formájában.

A gyermekeknél a bronchiális asztma diagnosztizálása

A légzőszervi allergiák diagnosztikai eljárásai a következők:
  1. A légzésfunkció paramétereinek meghatározása hörgőtágítókkal a fő diagnózis számára.
  2. A vérgázok meghatározása.
  3. Speciális allergológiai vizsgálat, melyet az allergén kimutatása jellemez.
  4. A bronchiális és lobar tüdőgyulladás megkülönböztetésére hörgő asztmában szenvedő gyermekeknél x-sugarakat írnak fel.

Hörgő asztma gyermekek kezelésében

Sürgősségi ellátást gyermek asztmás rohamokkal

1. A bronchiális asztma elleni támadás elsősegélye a bronchodilatátorok alkalmazása. A bronchiális asztma támadásának megkönnyítése érdekében az adrenomimetikumok és a holinoblockerek farmakológiai csoportjait felhasználják.
A következő gyógyszereknek megállási hatásuk van a bronchospazmusban:
  • Berodual aeroszolban és inhalációs oldatban porlasztókhoz;
  • szalbutamol;
  • Ventolin;
  • Solamol Steri-neb inhalációs oldat.
A gyermekeknél a hörgőbetegség elleni támadás leküzdése meglehetősen gyorsan megtörténik ezeknek a gyógyszereknek a alkalmazása után.
2. A hatás hiányában glükokortikoszteroidokkal történő belégzést alkalmaznak. Kavicskészítés - Budesonide, Pulmicort.
A bronchiális asztma elleni támadást nem szabad a béta-adrenomimetikumokat tartalmazó gyógyszerek ellenőrizetlen bevitele kísérnie.

A gyermekeknél a bronchiális asztma alapterápiája

Egy kis asztmában szenvedő betegnél az orvos kiválasztja az alapvető terápiát, hogy megakadályozza a bronchiális elzáródásokat. Az alapterápiát hormonális inhalátorok - Pulmicorta, Alvesco, Asmanex használata jellemzi.
Vannak kombinált hormonális inhalátorok. A készítmény tartalmaz glükokortikoszteroidot és hosszantartó béta-adrenomimetikumot. Például a Symbicort, a Tevakomb, a Seretid és a Seredid-Multidisk. A bronchiális elzáródás megakadályozását az alapvető kezelés szisztematikus alkalmazása segíti elő.

mucolytikumok

A köpet eltávolításának javítása érdekében az Ambroxol készítményeket tablettázott, kényelmes formákban használják, édes szirupok formájában, inhalációs oldatok formájában. Ezek a gyógyszerek jótékony hatással vannak a köpet összetételére és megakadályozzák a megvastagodást.

Antileukotrién gyógyszerek

Kitűnő az atópiás bronchiális asztma, az anti-leukotrién gyógyszerek - Singular és Acolate kezelésében. Az előkészületeket a gyerekek kiváló tolerálhatósága jellemzi.

Glysiram a gyermek légzőszervi allergiájával

A gyógyszer jó gyulladáscsökkentő, cseppfolyós hasi tulajdonságokkal rendelkezik. A gyógyszer serkenti a mellékvesekéreget, enyhíti a görcsöt, növeli saját glükokortikoszteroidjainak termelését. 25 mg-os zacskóban készült. A kezelés időtartama legfeljebb 1 hónap.

Ajánlások az asztmás gyermekek belégzési eszközének kiválasztásához

  • a 4 év alatti gyermekeknél javasoljuk, hogy inhalációkat használjanak egy nebulizáló arcmasszával;
  • 4-6 éves korig, aeroszolok szájrészével és távtartóval;
  • 6 éves életkor elérése érdekében inhalációs inhalációs inhalátorokat használnak;
  • Minden korosztály számára alkalmas gyermek számára egy arcvédővel ellátott porlasztó.

Szanatóriumi rehabilitáció a gyermekek légzőszervi allergiájához

A szanatórium-és-spa kezelés kiváló hatással van a betegek rehabilitációjára. A gyermekorvosok tanácsot adnak a szanatóriumok kiválasztására a helyi éghajlati övezetben, hogy elkerüljék az új terepen az akklimatizációval és az alkalmazkodással kapcsolatos problémákat.
Vannak szanatóriumok, amelyek kizárólag a bronchiális asztmában szenvedő betegek terápiájára szakosodnak:
  • Belokurikha;
  • Valuevo;
  • Bolgár szanatórium Sandanski;
  • Egészségügyi központba mentem Csehországban.
Az asztmások kiváló éghajlati viszonyai a Holt-tenger partján találhatók.

Az asztma fizioterápiás eljárása

A következő módszereket alkalmazzák:
  • látogasson el a halo- és csecsemőkamrákba;
  • oxigénterápia (hegyi levegő);
  • inhalációs;
  • masszázs;
  • mágneses terápia;
  • aeroszolterápia.
aeroionotherapy - olyan módszer, amelynek alkalmazása gyakori asztmafertőzések jelenlétében is lehetséges. Az aeroionizátorok létrehozzák a légionok irányított áramlását. Ionok aktiválják az antioxidáns rendszer védő erejét, amely terápiás hatással bír.
Készülék Az Aerovion képes ionok adagolására. Az eszköz által létrehozott ultrakönnyű frekvenciák elektromos mezője biztonságos. A 12 eljárás lefolyása.
Miután enyhítette a súlyosbodást, ajánlott szinuszos modulált áramok. A készülék, az úgynevezett "Amplipluss", létrehoz egy aktuális hullámosságot. Az amplipulszterápiás kezelést kapó betegek megfigyelték a köhögés csökkenését, a dyspnoe eltűnését, az FHD arány emelkedését. Az eljárás javítja a helyi vérkeringést, szabályozza a hörgőhangot.
Jó gyulladásgátló hatás van elektromágneses mező. Decimeter hullámok behatolnak a szövetekbe, aktiválják az oxidációs redukciós folyamatokat. A DMV-terápiát a "Ranet", a "Sun" eszközön végezzük. A 10 eljárás lefolyása, minden másnap.
Enyhe hörgő elzáródással lehetséges ultrahangos kezelést az antiallergiás hatás elérésével a görcs eltávolításával.
A modern, rendkívül hatékony terápiás módszer szúrás fizioterápia. Az akupunktúrás pontokat ezzel a módszerrel lézeres, ultrahangos, EHF stimulálja. A módszer fájdalommentes és jól tolerálható. Egyes pontokra gyakorolt ​​hatás eltávolíthatja a légzőszervi allergiák súlyos exacerbációját is.

Diéta gyermekeknél bronchiális asztmával

Ajánlatos kizárni a potenciális allergéneket a baba táplálékából.
Megelőzés az asztmás rohamok - ez többek között az eliminációs diéta kivételével okozó termékekre a hisztamin - csokoládé, kávé, eper, gomba, erjesztett sajtok, füstölt.
Az étrendi táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie az energiaérték tekintetében.

A gyermekeknél a bronchiális asztma megelőzése

A légzőszervi allergia, amelyet gyakran súlyos exacerbációk jellemeznek, súlyos betegség, amely gyakran rokkantsághoz vezet.
Ezért az atópiás megbetegedésekre veszélyes gyermekeknél az elsődleges megelőzése a bronchiális asztmában nagyon fontos. Magában foglalja az allergiás rhinitis, csalánkiütés, ételallergia kezelésének korai kialakulását. A háztartási szenzitizáció és az allergiás nátha megjelenése során ASIT (allergén-specifikus immunterápia) szükséges.
Az ASIT lehetővé teszi, hogy véglegesen megszabaduljon a szenzitizációtól a háztartásoktól és különösen a pollen allergénektől.
A bronchiális asztma súlyos, nehezen kontrollálható, az alapterápia alkalmazása.
A bronchiális asztma másodlagos profilaxisa az allergiás betegségben szenvedő gyermekek asztmájának megelőzésére szolgáló intézkedéscsomag.

Fogyatékosság a bronchiális asztmával

Az orvosi és szociális szaktanácsadást a terápia elkezdésétől számított hat hónapon belül a beteggyermekek meghívhatják az orvosi és szociális szaktanácsadásra.
Kontrollált légzőszervi allergiák esetén az életkorlátozásokat nem tartják be.
A súlyos, ellenőrizetlen hörgő asztmás gyógyszerekkel rendelkező gyermekek, akik tablettákat szednek a hormonból és akiknek gyakori fekvőbetegségeik vannak, hajlamosak fogyatékosságra.
A fogyatékkal élő gyermek bronchiális asztmában szenvedő családja az ITU által elhatározott gyógyászati ​​és szociális támogatást kap.
Így a gyermekkori asztmáról beszélve mindig azt szeretném hangsúlyozni, hogy az asztma, bár súlyos betegség, de képes (és kell) ellenőrizni. A szülőknek tudniuk kell, hogyan lehet eltávolítani a gyermekeknél a hörgő asztma támadását, hogyan kell megfelelően használni az inhalálót és a porlasztót, amikor azonnal orvosi segítséget kell kérnie. Az asztmás iskolában való részvétel mindenki számára hasznos lesz, aki légúti allergiával küzd.

Gyermekek bronchiális asztma: tünetek és kezelés

A légzés zavarai, amelyekben a bronchiális vezetés károsodott, a bronchiális obstruktív szindróma kialakulásához vezet. Az elhúzódó pályán ez a feltétel asztmába jut.

Mi ez?

Több ok vezet a légzési rendellenességek kialakulásához. A bronchiális asztmában a hörgők bizonyos fokú reaktivitást mutatnak, ami a bronchiális elzáródás (blokkolás) kialakulásához vezet. Az oxigénben oldott levegő rosszul halad át a szűkített hörgőkön keresztül. Ennek eredményeképpen ez a vér, a tüdőszövet és a környezet közötti légcsere megsértését eredményezi.
Különböző izgatottsági tényezők hatására a hörgők vezetése károsodott. Ezt az állapotot bronchoobstruktív szindrómának nevezik. Ha ez a folyamat sokáig tart, akkor a betegség folyamata krónikus formává válik. Ebben az esetben a bronchiális obstruktív szindróma hörgő asztma lesz.
A statisztikák szerint ez a betegség a gyermekek 10% -ában fordul elő. A fiúk gyakrabban betegek, mint a lányok. A csúcs előfordulási gyakorisága 4-10 év.
A bronchiális asztma nemcsak a gyermekgyógyászatban található. A felnőttek is megbetegedhetnek. A betegség első jelei bármely életkorban előfordulhatnak.
A bronchiális asztma folyamata hullámzó. Az exacerbációk időszakát helyettesíti. A csendes időszak időtartama eltérő lehet. Ez főként az immunrendszer állapotától és az egyidejű krónikus betegségek jelenlététől függ. A gyengített csecsemők sokkal súlyosabbak, mint a rendszeres rehabilitációban részesülő gyermekek.

Kockázati tényezők

Különböző provokátorok vezethetnek a bronchiális asztma kialakulásához. Bizonyos helyzetekben több kiváltó tényező hatása kifejezettebb hatást fejt ki, ami tartós hörgő obstruktív szindrómához vezet.
A legfontosabb kockázati tényezők közül:
  • Genetikai hajlam. Ha az egyik szülő hörgő asztmát szenved, a beteg baba megbetegedésének kockázata 25%. Abban az esetben, ha az apa és az anya beteg, a légzési zavar kockázata már 75%. Nem minden genetikai hajlam esete a betegség kialakulásához vezet. Ha más kedvezőtlen tényezők nem hatnak a gyermekre, az egész életében nem fejlődik ki a betegség.
  • Szennyezett levegő. Azok a gyermekek, akik az ipari üzemek és gyárak mellett élnek, valamint a közeli utak mellett, nagyobb a kockázata a bronchiális asztma kialakulásának. A mérgező termékek legkisebb részecskéi hosszú ideig a levegőben maradhatnak. Ha a felső légutak nyálkahártyájára jutnak, akkor könnyen okozhatnak gyulladást, ami hörgő elzáródáshoz vezet.
  • Por és háztartási kullancsok, amelyek párnákon és takarókon élnek. Ezek első pillantásra az ártalmatlan tényezők gyakran a bronchiális elzáródás tartós tüneteinek kialakulásához vezetnek. Az apró atkák folyamatosan érintkeznek a bőrrel, súlyos allergiát okozva. Végül ez a légzés súlyos megsértéséhez vezet.
  • Animals. A legveszélyesebb a háziállat, aki otthon él. A gyapjú, a pelyhek és az állati szőrösek gyakran válnak kifejezett allergiás reakciók forrásaiként. Nemcsak a bőrön megjelenő speciális kiütések megjelenése, hanem a zavart légzés jelenléte jellemzi.
  • Élelmiszerek. Különösen az ipari, főtt ételek. Ezekben a termékekben sok szintetikus adalék, festék és aromás komponens. A gyomor-bél traktusba való belépéskor súlyos allergiás reakciókat válthat ki. Ez hozzájárul a szisztémás káros tünetek kialakulásához: köhögés váladékkal és lélegzódás légzéssel.
  • Háztartási vegyi áruk. Sok szintetikus termék összetételében meglehetősen sok parfüm adalékot és illatanyagot tartalmaz. Jelentős ingerlő hatásuk van a légutakra. Az ilyen termékekkel való tartós érintkezés esetén a gyermekek hörgőbetegségének kialakulásának kockázata sokrétű.
  • Egyéni érzékenység a virágzó gyógynövényekhez. Általában a bronchiális asztma rohamok ebben az állapotban tiszta szezonalitással rendelkeznek. A baba tavasszal és ősszel még rosszabbnak érzi magát. Jelenleg a gyomok és a rétfűek, valamint a különböző fák és cserjék virágzik.
  • Erős nedvesség és nedves beltér. Ez az állapot a penészgombák kifejlődését idézi elő. Nedves és nedves körülmények között gyorsan növekednek és szaporodnak. A nagyméretű kolóniák súlyos légzési rendellenességet okozhatnak a bababen.
  • Fertőzés vírusokkal és baktériumokkal. Jelenleg egyre több orvos kezdte nyilvántartásba venni a vírus által kiváltott bronchiális asztma formáját. Gyakran csökkent immunitású gyermekeknél a vírusfertőzés eredménye gyakran kialakul hörgő obstruktív szindróma kialakulását. Számos esetben a bakteriális fertőzések asztmás légzési zavarokhoz vezetnek.
  • A dohányfüstbe való belépés. Tudományosan igazolták a passzív dohányzásnak a bronchiális asztma kialakulására gyakorolt ​​hatását. Ha az egyik szülő folyamatosan dohányzik a lakásban vagy a gyermek szobájában, akkor a bronchiális asztma kialakulásának kockázata időnként megnő.
  • Erős testmozgás, amely kimerültséghez vezet. A túlzottan rosszul felkapott képzések zavart okozhatnak az immunrendszer működésében. Hosszú stresszt követően a gyermeknek légzési rendellenessége van, és légzési nehézség lép fel.

okai

A bronchiális asztma gyakran kialakul a gyermekben rejlő genetikai hajlam mellett. A káros környezeti tényezőkkel való további kitettség esetén a betegség előrehalad, és a krónikus formákra való áttérés romlik.
Asztmás légzési elégtelenség kialakulásához:
  • Hiperalgén ételek fogyasztása. Leggyakrabban citrus, csokoládé, édességek, tenger gyümölcsei, hal, méz és mások. Az allergén termékek lenyelése a szervezetben allergiás reakció kialakulásához vezet. Különösen megnyilvánulhat, és a bronchiális elzáródás nyilvánvaló szindrómája.
  • A szennyezett levegő belélegzése. A mérgező ipari termékek és a kipufogógázok toxikus hatással vannak a felső légutak hámsejtjeire. Ezek az anyagok a hörgők erős görcsöt okoznak, ami a lumenük szűkületéhez és a légzés megszüntetéséhez vezet.
  • Allergiás betegségek. Gyakran ezek a kórképek másodlagosak, és kialakulnak hátterek az egyidejű krónikus betegségekkel. A bronchiális asztma ólom kialakulásához: állandó dysbiosis, a gyomor-bél traktusai, az epehólyag dyskinesia és a krónikus hepatitis.
  • A gyógyszerek alkalmazása anélkül, hogy az orvos elolvasta volna a tanácsot, vagy helytelenül választotta ki. Minden gyógyszernek mellékhatásai lehetnek. Sokan közülük képesek tartós hörgő elzáródást okozni. Ha a gyermek genetikai hajlamot mutat a bronchiális asztmára, ez a betegség kialakulásához vezethet.
  • Súlyos pszichotraumatikus helyzet vagy stressz. Megemlítették a betegség kialakulásának eseteit az új lakóhelyre való áttérés után, a szülők válása, valamint a közeli hozzátartozók halála a korai gyermekkorban. Az expresszált stressz elősegíti az emelkedett hormonmennyiség kialakulását. A hörgők szűkületét okozzák, ami a légzés megsértését eredményezi.
  • Krónikus légúti betegségek rossz kezelése. A gyakori hörghurut, különösen a kifejezett broncho-obstruktív komponenssel rendelkezők végül a bronchiális asztma kialakulásához vezetnek. Ha a gyermeknek gyakran köhéje van és évente 4-5 alkalommal hideg van, akkor a szülőknek gondoskodniuk kell egy gyermek hörgő asztma jelenlétéről.

besorolás

Az allergiás asztma minden formája több csoportra osztható. Ez a besorolás a betegség okaira épül. Ez a részleg nagyon fontos a gyermekgyógyászatban. Ez az osztályozás segít az orvosoknak előírni a megfelelő kezelést.
A vezető ok miatt a bronchiális asztma lehet:
  • Allergiás. A betegség ezen formájának kialakulása az allergének bejutását eredményezi a szervezetben, ami kedvezőtlen szisztémás megnyilvánulások kialakulásához vezet. A csecsemőben lévő idegen anyagokkal szembeni egyéni túlérzékenység jelenlétében az E immunoglobulin szintje növekszik, ezek az összetevők kimutatható bronchospasmushoz vezetnek, amit a köhögés megjelenése okoz.
  • Nem atatópikus. A betegség ezen formájával a hörgők görcsjei bármilyen hatás miatt keletkeznek, de nem allergén. Ez az asztma változata súlyos stressz, hipotermia vagy túlzott és rosszul kiválasztott fizikai aktivitás következtében alakul ki.
  • Vegyes. Mind az allergiás, mind a nem atópiás okok miatt bekövetkezhet. Számos tünet megjelenése jellemzi. A betegség folyamata általában a legbékésebb. Az elengedett időszakok meglehetősen hosszúak lehetnek.
  • Asztmás állapot. Ez a rendkívül veszélyes vészhelyzet külön formája a bronchiális asztmának. A csecsemő életében számos ilyen rohama előfordulhat. Ez az állapot rendkívül nehéz, amelynél a légzési elégtelenség tünetei meredeken nőnek. Ebben az esetben sürgős orvosi kezelésre van szükség.
A bronchiális asztma lefolyása különböző lehet. Számos tényező befolyásolja ezt:
  • az a kor, amelyben a baba volt az első betegség jele;
  • a mentelmi jog;
  • egyidejű krónikus betegségek;
  • lakóhely szerinti régió;
  • a kiválasztott kezelés megfelelősége.
A betegség minden formája több csoportra osztható, figyelembe véve a súlyosság mértékének sajátosságait:
  • Enyhe epizódos árammal. Ezzel a funkcióval a külső légzés nem figyelhető meg. A zavaró légzés támadása ritkábban fordul elő, mint hetente egyszer. A rohamok nélküli időszak meglehetősen hosszú lehet.
  • Egy egyszerű tartós árammal. Jellegeztette, hogy a légzés többször is fellép a hét folyamán. Az egészségi állapot napi romlása nem történik meg. Amikor egy támadás megtörténik, a légzés zavar, köhögés következik be és a légbeszúrás fokozódik. A spirometria nem mutat semmilyen rendellenességet.
  • Egy átlagos árammal. Az egészség romlása szinte minden nap. Ilyen rohamok során a gyermeket az alvás zavarja, és súlyos légzési zavarokat észlel, amelyek súlyos dyspnoehoz vezetnek. A napi terápiában a hörgőtágítók napi alkalmazása szükséges. A spirometria 20-40% -kal eltér a normától.
  • Nagy árammal. Egy nap alatt több támadás veszélyes fejlődése. Ilyen romlás éjszaka is előfordulhat. A rövid hatású bronchodilatátorokkal végzett kezelés nem hoz létre kifejezett hatást. A betegség lefolyásának ellenőrzése megköveteli a hormonok kinevezését. A spirometria több mint 40% -kal eltér a normál légzési aránytól.
Mi a gyermekeknél a bronchiális asztma, Dr. Komarovsky részletesen bemutatja a következő videót.

tünetek

A kezdeti stádiumban nehéz felismerni a bronchiális asztmát. Gyakran előfordul, hogy a szülők úgy hiszik, hogy a gyermeknek csak egy allergia vagy bronchodstruktív hörghurutja van. Az inter-támadási időszakban még egy tapasztalt orvos is gyakran észlel asztmát egy gyermekben. A betegség további kifejlődését jellemző, kedvezőtlen tünetek jelentkeznek, amelyeknek figyelmeztetniük kell a szülőket.
A bronchiális asztmában a súlyosbodás során az alábbiak jellemzik:
  • Légzési nehézség megjelenése. Kizáró jellegű. Ebben az esetben a kilégzés jelentősen bonyolult. Megvizsgálhatja a dyspnea-ot a saját otthonában. Ezt jelzi, hogy a légzési mozgások számának növekedése percenként meghaladja a kor normálértékének 10% -át.
  • Köhögés nehéz és külön köhögéssel. Többnyire ez a tünet a nap folyamán aggódik a gyermek számára. A köhögés kissé csökken éjjel. A köhögés a bronchiális asztmában elég viszkózus, "üveges". Ha megpróbálja kigyulladni, a gyermeknek még a mellkasi fájdalma is lehet.
  • Fokozott szívdobogás. A fizikai terhelés hiányában a gyermek tachycardia is van. Ez a tünet általában légszomjjal társul. Minél erőteljesebb, annál nagyobb a szívdobogás száma egy perc alatt.
  • A száraz lélegzetvétel légzéssel történő megjelenése. Súlyos esetekben ilyen légzési zajok hallhatóak az oldalról, anélkül, hogy fonendoszkópot használnának. A válság túlnyomórészt száraz és ziháló. Úgy gondolják, hogy a bronchiális asztmával "harmonika játszik a mellkasban".
  • A dobozos hang megjelenése ütőhangolás közben. Ezt a módszert használják a diagnózis tisztázására. Amikor az ujjait a mellkasra tapasztja, egy jellemző hangot hall, amely egy üres dobozban fúj. Ennek a tünetnek a megjelenése még a betegség távoli szakaszaiban is megnyilvánul, és a tüdő levegőn keresztüli felemelkedését jelzi.
  • A hagyományos gyógyszerek hatásának hiánya, a köhögés megszüntetésére használják. A látszólagos terápiás hatás csak hörgőtágító és hormonok. A bronchiális asztmában allergiás formában az antihisztamin készítmények expresszált hatást fejtenek ki.

A támadás tünetei

  • A betegség rosszabbodása során a gyermek jóléte romlik. A kölyök szeszélyesebbé és félelmetesebbé válik. Néhány csecsemő, különösen a születést követő első hónapokban sírni kezd, többet kérdezzenek. A gyerekek majdnem teljesen elveszítik étvágyukat, nem hajlandók enni.
  • A támadás során a gyermek expanziós dyspnea alakul ki. E körülmény enyhítésére gyakran a baba kényszerített. Előrehajol. A fej kissé visszahúzható.
  • Gyakran, asztmás gyermekek támadás során Próbáljon kezet támaszkodni egy széken, vagy akár az ágy korlátján. Ez a kényszerhelyzet valamivel megkönnyíti a köpet elhagyását és javítja a légzést.
  • Súlyos támadással a baba légzési elégtelenség tünetei vannak. Az ajkak halványak, és egyes esetekben még cianotikusak is. Kezek és lábak - hideg az érintéshez. A gyermek paradox pulzus. Ezzel a ritmus zavarával a szív összehúzódások száma változik az inspiráció és a lejárat ideje alatt.
  • Egyes gyerekek ülő helyzetben próbálkoznak. Ez segít nekik jobb lélegezni. Még oldalról is észrevehető, hogy a légzés során a légzőszervi izomzat a légzés alatt van. A gyermek mélyen és gyakran lélegzik. Az állapot erős köhögéssel romlik. Egyes esetekben arra is vezet, hogy a gyermek sírni kezd.
  • A támadás után a baba sérült. Néhány csecsemő sokáig nem tud megnyugodni. Megalázzák az alvás. A támadás időtartama különböző lehet. Az inhalátorok késői felhasználásával veszélyes és életveszélyes állapot alakulhat ki - asztmás állapot. Ebben a helyzetben lehetetlen megbirkózni a kedvezőtlen tünetek megszüntetésével otthon - orvosi elsősegélynyújtás szükséges.

Hogyan jelenik meg a babákban?

A csecsemőben a bronchiális asztma folyamata különböző változatokban is előfordulhat: enyhe vagy súlyos fokú súlyosságtól. A csecsemők gyakran asztmás támadásokkal rendelkeznek a savanyú tejtermékekre és a penészgombákra. A második leggyakoribb az élelmiszer-allergia.
Általában az első tünetek a csecsemőknél a bronchiális asztmában 5-6 hónapos korban jelentkeznek. Ebben az időben a baba új fogásokat kap, mint csalik. Ha a gyermeknek bizonyos mértékű intoleranciája vagy bizonyos anyagokkal szembeni túlérzékenysége van, előfordulhat, hogy a bronchiális elzáródás tünetei fordulnak elő.
A csecsemőben a bronchiális asztma világos tünete a köhögés. A baba mind nap és éjszaka köhögni kezd. Számos esetben dyspnea adódik. Még az ágyban is, fizikai megterhelés nélkül a gyermek egy percen belül nagyobb lélegzetet és szívritmust kap.
A gyerekek rosszul szopognak, csökkentve a szoptatás hatékonyságát. Ezek a csecsemők fogynak és valamivel lemaradnak társaik között a fizikai fejlődés szempontjából. A csendes sírás az asztmás bronchiális asztma egyik tünete az élet első évében. A gyermek elmosódik, rosszul kéri a kezét. Néhány gyermek rosszul alszik, és gyakran ébred fel az éjszakai alvás során.

Asztmás roham gyermekkorban - Figyeljen a kezdeti tünetekre! Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász A fenntartó gyógyszeres kezelés előírás szerinti alkalmazásával jó eséllyel csökkenteni lehet az asztmás roham kialakulásának kockázatát. Vannak azonban olyan körülmények, ún. triggerek, amelyek rohamot provokálhatnak. Ez mindenkinél eltérő, lehet akár egy légúti betegség, ismert allergén, stresszesebb időszak, dohányfüstös, poros környezet, de asztmás rohamot provokálhat akár az időjárás hirtelen változása is. Az asztma kezelésénél a célunk, hogy a betegeknél tünetmentességet érjünk el, vagyis a kezeléssel egy olyan állapotot hozzunk létre tartósan, amelyben úgy élheti az életét, hogy a betegsége ne korlátozza – magyarázza dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. Ehhez fontos jól beállítani a gyógyszeres kezelést, a gyermeknek elsajátítani az inhalátor használatát, és az is lényeges, hogy a szülőkkel együtt ő is ismerje az állapotromlás jeleit, az asztmás roham kezdeti tüneteit. Az asztma rosszabbodását jelezheti, ha a gyermeknél az alábbiak közül egy vagy több is fennáll: éjszakai köhögés légúti fertőzés láz eldugult vagy náthás orr tüsszögés, viszketés a torokban szokatlan fáradtság étvágytalanság sápadtság karikás szemek mellkasi szorító érzés, nehézlégzés fejfájás Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy emellett egyéntől függően más tünetek is jelentkezhetnek. Ezeket jegyezzük fel és beszéljük meg a gyermek kezelőorvosával! Hirdetés Tünetek, amelyek esetén azonnali sürgősségi ellátásra van szükség Ha már kialakult az asztmás roham, akkor kórházi ellátásra is szüksége lehet. Ebben az esetben is alkalmazzuk az asztma akciótervben leírtakat, ezzel együtt pedig hívjunk mentőt, vagy az ügyeletet. Erre az alábbi tünetek észlelésekor van szükség: a gyermek légzése megváltozik: zihál, kapkodja, felületesebben veszi a levegőt, mint egyébként, nehézlégzése nem szűnik, köhögési roham jelentkezik, az ujjvégei és/vagy az ajkai kékes színezetűek - ez az állapot már súlyos oxigénhiányra utal! Olvasson tovább! Az asztma és tünetei Hogyan segíthetek gyermekemnek megelőzni az asztmás rohamot? Jegyezzük fel, hogy korábban mitől rosszabbodtak a tünetei és változtassunk! Ha például a dohányfüsttől, akkor ne dohányozzunk a gyermek környezetében. Ha a háziállat szőre okozta, akkor első a takarítás! A továbbiakban tartsuk a házi kedvencet lakáson kívül, a kertben, ha ez nem megoldható, akkor a gyermek szobájába ne engedjük be, és figyeljük meg, hogy így is okoz-e panaszokat! Igyekezzünk minden rohamot provokáló tényezőt eltávolítani a környezetéből. Beszélgessünk vele a betegségéről, a tüneteiről. Az asztmás rohamnak vannak bizonyos figyelmeztető jelei, ezek gyermekenként eltérőek lehetnek, sőt az is előfordulhat, hogy egyszer az egyik, másik alkalommal pedig egy másik tünettel jelentkezik. Amellett, hogy ezekre szülőként mi is figyelünk, fontos, hogy a gyermeket megtanítsuk arra, hogy ismerje és figyelje a saját testének működését, az asztmás tüneteit, és így biztosan észre fogja venni, ha bármilyen szokatlan dolgot tapasztal. Vegyük át közösen az asztma akció tervet! Ebben sok egyéb fontos információ mellett a fenntartó kezelésre szolgáló gyógyszerek mellett a roham kezdeti jeleinél alkalmazandó készítmények – rohamoldó - is szerepelnek. Csúcsáramlás mérő készülék (peak flow meter) használatával előre jelezhető a roham, ennek használatát is vegyük át a kezelőorvossal. Lényeges, hogy az asztma akció terv lépéseiről gyermekünk is tudjon, hogy - különösen nagyobbak esetében, iskolás korban - a kezdeti jeleket felismerve, önállóan is tudjon cselekedni. Olvasson tovább! Az asztma kezelési lehetőségei dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyászBudai Allergiaközpont dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász Legutóbb frissült: 2018.07.28 09:41 Címkék: Asztma, Roham, Trigger, Tüdő, Megosztás Facebookon Google+ Oldalajánló Nyomtatás Cikkajánló Küzdje le az aftát! Küzdje le az aftát! WEBBeteg A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x) Küzdje le az aftát! Küzdje le az aftát! WEBBeteg A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x) Az asztma és tünetei A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást is megakadályozhatja. Okozhatnak asztmát a klórozott vizű úszómedencék? Régóta ismert a klórgáz és a vízből felszabaduló egyéb klórszármazékok légúti irritációt okozó hatása. Több, kisebb klinikai vizsgálat alapján felmerült az esetleges összefüggés gyermekek rendszeres, klóros vizű medencében való úszása és az asztma kialakulásának gyakorisága között. A foglalkozási tüdőbetegség Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki. A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik? Dohányzás és asztma - Mi az összefüggés? Az asztma a légutak gyulladásos betegsége. Nem asztmás dohányosokban is gyakran alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, így érthető, hogy az asztmás betegek esetében a füstölgés káros hatásai hatványozottan érvényesülnek. Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzése és a betegségek leküzdésének érdekében? Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat. Hirdetések Orvos válaszol Dr. Hangonyi Csilla Dr. Hangonyi Csilla tüdőgyógyász, allergológus Tüdővel kapcsolatos Tüdővel kapcsolatos Oxigénhiány sportoláskor Infografika és videó Csecsemőkori ekcéma és asztma Csecsemőkori ekcéma és asztma Tovább a Médiatárhoz Hirdetés Kövess minket a facebookon Teszt ajánló Asztma teszt Asztma teszt További tesztek Szavazás Ön szerint az allergia/asztma kialakulásában szerepe van az életmódnak? Nem, más tényezők okolhatóak az allergia kialakulásáért Van olyan allergia, ami az életmód miatt alakul ki Igen, régen ezért nem volt ennyi allergiás ember Korábbi szavazások

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/asztma/20966/asztmas-roham-gyermekkorban
Asztmás roham gyermekkorban - Figyeljen a kezdeti tünetekre! Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász A fenntartó gyógyszeres kezelés előírás szerinti alkalmazásával jó eséllyel csökkenteni lehet az asztmás roham kialakulásának kockázatát. Vannak azonban olyan körülmények, ún. triggerek, amelyek rohamot provokálhatnak. Ez mindenkinél eltérő, lehet akár egy légúti betegség, ismert allergén, stresszesebb időszak, dohányfüstös, poros környezet, de asztmás rohamot provokálhat akár az időjárás hirtelen változása is. Az asztma kezelésénél a célunk, hogy a betegeknél tünetmentességet érjünk el, vagyis a kezeléssel egy olyan állapotot hozzunk létre tartósan, amelyben úgy élheti az életét, hogy a betegsége ne korlátozza – magyarázza dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. Ehhez fontos jól beállítani a gyógyszeres kezelést, a gyermeknek elsajátítani az inhalátor használatát, és az is lényeges, hogy a szülőkkel együtt ő is ismerje az állapotromlás jeleit, az asztmás roham kezdeti tüneteit. Az asztma rosszabbodását jelezheti, ha a gyermeknél az alábbiak közül egy vagy több is fennáll: éjszakai köhögés légúti fertőzés láz eldugult vagy náthás orr tüsszögés, viszketés a torokban szokatlan fáradtság étvágytalanság sápadtság karikás szemek mellkasi szorító érzés, nehézlégzés fejfájás Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy emellett egyéntől függően más tünetek is jelentkezhetnek. Ezeket jegyezzük fel és beszéljük meg a gyermek kezelőorvosával! Hirdetés Tünetek, amelyek esetén azonnali sürgősségi ellátásra van szükség Ha már kialakult az asztmás roham, akkor kórházi ellátásra is szüksége lehet. Ebben az esetben is alkalmazzuk az asztma akciótervben leírtakat, ezzel együtt pedig hívjunk mentőt, vagy az ügyeletet. Erre az alábbi tünetek észlelésekor van szükség: a gyermek légzése megváltozik: zihál, kapkodja, felületesebben veszi a levegőt, mint egyébként, nehézlégzése nem szűnik, köhögési roham jelentkezik, az ujjvégei és/vagy az ajkai kékes színezetűek - ez az állapot már súlyos oxigénhiányra utal! Olvasson tovább! Az asztma és tünetei Hogyan segíthetek gyermekemnek megelőzni az asztmás rohamot? Jegyezzük fel, hogy korábban mitől rosszabbodtak a tünetei és változtassunk! Ha például a dohányfüsttől, akkor ne dohányozzunk a gyermek környezetében. Ha a háziállat szőre okozta, akkor első a takarítás! A továbbiakban tartsuk a házi kedvencet lakáson kívül, a kertben, ha ez nem megoldható, akkor a gyermek szobájába ne engedjük be, és figyeljük meg, hogy így is okoz-e panaszokat! Igyekezzünk minden rohamot provokáló tényezőt eltávolítani a környezetéből. Beszélgessünk vele a betegségéről, a tüneteiről. Az asztmás rohamnak vannak bizonyos figyelmeztető jelei, ezek gyermekenként eltérőek lehetnek, sőt az is előfordulhat, hogy egyszer az egyik, másik alkalommal pedig egy másik tünettel jelentkezik. Amellett, hogy ezekre szülőként mi is figyelünk, fontos, hogy a gyermeket megtanítsuk arra, hogy ismerje és figyelje a saját testének működését, az asztmás tüneteit, és így biztosan észre fogja venni, ha bármilyen szokatlan dolgot tapasztal. Vegyük át közösen az asztma akció tervet! Ebben sok egyéb fontos információ mellett a fenntartó kezelésre szolgáló gyógyszerek mellett a roham kezdeti jeleinél alkalmazandó készítmények – rohamoldó - is szerepelnek. Csúcsáramlás mérő készülék (peak flow meter) használatával előre jelezhető a roham, ennek használatát is vegyük át a kezelőorvossal. Lényeges, hogy az asztma akció terv lépéseiről gyermekünk is tudjon, hogy - különösen nagyobbak esetében, iskolás korban - a kezdeti jeleket felismerve, önállóan is tudjon cselekedni. Olvasson tovább! Az asztma kezelési lehetőségei dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyászBudai Allergiaközpont dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász Legutóbb frissült: 2018.07.28 09:41 Címkék: Asztma, Roham, Trigger, Tüdő, Megosztás Facebookon Google+ Oldalajánló Nyomtatás Cikkajánló Küzdje le az aftát! Küzdje le az aftát! WEBBeteg A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x) Küzdje le az aftát! Küzdje le az aftát! WEBBeteg A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x) Az asztma és tünetei A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást is megakadályozhatja. Okozhatnak asztmát a klórozott vizű úszómedencék? Régóta ismert a klórgáz és a vízből felszabaduló egyéb klórszármazékok légúti irritációt okozó hatása. Több, kisebb klinikai vizsgálat alapján felmerült az esetleges összefüggés gyermekek rendszeres, klóros vizű medencében való úszása és az asztma kialakulásának gyakorisága között. A foglalkozási tüdőbetegség Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki. A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik? Dohányzás és asztma - Mi az összefüggés? Az asztma a légutak gyulladásos betegsége. Nem asztmás dohányosokban is gyakran alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, így érthető, hogy az asztmás betegek esetében a füstölgés káros hatásai hatványozottan érvényesülnek. Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzése és a betegségek leküzdésének érdekében? Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat. Hirdetések Orvos válaszol Dr. Hangonyi Csilla Dr. Hangonyi Csilla tüdőgyógyász, allergológus Tüdővel kapcsolatos Tüdővel kapcsolatos Oxigénhiány sportoláskor Infografika és videó Csecsemőkori ekcéma és asztma Csecsemőkori ekcéma és asztma Tovább a Médiatárhoz Hirdetés Kövess minket a facebookon Teszt ajánló Asztma teszt Asztma teszt További tesztek Szavazás Ön szerint az allergia/asztma kialakulásában szerepe van az életmódnak? Nem, más tényezők okolhatóak az allergia kialakulásáért Van olyan allergia, ami az életmód miatt alakul ki Igen, régen ezért nem volt ennyi allergiás ember Korábbi szavazások

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/asztma/20966/asztmas-roham-gyermekkorban
Asztmás roham gyermekkorban - Figyeljen a kezdeti tünetekre! Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász A fenntartó gyógyszeres kezelés előírás szerinti alkalmazásával jó eséllyel csökkenteni lehet az asztmás roham kialakulásának kockázatát. Vannak azonban olyan körülmények, ún. triggerek, amelyek rohamot provokálhatnak. Ez mindenkinél eltérő, lehet akár egy légúti betegség, ismert allergén, stresszesebb időszak, dohányfüstös, poros környezet, de asztmás rohamot provokálhat akár az időjárás hirtelen változása is. Az asztma kezelésénél a célunk, hogy a betegeknél tünetmentességet érjünk el, vagyis a kezeléssel egy olyan állapotot hozzunk létre tartósan, amelyben úgy élheti az életét, hogy a betegsége ne korlátozza – magyarázza dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. Ehhez fontos jól beállítani a gyógyszeres kezelést, a gyermeknek elsajátítani az inhalátor használatát, és az is lényeges, hogy a szülőkkel együtt ő is ismerje az állapotromlás jeleit, az asztmás roham kezdeti tüneteit. Az asztma rosszabbodását jelezheti, ha a gyermeknél az alábbiak közül egy vagy több is fennáll: éjszakai köhögés légúti fertőzés láz eldugult vagy náthás orr tüsszögés, viszketés a torokban szokatlan fáradtság étvágytalanság sápadtság karikás szemek mellkasi szorító érzés, nehézlégzés fejfájás Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy emellett egyéntől függően más tünetek is jelentkezhetnek. Ezeket jegyezzük fel és beszéljük meg a gyermek kezelőorvosával! Hirdetés Tünetek, amelyek esetén azonnali sürgősségi ellátásra van szükség Ha már kialakult az asztmás roham, akkor kórházi ellátásra is szüksége lehet. Ebben az esetben is alkalmazzuk az asztma akciótervben leírtakat, ezzel együtt pedig hívjunk mentőt, vagy az ügyeletet. Erre az alábbi tünetek észlelésekor van szükség: a gyermek légzése megváltozik: zihál, kapkodja, felületesebben veszi a levegőt, mint egyébként, nehézlégzése nem szűnik, köhögési roham jelentkezik, az ujjvégei és/vagy az ajkai kékes színezetűek - ez az állapot már súlyos oxigénhiányra utal! Olvasson tovább! Az asztma és tünetei Hogyan segíthetek gyermekemnek megelőzni az asztmás rohamot? Jegyezzük fel, hogy korábban mitől rosszabbodtak a tünetei és változtassunk! Ha például a dohányfüsttől, akkor ne dohányozzunk a gyermek környezetében. Ha a háziállat szőre okozta, akkor első a takarítás! A továbbiakban tartsuk a házi kedvencet lakáson kívül, a kertben, ha ez nem megoldható, akkor a gyermek szobájába ne engedjük be, és figyeljük meg, hogy így is okoz-e panaszokat! Igyekezzünk minden rohamot provokáló tényezőt eltávolítani a környezetéből. Beszélgessünk vele a betegségéről, a tüneteiről. Az asztmás rohamnak vannak bizonyos figyelmeztető jelei, ezek gyermekenként eltérőek lehetnek, sőt az is előfordulhat, hogy egyszer az egyik, másik alkalommal pedig egy másik tünettel jelentkezik. Amellett, hogy ezekre szülőként mi is figyelünk, fontos, hogy a gyermeket megtanítsuk arra, hogy ismerje és figyelje a saját testének működését, az asztmás tüneteit, és így biztosan észre fogja venni, ha bármilyen szokatlan dolgot tapasztal. Vegyük át közösen az asztma akció tervet! Ebben sok egyéb fontos információ mellett a fenntartó kezelésre szolgáló gyógyszerek mellett a roham kezdeti jeleinél alkalmazandó készítmények – rohamoldó - is szerepelnek. Csúcsáramlás mérő készülék (peak flow meter) használatával előre jelezhető a roham, ennek használatát is vegyük át a kezelőorvossal. Lényeges, hogy az asztma akció terv lépéseiről gyermekünk is tudjon, hogy - különösen nagyobbak esetében, iskolás korban - a kezdeti jeleket felismerve, önállóan is tudjon cselekedni. Olvasson tovább! Az asztma kezelési lehetőségei dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyászBudai Allergiaközpont dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász Legutóbb frissült: 2018.07.28 09:41 Címkék: Asztma, Roham, Trigger, Tüdő, Megosztás Facebookon Google+ Oldalajánló Nyomtatás Cikkajánló Küzdje le az aftát! Küzdje le az aftát! WEBBeteg A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x) Küzdje le az aftát! Küzdje le az aftát! WEBBeteg A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x) Az asztma és tünetei A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást is megakadályozhatja. Okozhatnak asztmát a klórozott vizű úszómedencék? Régóta ismert a klórgáz és a vízből felszabaduló egyéb klórszármazékok légúti irritációt okozó hatása. Több, kisebb klinikai vizsgálat alapján felmerült az esetleges összefüggés gyermekek rendszeres, klóros vizű medencében való úszása és az asztma kialakulásának gyakorisága között. A foglalkozási tüdőbetegség Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki. A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik? Dohányzás és asztma - Mi az összefüggés? Az asztma a légutak gyulladásos betegsége. Nem asztmás dohányosokban is gyakran alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, így érthető, hogy az asztmás betegek esetében a füstölgés káros hatásai hatványozottan érvényesülnek. Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzése és a betegségek leküzdésének érdekében? Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat. Hirdetések Orvos válaszol Dr. Hangonyi Csilla Dr. Hangonyi Csilla tüdőgyógyász, allergológus Tüdővel kapcsolatos Tüdővel kapcsolatos Oxigénhiány sportoláskor Infografika és videó Csecsemőkori ekcéma és asztma Csecsemőkori ekcéma és asztma Tovább a Médiatárhoz Hirdetés Kövess minket a facebookon Teszt ajánló Asztma teszt Asztma teszt További tesztek Szavazás Ön szerint az allergia/asztma kialakulásában szerepe van az életmódnak? Nem, más tényezők okolhatóak az allergia kialakulásáért Van olyan allergia, ami az életmód miatt alakul ki Igen, régen ezért nem volt ennyi allergiás ember Korábbi szavazások

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/asztma/20966/asztmas-roham-gyermekkorban
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése