Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. december 2., vasárnap

ELVÁLASZTÁS


Elválasztás
A csecsemő szoptatása akár csak egy napig is, a legszebb ajándék, amit egy anya adhat.
A szoptatás szinte mindig a legjobb választás a csecsemő számára. Ha most nem is tűnik úgy, hogy az Ön számára ez a legjobb választás, az alábbi irányelvek segíthetnek.
HA CSAK NÉHÁNY NAPIG SZOPTATJA KISBABÁJÁT, akkor hozzájuttatja őt a kolosztrumhoz, azaz az előtejhez. Azzal, hogy a baba antitestekhez és az újdonsült kis szervezetének szükséges táplálékhoz jut, a szoptatás az első és legegyszerűbb „immunizációt” biztosítja neki, és segít abban, hogy emésztőrendszerének működése simán beinduljon. A szoptatás a kisbaba számára a legmegfelelőbb indulás, emellett segít az édesanya szervezetének a szülés utáni felépülésben. Miért ne használná ki Ön is a kórházban töltött időt arra, hogy a szoptatás ajándékával felkészítse kisbabáját az életre?
HA NÉGY-HAT HÉTEN ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, azzal átsegíti őt csecsemőkorának legkritikusabb szakaszán. A nem szoptatott újszülöttek nagyobb valószínűséggel betegszenek meg vagy kerülnek kórházba, és sokkal több emésztési problémával küszködnek, mint a szoptatott babák. 4-6 hét után már valószínűleg Ön is túljut a korai szoptatási nehézségeken. Határozza el komolyan, hogy egy hónapig szoptatni fog, hívja fel a La Leche Ligát vagy egy laktációs tanácsadót, ha bármilyen kérdése van, és máris könnyebb helyzetbe kerül annak eldöntésére, hogy a további szoptatás Önnek való-e!
HA 3-4 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, ezalatt az idő alatt a baba emésztőrendszere nagyarányú fejlődésen megy keresztül, és sokkal inkább képes lesz tolerálni a kereskedelemben kapható tápszerek idegen összetevőit. Ha azonban a családban már előfordult allergia, jelentősen csökkentheti a baba kockázatát, ha további néhány hónapig még semmi mást nem ad neki anyatejen kívül. Az allergia-kockázat csökkenésén túl azok a babák, akik az első négy hónapban kizárólag anyatejet kapnak, egy egész éven át élvezhetik a fertőző fülbetegségekkel szembeni védettséget.
HA 6 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, sokkal kevésbé valószínű, hogy allergiás tünetek jelentkeznek nála a tápszer vagy más ételek hatására. Ekkor a szervezete már valószínűleg készen áll arra, hogy megbirkózzon néhány más ételféleséggel, akár elválasztja őt, akár nem. A legalább 6 hónapon keresztül tartó szoptatás segít jó egészséget biztosítani a babának első életévére, és csökkenti az édesanya kockázatát a mellrák kialakulására. A 6 hónapig vagy tovább tartó szoptatás nagymértékben növelheti a kicsi védettségét a fertőző fülbetegségek és a gyermekkori rák ellen. Emellett az édesanya számára a kizárólagos, rendszeres szoptatás az első hat hónap során 98%-os hatékonyságú fogamzásgátlást biztosít, amennyiben még nem tért vissza a menstruációja.
HA 9 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, akkor a baba életének abban a szakaszában, amelyben a leggyorsabb és legfontosabb agy-és szervfejlődés történik, végigkíséri őt az a táplálék, ami kifejezetten neki való: az anyatej. Talán Ön is észreveszi, hogy babája elevenebb és aktívabb, mint azok a babák, akik nem élvezték az édesanyjuk teje által nyújtott előnyöket. Az elválasztás elég könnyen mehet ebben a korban… – de a szoptatás is! Ha szeretné elkerülni az ilyen korán történő elválasztást, ne csak táplálásként, hanem vigasztalás, megnyugtatás céljából is szoptassa a babáját.
HA EGY ÉVEN ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, elkerülheti a tápszerrel járó költségeket és bajlódást. Ekkorra a baba szervezete valószínűleg fel tudja dolgozni a család által fogyasztott ételféleségek legtöbbjét. Az egy éven át tartó szoptatás nyújtotta előnyök nagy részét egész életén át élvezni fogja. Például erősebb lesz az immunrendszere, és sokkal kisebb valószínűséggel lesz szüksége fogszabályozásra vagy beszédterápiára. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia a legalább egy éven át tartó szoptatást ajánlja a baba megfelelő táplálkozásának és egészségének biztosítása érdekében.
HA 18 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, továbbra is hozzájuttatja őt a megfelelő tápanyagokhoz és betegség elleni védettséghez abban a korban, amikor más gyermekek gyakran megbetegszenek. A babája valószínűleg jól indult a szilárd ételek terén is. Volt ideje szoros kötődést kialakítani Önnel, ami egészséges kiindulópont növekvő önállóságához. Emellett elég idős ahhoz, hogy közösen alakítsák az elválasztási folyamatot olyan tempóban, ahogyan neki is megfelel. Ahogy az amerikai közegészségügyi szolgálat egy korábbi vezetője fogalmazott: „szerencsés az a baba, aki kétéves koráig szopik.”
HA A GYERMEKE AKKOR VÁLASZTÓDIK EL, AMIKOR KÉSZEN ÁLL ERRE, akkor biztos lehet abban, hogy természetes, egészséges módon elégítette ki a kisbabája fizikai és érzelmi szükségleteit. Azokban a kultúrákban, ahol nincs nyomás az elválasztás irányában, a gyermekek legalább kétéves korukig szopnak. A Világegészségügyi Szervezet (WHO) és a UNICEF erősen ösztönzi a kisgyermekkori szoptatást: „Az anyatej fontos energia- és fehérjeforrás, és a gyermek második életéve során elősegíti a betegségek elleni védettséget.” A természet minden bizonnyal arra rendezkedett be, hogy az elválasztódás 2 1/2 és 7 éves kor között történjen, és ésszerűnek tűnik, hogy gyermekeink csontjait abból a tejből építsük fel, ami kifejezetten erre való. Az anyatej antitesteket és egyéb védő összetevőket tartalmaz a szoptatás teljes ideje alatt, és a szoptatott kisgyermekek családjai a következő években gyakran kevesebbet költenek egészségügyi kiadásokra, mint szomszédaik. A hosszú ideig szoptató édesanyákat kevésbé veszélyezteti a mellrák kialakulása. A hosszú ideig szoptatott gyermekek általában sokkal nyugodtabbak, és kevésbé hajlamosak arra, hogy az ujjukat szopják vagy takarót szorongassanak megnyugtatásul. A szoptatás átsegíti mindkettejüket a korai gyermekkorral járó könnyeken, hisztiken és gondokon, és segít abban, hogy a betegségek enyhébbek és könnyebben legyőzhetőek legyenek. A szoptatás olyan univerzális anyai eszköz, amit egy édesanya sohasem hagyna ki! Ne aggódjon, hogy a gyermeke örökké szopni fog. Végül minden gyermek abbahagyja a szopást, bármit tesz is az édesanyja. Több a szoptatott kisgyermek, mint gondolná.
AKÁR EGY NAPIG, AKÁR ÉVEKIG SZOPTAT, gyermekének szoptatásáról szóló döntését sohasem fogja megbánni. És bármikor történik meg az elválasztás, ne feledje, hogy ez fontos lépés mindkettejük számára. Ha úgy dönt, hogy azelőtt választja el gyermekét, mielőtt ő készen állna arra, figyeljen oda arra, hogy fokozatosan és szeretettel tegye.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése