Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. december 30., vasárnap

A cinkhiány 8 jele/ ACRODERMATITIS ENTEROPATICA/A

A cinkhiány 8 jele

 BŐRTÜNETEK A KEZEKEN ÉS LÁBAKON/UJJBEGYEK/

 

 

 

 

 

 

 

A cinkhiány 8 jele

 

A cink egy alapvető ásványi anyag, amelyre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő működéshez.
2018. June 11. A kor előre haladtával egyre hajlamosabbak vagyunk a cinkhiányra, emellett pedig a csak növényi ételek fogyasztása is megnövelheti ezen ásványi anyag hiányának kockázatát. Az állati fehérjével szemben a növényiben sokkal kevesebb a cink. Sőt, a gabonafélék és néhány hüvelyesek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek meggátolják, hogy a szervezetünk teljesen felszívja a cinket.
Ebből az ásványi anyagból a legtöbbet a marha- és a baromfihúsból nyerhetünk. Ezek mellett más remek cinkforrás még a babok, a magvak, néhány tengergyümölcse, valamint a dúsított tejtermékek. Leginkább azok az emberek vannak kitéve a cinkhiány kockázatának, akik étkezési zavarral, alkoholizmussal, emésztési betegségekkel küzdenek.
A tünetek sokfélék lehetnek, viszont most mutatunk nyolcat, amelyek tapasztalásakor valószínűleg a cink hiánya áll a háttérben.
1.Hajhullás
Az alopeciában (vagyis súlyos hajhullásban) szenvedők gyakran cinkhiányosak. Egyeseknek az ásványi anyag pótlása már elég a gyógyuláshoz, másoknak viszont egyéb kezelésre van szükségük. Ha a listából csak ezt az elemet tapasztaljuk, még nem biztos, hogy cinkre van szükségünk, hiszen hajhullást több negatív tényező is okozhat.
2.Pattanásos arcbőr
Több tudós úgy véli, a cinknek gyulladáscsökkentő tulajdonsága van – ezért is javasolják többen a cinkalapú készítmény használatát a serdülőkori pattanásosodáskor. Így lehet, hogy ezen ásványi anyag hiánya kis piros vendégeket eredményez.
3.Krónikus betegség alakul ki
A cinkhiány nem megfelelő egészségi állapothoz vezethet, könnyen kialakulhat a diabétesz, az érszűkület, az Alzheimer-kór, egyéb idegrendszeri és autoimmun betegségek. A cink támogatja a szervezet normál működését és az egészséges sejtgyarapodást. Így ha nem kapunk belőle eleget, a szervezetünk nem tud védekezni a szabad gyökök ártalmas hatásai ellen.
4.A sebesüléseink nem gyógyulnak megfelelően
Mivel az immunrendszerünknek is szüksége van cinkre, így a hiánya miatt sokkal érzékenyebbek lehetünk a baktériumos vagy a vírusos fertőzésekre. Több időbe telik, amíg begyógyulnak a bőrfelületen keletkezett sérülések.
5.Romlik a látásunk
A szemünk magas koncentrációban tartalmaz cinket, kiváltképp a retinánk. Mivel ez az ásványi anyag segíti az A-vitamin eljutását a májból a retinába, így fontos eleme az éles látásnak.
6.Nem ízlik az étel
A cink fontos szerepet játszik az érzékelésünkben, így a szaglásban és az ízlelésben. Kutatások is kimutatták, hogy ha az ízlelési rendellenességgel küzdők rendszeresen szedtek cinktablettát, javult az ízlelésük. A cink ugyanis az agy azon területét stimulálta, amely az étkezésért felelős.
7.A hallásunkkal is adódnak gondok
Egy kísérlet során 100 fülzúgásos embert vizsgáltak meg, és kiderült, hogy 12%-uknak alacsony volta cinkszintje. Ezeknek az embereknek pedig – a többi vizsgálthoz képest – rosszabb volt a hallásuk. Egy másik kutatás során 66 hallásproblémákkal küzdő embereket teszteltek. Az alanyok egy része cinkkészítményt kapott, a másik részük pedig szteroidkezelést. Azok hallása javult, akik a cinket kapták. A kutatók szerint a cink antioxidánsként működik, enyhíti a gyulladást a belső fülben.
8.Megállunk a növésben
A gyermekeknél kiváltképp fontos, hogy elég cinktartalmú ételt fogyasszanak, hiszen szükségük van rá a megfelelő sejtnövekedés miatt. A hiány pedig a növekedés megállását is eredményezheti. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése