Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. december 4., kedd

Eláruljuk, mikor kell kivenni a mandul

Eláruljuk, mikor kell kivenni a mandulát!


A mandulák immunrendszerünk fontos részei, melyek az első védelmi vonalat képezik a kórokozók ellen, ezért nem is szabad indokolatlanul megválni tőlük. Dr. Sarkady László, az Oxygen Medical fül-orr-gégésze a kezelési lehetőségeket és a műtét lehetséges indokait ismertette.
Hirdetés
Torok- vagy mandulagyulladás?
Fontos tudni, hogy a torokszorosban és a garatban több mandula van, melyek együtt a nyirokszövetből álló, úgynevezett Waldeyer-féle gyűrűt alkotják, részei pedig a két torokmandula, az orrgarati- és a nyelvgyöki mandula. Míg az egyszerű torokgyulladás a garat- és a toroknyálkahártyának a gyulladása (angina), addig a mandulagyulladás a mandulák gyulladásos megbetegedése, (rendszerint a torokmandulák lobját értjük alatta), melyet legtöbbször a Streptococcus baktérium okoz. A legjellemzőbb tünet maga a torokfájás, amelyet esetleg láz, fejfájás, rossz közérzet, étvágytalanság, néha fülfájdalom kísér. A mandulagyulladás ennél súlyosabb betegség, nagyon megviseli a szervezetet, második betegséget is vonzhat maga után (szív- vese- és ízületi gyulladást), különösen felnőttkorban. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni a diagnózisért. A szakember bakteriális eredetű fertőzés esetén antibiotikumot ír fel, melyet az előírt adagban, az előírt ideig szükséges szedni – még akkor is, ha esetleg jobban vagyunk. Ha tüszős a mandulagyulladás, akkor az antibiotikum mellett is okozhat több napig tartó lázat. Különböző helyi fájdalomcsillapítókat tartalmazó tabletták szopogatása, langyos folyadék, lázcsillapítás, ágynyugalom enyhítheti a panaszokat.
Mit lehet még tenni?
 A mézzel ízesített gyógyteák, például a kamilla, a köhögést csillapíthatják / Fotó: Shutterstock
A torok- és mandulagyulladások kezelésében legfontosabb a pihenés és a kiadós folyadékfogyasztás. A mézzel ízesített gyógyteák a köhögést és a gyulladást is csillapíthatják. Elsősorban a kamilla, a hársfa, a kakukkfű és a zsályatea jöhet szóba, de ismert népi gyógyító a hagymatea is, amelyet a hagyma külső, vörös leveleiből kell főzni. Mivel a tejtermékek, a dió és a banán nyákképző hatásúak, ezért gyulladás esetén érdemes ezeket kihagyni az étrendből!
Mikor szükséges kivenni?
- Az orr- és torokmandulák által termelt anyagok védenek a kórokozókkal szemben, ám ez utóbbiak miatt könnyen kialakulhat helyi gyulladás a mandulákban. Ha a fertőzések gyakran jelentkeznek, létrejöhet a krónikus mandulagyulladás is. Ugyanakkor tudni kell, hogy pusztán a duzzanat, a gyulladás még nem ok az eltávolításra – magyarázza a fül-orr-gégész. - A mandulaműtét szükségességét mindig az orvos dönti el, esetleg más szakorvosok bevonásával együtt.
Gyermekeknél, hároméves kor után rendszerint a következő esetekben jöhet szóba a mandulaműtét:
 Tüszős mandulagyulladás esetén műtét akkor szükséges, ha a gyulladás évente legalább egyszer előfordul, és magas lázzal jár / Fotó: Shutterstock
- Orrmandula nagyobbodás
Gyerekeknél a szűk felső légutak átmérőjét már az orrmandula enyhe megnagyobbodása is jelentősen csökkentheti. Ezért ilyen esetekben akadályozottá válik az orrlégzés és a fül dobüregének szellőzése, melynek következtében heveny középfülgyulladás is kialakulhat. Súlyosabb esetekben a megnagyobbodás olyan nagymértékű lehet, hogy éjszakai légzéskimaradást és ezzel oxigénhiányos állapotot idéz elő. Amennyiben bebizonyosodik a megnagyobbodás, szükségessé válhat az orrgaratmandula műtéti eltávolítása. Itt említem meg, hogy a serdülőkorban az orrgarati mandula elsorvad.
- Tüszős mandulagyulladás (szintén három éves kor felett),
Ezt a jól körülhatárolt kórképet Streptococcus törzsbéli baktérium okozza, és megfelelő antibiotikummal jól gyógyul. Műtét akkor szükséges, ha a gyulladás évente legalább egyszer előfordul, és magas lázzal jár.
- Mandula körüli tályog
Tüszős mandulagyulladás szövődményeként a mandula körül egyfajta duzzanat, tályog alakulhat ki, amely akár nyelési nehézséget, képtelenséget, szájzárat is okozhat, magas lázat vált ki, ráadásul heves, féloldali, fülbe sugárzó fájdalom is jelentkezik. Mivel ez rendkívül veszélyes állapot, mert kezelés nélkül általános vérmérgezés és mellkasi tályog is lehet a következménye. Mindenképpen kórházi kezelést igényel, aminek a lényege a tályog megnyitása bemetszéssel vagy újabban azonnali mandulakivétellel. Rendszerint a mandulaműtét elvégzésére a tályog lezajlása után van lehetőség, ha a szervezet egészsége helyreállt.
Szövődmények
A műtét különösen indokolt lehet, ha a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel, például a bőr, az ízületek, a vese és a szív területén. Ha a mandula gócként szerepel, eltávolítása megszünteti a szövődményes panaszokat is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése