Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. június 16., vasárnap

Gyermekágy és cukorbetegség

Gyermekágy és cukorbetegség

A szoptatás, az anyatejes táplálás minden gyermek egészséges fejlődését segíti, emellett jelentős szerepe van a szeretetteljes anya-gyermek kapcsolat kialakulásá­ban. Az anyatejes táplálás további előnye, hogy a cse­csemő még fejletlen immunológiai védekezését anyai immunglobulinok átvitelével, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség erősítésével segíti.
Cukorbetegek esetében az anyatejes táplálás még nagyobb jelentőségű, ugyanis számos adat szól amellett, hogy – 1-es típusú anyai cukorbetegség esetén – az anyatejes táplálás csökkent(het)i a későbbi cukorbetegség kockázatát.
Ezen általánosságok mellett prégesztációs, inzulinke­zelésre szoruló cukorbetegeken további speciális meg­fontolások is szükségesek.

Hogyan szoptathat a cukorbeteg anya?

Az anya a szoptatás idején a szokásoshoz képest napi 4-500 Kcal-val nagyobb energiafelvételt igényel, ez a szénhidrátbevitel tekintetében is 30-50 gramm többle­tet jelent. Természetesen ezt a mennyiséget napi öt-hat alkalomra kell elosztani, azaz étkezésenként 5-10 grammal több szénhidrát kezelési rendszerbe iktatását igényli.
Megfigyelések szerint ugyanakkor a szoptatás a növelt szénhidrátbevitel ellenére vércukorcsökkentő hatású, ami feltehetően a csecsemő körüli fokozott fizikai ak­tivitásra vezethető vissza.
Cukorbeteg anyáknak ezért azt tanácsoljuk, hogy először ők egyenek az egyeztetett időben és mennyi­ségben, csak ezt követően kezdjék el az esedékes szop­tatást. Pár perc várakozás akkor is tanácsolt, ha a gyermek sír és követelné már az étkezést.
Jegyezzük meg!Fontos annak ismerete is, hogy a szülést követő hetek­ben az anyagcsere labilis, az inzulin-érzékenység vala­melyest fokozott. E tényezőkből eredően vércukor esé­sek előfordulása nem ritka, még a szülés előttihez képest alacsonyabb napi inzulinadagok mellett is.

Fontos a gyakori vércukorszint ellenőrzés!

A szoptató cukorbeteg anyának ezért gyakori vércukor-önellenőrzésre van szüksége, amelyet idősza­kosan – az anyagcsere labilitásától függően hetente-kéthetente – orvosi konzultációval célszerű kiegé­szíteni. Tekintettel arra, hogy csecsemő mellől elmen­ni sokszor nehézségbe ütközik, szükségesnek tartjuk annak hangsúlyozását, hogy a konzultáció nem szük­ségszerűen kell, hogy személyes ellenőrzést jelentsen. Alkalmas, egyeztetett időpontban történő telefonos megbeszélés jelentős anyagcsere-kisiklások hiányában elegendő lehet.

Mit kell tennünk szülést követően?

Felmerül a kérdés, hogy mikor történjék a szülést követően az ún. hosszú távra szóló intenzív inzulinke­zelési rendszer beállítása. Jóllehet, a prégesztációs cu­korbeteg nők már a terhesség előtti, majd alatti gondo­zás során is intenzív inzulinkezelést folytatnak, ez azonban gyakran napi 5-7-szer adott gyors hatású inzu­lin alkalmazását jelenti.
Ez a rendszer, jelentős anyagcsere-labilitás esetén a szülés után is megmaradhat, később azonban a „klasszikus” intenzív inzulinkezelési rezsimek – ún. bázis-bólus rendszerek – valamelyikére történő visszaállítás lesz helyénvaló. Ennek legkedvezőbb ideje a szülést követő 2-3. hónap, amikor az ifjú mama már „beleta­nult” a teendőkbe, kialakultak azok a szokások, ame­lyek önmaga és kisbabája ellátását a leghatékonyabban biztosítják.

Szoptatás idején mire kell figyelni?

Jelentős vércukor esés a szoptatás idején kerülendő. Az anya ugyanis gyakran egyedül, más fel­nőtt nélkül tartózkodik újszülöttje mellett, így jelentős vércukor esés felléptekor előfordulhat, hogy nincs, aki segítsen neki. Ebben a periódusban ezért magasabb, 10 mmol/l-ig emelkedő vércukor értékek is megengedhetők.
Ismételten fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a szoptatás, tejelválasztás megléte nem jelent teljes biz­tonságot a fogamzás elkerülése tekintetében. Házas­életet ebben az időszakban is folytató nők számára ezért fogamzásgátló eljárások alkalmazása tanácsolt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése