Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. június 28., péntek

Az abortusz lehetséges szövődményei

Az abortusz lehetséges szövődményei

A terhesség megszakításának lehetnek közvetlen szövődményei és később jelentkező negatív kihatásai is. A statisztikák általában 10 százalék körül adják meg a mellékhatások gyakoriságát.
Ez azt jelenti, hogy a terhesség megszakításra jelentkezők közül minden tizedik nő számolhat a szövődmények kockázatával. A sérülés a terhesség megszakítás egyik lehetséges velejárója. Mivel a terhes  nőméhállománya felpuhult, még a leggondosabb kezekben is átfúródhat az eszköz a méh falán, ami vérzéssel, esetleg a környező szervek sérülésével járhat.
- hirdetések -
Ilyen esetekben a beavatkozás után mindenképpen hosszabb megfigyelésre van szükség, sok esetben a műtét sem kerülhető el. Ennek során hastükrözés, esetleg hasmetszés útján áttekintik a hasűri szerveket, csillapítják a vérzést, ellátják a sérüléseket. Szerencsére igen ritkán kényszerülnek a méh eltávolítására.
A műtét után közvetlenül jelentkező vérzés sérülésre, a néhány nappal később jelentkező bővebb vérvesztés visszamaradt terhességi szövetre utalhat.

Gyakori következmény, a gyulladás

Előzőeknél napjainkban jóval gyakoribb, nem kevésbé veszélyes szövődmény a beavatkozás kapcsán kialakuló gyulladás. Ezt szinte soha nem a kívülről bevitt kórokozók, hanem a hüvelyből feljutó mikroorganizmusok váltják ki. A hüvely ugyanis nem steril szerv, mikroorganizmusok normál esetben is nagy számban mutathatók ki benne. A beavatkozás után a nyitott méhszáj fertőzési kapu, rajta keresztül a kórokozók a méh üregébe, innen a hasüregbe juthatnak és gyulladás léphet fel. Ennek jelei a műtét utáni alhasi fájdalom (enyhe görcsölés a beavatkozás után szövődménymentes esetben is előfordulhat), kellemetlen szagú váladékozás, láz.
A gyulladás jelentősége a beavatkozás utáni közvetlen kellemetlenség mellett a késői veszélyekben rejlik. A késői károsító hatások ugyanis általában a korai szövődmények velejárói. Ha a gyulladás látszólag gyógyul is, a kialakuló összenövések állandó vagy visszatérő alhasi panaszokat, fájdalmat okozhatnak. A gyulladásos összenövések lezárhatják a petevezetőket, meddőséget okozva. Ha a letapadás nem teljes, a megtermékenyülés létrejön, de a vándorlás akadályozott, méhen kívüli terhesség alakulhat ki.
A késői szövődmények közül méhszájelégtelenség esetén a következő terhességben, az addig zárt méhszáj nem tud ellenállni a növekvő magzat fokozódó súlyának, kinyílik, a terhesség időnek előtte vetéléssel vagy koraszüléssel fejeződik be. Előfordulása a ma alkalmazott módszerek mellett szerencsére rendkívül ritka.

Szövődmény nincs, tünet van

A terhesség megszakítást bizonyos tünetek szövődménymentes esetben is kísérhetik. Az érzéstelenítéshez használt gyógyszerek okozhatnak enyhe utóhatást, fejfájást. Rövid ideig tartó alhasi panasz lehet a műtét után, és néhány napos színes folyás, enyhe vérzés sem ritka. Mindezek néhány óra, 1-2 nap alatt megszűnnek, elmúlnak. Ha azonban a fájdalom tartós, vagy fokozódik, a színes folyás nem szűnik, vérzésbe megy át, mielőbb orvoshoz kell fordulni. Láz megjelenése még egyéb enyhe tünetek esetén is komoly figyelmeztető jel. Nőgyógyászod akkor tud eredményesen segítséget nyújtani, ha ezen tünetek jelentkezése esetén mihamarabb felkeresed. A kezelés mielőbbi elindítása elengedhetetlen a késői károsodások megelőzésében.
A nemkívánatos testi hatások mellett nem ritka a lelki sérülés, melynek oka éppúgy lehet a párkapcsolat válsága, a terhesség elvesztésével járó trauma, a beavatkozással kapcsolatos kellemetlen élmény, vagy a szövődményektől való félelem is.
Magyarországon a fogamzásgátlók széles skálája, gyakorlatilag minden típusa elérhető. Ennek ellenére még mindig igen magas a terhesség megszakítások száma. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a nők nem, vagy nem eléggé ismerik azokat a veszélyeket, amelyek a művi vetélés szövődményei lehetnek, amely következmények egészségüket komolyan kockáztathatják.

Összegezve...

Mint láthatod, a terhesség megszakításnak számos lehetséges szövődménye van, amely a nőnek és környezetének komoly pszichés megterhelést okozhat, és semmiképpen sem tekinthető a családtervezés elfogadható módszerének.
Célszerű tehát mindent megtenni elkerülésére. Akár rendszeres, akár alkalmi kapcsolat esetén ajánlott megbízható fogamzásgátlásról gondoskodni. Amennyiben mégis védekezés nélküli együttlét történt, akkor alkalmazható az esemény utáni tabletta. Ha mégis bekövetkezett a nem kívánt terhesség, törekedni kell annak mielőbbi felismerésére, hogy megszakítása - ha annak törvényes feltételei adottak - minél hamarabb, a terhesség lehető legkorábbi szakaszában megtörténjen. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése