Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. június 10., hétfő


Viszkető bababőr? Így tegyél ellene! (X)


A viszketés a bőrbetegségeket kísérő leggyakoribb és az egyik legkellemetlenebb tünet, az ekcéma, az atópiás dermatitisz egyik fő klinikai jellemzője.
Hirdetés

Az allergiás és atópiás megbetegedések száma az utóbbi három évtizedben világszerte megduplázódott. A dermatitisz bőrgyulladást jelent. Az atópia az immunrendszer megváltozott válaszkészségét jelenti. (A betegség szinonimájaként használják egyébként az ekcémát is.) Az atópiás dermatitisz egy krónikus bőrbetegség. Jellemző bőrtünete a száraz, viszkető bőr.
A tünetek fellángolása során az említettek mellett a bőr vörösessé válik, gyakran fájdalmas hámhiány és berepedések alakulnak ki. A testfelületen apró hólyagok jelenhetnek meg, melyekből víztiszta folyadék ürül. A bőrtünetek bárhol előfordulhatnak, de gyakran látjuk őket a fejbőrön, a könyök- és térdhajlatokban, az arcon és a pelenka alatt. A bőrtünetek lehetnek apróeleműek, de összefolyhatnak több tenyérnyi nagyságúra is. Legzavaróbb szubjektív tünet a kínzó viszketés.

Az atópiás dermatitisz bármely életkorban megjelenhet, azonban az esetek 90 százalékában 5 éves kor előtt alakul ki. Újszülöttkori formájában a tünetek az első hónapokban jelentkeznek. Gyermekkorban gyakorisága 10-20 százalék között mozog. Az ekcémás gyermekek 60-70 százaléka kinövi a betegséget tinédzser kora előtt. Az esetek kis részében azonban a tünetek áthúzódnak a felnőttkorra.

Hogyan lehet kezelni az atópiás dermatitiszt?

Kezelésében a bőrtünetek súlyosságától függően gyulladás- és viszketéscsillapító kenőcsök, fénykezelés vagy szájon át szedett gyógyszerek alkalmazhatóak a kezelőorvos javaslata alapján. Fontos a bőr hidratálása, melyet gyógykenőcsökkel és testápolókkal érhetünk el.

Emellett kíméletes bőrápolás javasolt. Inkább a zuhanyozást válasszuk, azonban kisebb gyermekeknél és újszülötteknél a rövid időtartamú (5-10 perc), nem túl forró (27-34 C) fürdő megengedett. Kerüljük a bőr dörzsölését, bőrtisztításra semleges, illatanyagmentes készítményeket használjunk.

Fürdetés után néhány perccel kenjük be a bőrt testápolóval. Amennyiben akut bőrtünetek vannak, a testápoló előtt alkalmazzuk az orvos által javasolt hatóanyag tartalmú gyógykrémeket. Testápolóként olyan terméket válasszunk, mely lehetőség szerint illatanyagmentes, nincs allergizáló hatása, alkalmazása kényelmes és kellemes.

Amennyiben olyan provokáló tényező igazolódik, mely mellett a bőrtünetek súlyosbodnak, javasolt azok kerülése. Gyakori provokáló tényezők lehetnek: bőrrel érintkező anyagok (bőrápolási termékek, bőrtisztítók, kenőcsök, szintetikus ruhanemű), ételek, belélegzett anyagok (házipor atka, állati szőrök, tollak).
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése