Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. június 8., szombat

Tüszős mandulagyulladás szövődményei

A tüszős mandulagyulladás a mandulák bakteriális fertőzés miatt kialakult megnagyobbodása, illetve azon megbetegedése, amikor apró fehéres-sárgás pöttyök borítják. Kísérő tünetként általában láz, torokfájás és nyelési nehézség is megjelenik.

A mandulák megnagyobbodása miatt gyakran légzési nehézség is felléphet, amely olyan alvási problémát okozhat, mint például az alvási apnoé, amikor az elzáródó légutak miatt a nyugodt éjszakai pihenést gyakori felriadások zavarják meg.

A tüszős mandulagyulladást kísérheti tályogképződés, amikor a betegség gyakori visszatérése után sok genny halmozódik fel, ez a genny váladékozni kezd, és van esély arra, hogy más szövetekre is átterjed a gyulladás. Ilyen esetekben leggyakrabban középfülgyulladás alakul ki. Éppen ezért, ha évente négy alkalomnál többször van valakinek tüszős mandulagyulladása, az orvos általában a mandulák műtéti eltávolítását javasolja.

Tüszős mandulagyulladás egyéb szövődményei

A tüszős mandulagyulladás lehetséges szövődményei közé tartozhat a skarlát (scarlatina, vörheny), illetve a reumás láz (febris rheumatica) is, ami a kötőszövet nem gennyes, kiterjedt gyulladásos megbetegedése. A betegség ritka szövődményei között megjelenhet vérmérgezés, ha az immunrendszer már nem tudja felvenni a harcot az elszaporodó baktériumokkal. Ilyen esetben elkerülhetetlen az antibiotikumos kezelés.
Szintén igen ritka szövődmény lehet az, amikor a mandulák betegsége miatt vesegyulladás alakul ki, azaz a vesékben található érgomolyagok (glomerulusok) károsodnak. A tüszős mandulagyulladás Lemierre-szindróma kialakulásához is vezethet, amely a nyaki véna gyulladásával és tályogok kialakulásával jár együtt. Ez a betegség az esetek 5 százalékában halálos, tehát fontos, hogy a diagnózis után minél előbb elkezdődjön a célzott terápia.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése