Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. június 9., vasárnap

Mikor kezdjen sportolni a gyerek?

Mikor kezdjen sportolni a gyerek?

Az nem kérdés, hogy kell-e rendszeres mozgásra szoktatni a gyermeket, az azonban nem mindegy, mikor és mivel kezdi, hogyan találjuk meg számára az „igazi”-t; amit később is boldogan csinál.

Megszerettetni a mozgást
Manapság különösen fontos a gyermekkori testmozgás, hiszen a tévé és a kütyük miatt sokat ülnek a gyermekek is. Először is el kell dönteni, mi a cél: versenysportolót vagy egészséges, boldog felnőttet akarunk nevelni. Ha az utóbbit, nem kell nagyon sietni a szervezett edzéssel. Szakértők azt ajánlják, a rendszeres mozgást kezdjük el minél korábban, és sose hagyjuk abba. Az élet kezdetén a fejlődést szolgálja, a végén pedig késlelteti az öregedést. A legfontosabb feladat: gyerekkorban megszerettetni a mozgást.

Természetes mozgás
Egy kisgyerek a születésétől kezdve mozog. Az a jó, ha sok természetes mozgást – kúszás, mászás, gurulás, hintázás – végez, rengeteget játszik. Fontos, hogy sok legyen mellé az éneklés, tapsolás, dobolás, kapjon az értelmi és mozgásfejlettségének megfelelő feladatokat. Ezek olyan ingerekhez juttatják, amelyek elengedhetetlenek a személyiség és a szervezet normális fejlődéséhez. Minél több mozdulatot végez, annál ügyesebb lesz.

Minél többet
Nem vagyunk egyformák, a gyerekek sem ugyanolyan tempóban fejlődnek. Általában az óvodáskort gyors növekedés jellemzi, megtanulják az alapmozgásokat; futkároznak, ugrálnak, labdáznak, mászókáznak. Majd 6-12 éves kor között a finomabb mozgáskoordináció alakul ki, így 6-7 évesen el lehet kezdeni például pingpongozni és néhány harcművészetet is. A csapatjátékokat nagyjából ekkortól kezdik érteni a kicsik. Ebben az időszakban minél több sportot célszerű kipróbálni, egy idő után körvonalazódni fog, mihez van kedvük, miben ügyesek. Az erősítő tréningekkel viszont nagyon kell vigyázni, nehogy túlterhelődjön a csontozat, az ízületek. 10-12 éves kor fölött lehet specializálódni; a legjobban tetsző sportág edzésére járni.

Figyeljünk rá!
Semmit nem szabad erőltetni. Ha nem tetszik a gyereknek valami, ne folytassa, mert a negatív élményektől egy életre meg is utálhatja a mozgást. Fontos, hogy jól érezze magát, legyen jó a társaság, a környezet, a foglalkozásvezető. Ha a szülő odafigyel a  visszajelzésekre, akár egész életen át tartó hobbisportot találhat a gyermekének.

Melyiket? Mikortól? Miért?
- Úszás: babakorban is elkezdhető, javítja a rossz testtartást, más sportágak kitűnő alapja lehet.
- Atlétika: 6 éves kortól el lehet kezdeni. Népszerű klasszikus, de nem túl játékos sportág. Remekül erősíti a kitartást.
- Jégkorong: 5 éves kortól lehet elkezdeni. Látványos és már itthon is kedvelt sportág, ami gyors gondolkodást és kreativitást igényel.
- Kajak-kenu: 10 éves kortól lehet komolyabban foglalkozni vele. Erősít és kitartást igényel, nagy előnye, hogy a gyerekek friss levegőn vannak és a vízhez szoknak. - Kézilabda: 7 éves kortól várják a gyerekeket, sikeres, izgalmas csapatsport.
- Kosárlabda: 10-12 éves kortól ajánlott versenyszerűen foglalkozni vele. Sok készséget fejleszt, nem monoton.
- Labdarúgás: 5 éves kortól kezdhető, az egyik legnépszerűbb sportág.
- Műkorcsolya: a klubok már akár 4-7 éves kortól várják a kicsiket. Fejleszti a kondíciót és a koordinációt.
- Tenisz: 5 éves kortól várják a gyerekeket, van mini változata. Fejleszti az állóképességet és az ügyességet. Komolyabban 12 éves kortól érdemes vele foglalkozni. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése