Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. június 19., szerda

Az apa nélkül nevelődő generációk sérült személyisége

Az apa nélkül nevelődő generációk sérült személyisége


Sokakban él az a kép, hogy a gyermeknevelést elsősorban egy nő tudja jól csinálni – és neki is kell. Az igazság azonban az, hogy az apa és gyermeke közötti kapcsolat ugyanolyan fontos, mint az anya és gyermek közötti kapcsolat: akkor válhat egészséges felnőtt valakiből, ha a férfi és a női energiákat egyaránt megkapja. Mégis, egyre többen nőnek fel tényleges apaminta nélküli családban – ennek pedig súlyos hatásai lehetnek. Na de hogyan alakult ki az apátlan társadalom? Miért olyan veszélyes? Milyen következményekkel járhat? Hogyan lehetne orvosolni a problémát? Hiszen az apaság nem csupán egy legendán alapuló szerep.

Az apátlan társadalom kialakulása

A modern társadalom alapvetően apátlan társadalom. Nemzetek nőttek fel apák nélkül: vagy háborúban haltak meg, vagy a Gulágban. Az apák azonban nemcsak fizikailag hiányozhatnak a családokból, hanem lelkileg is. Él és virul a társadalmi nyomás, miszerint a férfi az igazi kenyérkereső: a család egzisztenciájának megteremtését elsősorban a férfiak érzik feladatukénak. Nyolc-tíz óra munka után hazamennek, és az sem ritka, ha otthon, laptopuk mögé bújva, fontos telefonhívások közepette töltik el a családnak szánt nyugodt perceiket – hiszen “teljesíteni” kell. Ezek mellett azonban további tények is alátámasztják az apátlan társadalom létezését: a gyerekek jelentős része a harmadik életévüktől kezdve egészen tízéves korukig szinte csak nőkkel találkoznak, hiszen az óvóbácsi és a tanító bácsi jelensége is egyre ritkább. Egyáltalán nem ritka tehát, hogy egy gyermek megfelelő, támogató apakép hiányban nő fel.

A jó apa

Na de milyen is egy jó apa? Az 1800-as években még azt írták egy apaságról szóló könyvben, hogy az a férfi nem méltó az apaságra, aki nem altatja el gyermekét, nem játszik vele, vagy aki nem mutatja meg neki, hogyan kell helytállni a világban. Egy jó apa nemcsak a tisztelet műfaját tanítja meg – hogy a gyermek a nála gyengébbet ne kihasználhatónak lássa -, hanem támogat is: tudnia kell őszintén, falak nélkül kommunikálnia gyermekével. Az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint a férfiak 26 százaléka komoly depressziót él meg a gyermeke megszületése után: nem tudnak mit kezdeni az apasággal.

Az apakép hiányának romboló hatása van a társadalomra nézve

Richard Rohr, börtönlelkész a következőt mondta: “Világunkat hihetetlen módon tönkreteszi az apahiány, vagyis az apasebzettség. A legtöbb ember apasebekkel él.” Hiszi, hogy a börtönök nem lennének tele, ha volnának elérhető apák. A felmérések alapján a bűnözők jelentős hányada nem ismerte édesapját, vagy nem ápolt vele jó viszonyt – így nem tanulták meg tisztelni a társadalmi kereteket. Nem véletlen az sem, ha a férfiak gyakran nem mernek kockázatot vállalni, elköteleződni, gyermeket vállalni, házasodni, vagy akár nőt egyenrangú félként kezelni. Az apák hiánya miatt bekövetkező torzulás áll a militarizmus, a versengő kapzsiság, a feszengő fiatalkor és a családok instabilitásának jelentős hátterében.
A társadalom apátlansága rettentő sok kárt okoz. A valódi apa nélkül felnövő gyermekek nehezen sajátítják el a szabályok követését és mások jogainak tiszteletét, így könnyen öntörvényűvé válhatnak. Amikor az apa nélkül felnövő gyerek átlépi a küszöböt, akkor egy olyan ismeretlen világgal néz szembe, amelynek kihívásaira nincsenek tanult válaszai – aminek akár a kábítószer, vagy a fiatalkori bűnözés is következménye lehet. Az apa nélküli lányok és fiúk nagy eséllyel válnak elköteleződni nem tudó, nagy gyermekké, akik inkább saját rövid távú vágyaik kielégítésére fordítják energiáikat: nem képesek hosszútávon kitartani sem párjuk, sem családjuk mellett.
Megfelelő apakép hiányában a fiúk gyakran érzik úgy, hogy férfiasságukat bizonyítani kell: állandóan más férfiak bizalmát és elismerését igyekeznek elnyerni. Megállás nélkül önbizonyítanak – legyen szó akár fizikai erőnlétről, szexuális képességekről, vagy üzleti sikerről. Milliónyi férfi akarja megmutatni nemcsak magának, hanem a világnak is: végre sikerült neki, végre igazi férfi lett. Belső hiányosságukat pontosan ez igazolja – nem volt csillogó szemű, büszke apukájuk, akinek férfi tisztelét már gyerekkorukban kivívták volna. Az sem ritka, ha az önbizonyító férfiak a pénzért megvehető dolgok felhalmozásával próbálják fontosságukat bebizonyítani. Ha egy férfinek meglenne a jó apa-élménye, akkor nagy eséllyel nem áldozná az egész életét arra, hogy – például – erőfitogtasson.

Egy kis segítség

2017 elején alakult meg az Apa Akadémia, amely segíti az apákat – és anyákat – abban, hogy az apák “elég jó apaként” vehessenek részt gyermekeik nevelésében, nagymértékben segítve ezzel a felkészülést az új szerepre. Több évtizedes szakmai tapasztalat alapján előadásokkal, tréningekkel és személyes tanácsadásokkal segítik a szülőket és a leendő szülőket abban, hogy ne szuperhősökké, hanem elég jó szülőkké váljanak.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése