Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. június 2., vasárnap

Figyelemhiány kezelése gyerekeknél – Hogyan tud segíteni a szétszórtságon a Neurofeedback tréning?

Figyelemhiány kezelése gyerekeknél – Hogyan tud segíteni a szétszórtságon a Neurofeedback tréning?

Mely tünetek utalnak figyelemzavarra gyerekeknél? Mikor kell szakemberhez fordulni? Hogyan segítheti a szülő saját maga figyelemzavaros gyermekét? A válaszokat gyógypedagógus szakértőink adják meg, akik elmagyarázzák azt is, hogy hogyan hat a Neurofeedback tréning a figyelemzavaros gyerekekre.
A figyelemzavar háttere mögött meglehetősen sok tényező állhat, amelyet az iskola sokszor nem képes kideríteni vagy hatékonyan kezelni. A figyelemzavar önálló kórképként ritkán fordul elő, inkább társuló tünetként jelenik meg bizonyos fejlődési zavarok esetében, mint például az autizmus vagy az ADHD. 
A szülők sokszor későn ébrednek rá, hogy a gyerekük figyelemzavaros
A kisgyerek sokszor csendesen, meghúzódva ül az iskolapadban, ami elaltatja a szülők, pedagógusok éberségét, mert azt gondolják, hogy követi a tanóra menetét, miközben a gyerek gondolatai mindenhol járnak, csak a tanító néni magyarázatán nem. A probléma legtöbbször a félévi és év végi bizonyítványosztás körül realizálódik a szülőkben, amikor tanácstalanul keresik a szóba jöhető kezelési lehetőségeket.
Magatartási zavarok az óvodából az iskolába kerülő gyerekeknél
- Egyes esetekben a figyelmi probléma mögött nem feltétlenül biológiai okok, fejlődési elmaradás áll, hanem elhanyagoló családi környezet vagy valamilyen családi krízis – mondja Somogyi Nóra a Ferencvárosi Sportiskola gyógypedagógusa. – A tankötelezettség kezdő életkorának szigorítása miatt nem ritka, hogy a gyerekek úgy kezdik meg az általános iskolát, hogy nem érett meg rá az idegrendszerük. Az ilyen első osztályos gyermekeknél sokszor figyelmi, motivációs és magatartási problémákról számolnak be a pedagógusok, amelyek valójában nem azok, csak az iskola által támasztott követelmények váltanak ki szétszórt magatartást az éretlenül az iskolába érkező gyerekből – teszi hozzá a szakember.
5 tipikus tünet, amely figyelemzavarra utal óvodás, kisiskolás gyerekeknél
Figyelemzavarról akkor beszélünk, ha a szétszórtság, szórakozottság, figyelmetlenség már a mindennapokat jelentős mértékben megnehezíti. Ha az alábbi öt tünet közül legalább három gyakorta előfordul, akkor érdemes szakemberhez fordulni.
1. A gyerek nem figyel a részletekre, gondatlan hibákat vét.
2. Könnyen elvonják külső ingerek feladat, játék közben a figyelmét, emiatt hosszabb ideig nem képes a tevékenységben benne maradni. Kerüli, nem szereti a tartós koncentrációt igénylő feladatokat, játékokat.
3. Feledékeny, gyakran elveszít dolgokat.
4. Nehezen szervezi meg tevékenységeit, akár egy összetettebb játék lebonyolításában figyelme könnyen elkalandozik.
5. Úgy tűnik, hogy nem figyel, amikor szólnak hozzá.
Hogyan lehet segíteni a figyelemzavaros óvodás, kisiskolás gyereken?
A figyelemzavaros gyereken a szülő saját maga is tud valamennyire segíteni, ha az alapvető hozzáállást és néhány gyakorlati technikát elsajátít. Ezek egy részét a hétköznapokban, akár a nappali szőnyegen játszva, észrevétlenül „gyakoroltathatja” a gyerekkel.
- Egy figyelemzavaros kisgyermek számára mindenféleképpen nagy segítség, ha feladatvégzés közben igyekszünk kiszűrni azokat a külső ingereket, amelyek elvonnák a figyelmét. Kapcsoljuk ki a rádiót, tévét, a családtagokat kérjük meg, hogy ne zavarják hanggal, zajkeltéssel a gyerek tevékenységét – tanácsolja Hullán Gabriella gyógypedagógus, Neurofeedback terapeuta. Igyekezzünk inkább több rövid tevékenységre osztani feladatait, és azok között is tartsunk pihenőket. Az otthoni tanulás során kínáljuk meg egészséges nassolni valóval a gyereket, a rágás keltette inger ugyanis segíti az idegrendszer figyelmi szintjének fenntartását. Napi feladatait jól látható napirenddel segíthetjük, így le tudja ellenőrizni önmagát, mivel készült már el, minden be van-e pakolva az iskolatáskába, mi van még hátra a napból – javasolja Hullán Gabriella.
Hogyan kezeli a Neurofeedback tréning a figyelemhiányt?
A Neurofeedback tréning, egyike a leghatékonyabb módszereknek, amely a fenti tüneteken hatékonyan és látványosan segíteni tud. A módszer úgy hat, hogy a gyerek észre sem veszi a fejlesztést: míg ő egy számítógép képernyőn kedvenc meséjét figyeli, számítógépes játékot játszik vagy izgalmas animációt mozgat, a kondicionálás teszi a dolgát. A gyerekre kapcsolt finom, agyi hullámokat mérő műszer akkor ad „dicséretet, jutalmat” a kis nézőjének (a mese képe megnagyobbodik), ha az agy az adott területen kellő aktivitást produkál (a gyerek a mesére összpontosít, és nem izeg-mozog) - ezzel veszi rá a központi idegrendszert a koncentrálásra, hosszantartó figyelemre.

A terápia nem csak a figyelemzavar kezelését szolgálja, hanem más egyéb tünetre hat jótékonyan. Érdemes megjegyezni, hogy a német és finn társadalombiztosítás már régóta finanszírozza ezt a terápiát. Bár idehaza több mint 10 éves múltja van a terápiának, mégis kevesen ismerik. Azok viszont, akiknek volt alkalmuk gyermekükkel egy-egy rendszeres kezelést végigjárni, ők túlnyomórészt pozitív eredményekről számolnak be.
A Neurofeedback tréning az iskolai felvételinél segített – 6 éves Marcika esete
- Marcika figyelemzavaros óvodás kisfiú az iskolai felvételire készült – meséli Hullán Gabriella. – A kisfiú rendkívül jó értelmi képességekkel bírt, de sajnos csak nagyon rövid ideig lehetett lekötni figyelmét bármivel is. Édesanyja sokat aggódott, hogy kisfia a felvételi tesztet nem fogja jól kitölteni, és emiatt nem fogják Marcikát felvenni a kiszemelt iskolába. A család rendszeresen járt hozzám Neurofeedback tréningre, és ezzel párhuzamosan az anyuka időnként kitöltettet otthon kisfiával egy figyelemtesztet. Mire végeztünk a pár hetes tréninggel, a kisfiú az amerikai konyhás nappalijukban, nyüzsgő testvérei között, hangos tévézaj, tehát, abszolút zavaró körülmények mellett tudta hozni a korának megfelelő teljesítményt – idézi fel a nemrég megtörtént esetet a Neurofeedback Zugló szakembere.
Az iskolai beilleszkedést is támogatja a tréning – 6 éves Lili esete
- A 6 éves Lilit kétségbe esett anyukája hozta el hozzám, mondván, már mindent kipróbáltak, hogy lányának diagnosztizált hiperaktivitására ne kelljen gyógyszert adni – kezdi Horváth Eszter Neurofeedback tréner, a tudatosagy.hu szakembere. - Az óvodában mindig probléma volt Lilivel, lobbanékony, akaratos, örökmozgó volt. Anyukája tudta jól, hogy a hagyományos oktatás keretein belül lehetetlen, hogy megüljön tíz percnél tovább az iskolapadban, és ne kiabáljon bele az órába - a társaival szembeni agresszív megnyilvánulásairól nem is beszélve. A kislány egyszer elmesélte nekem, hogy ő nem szeretne ilyen lenni, de képtelen visszafogni magát.
Lelkesen vágtunk bele a tréning sorozatba, heti 3 alkalommal, intenzíven. A 8. alkalom után a kislány büszkén mesélte, hogy Gergőke megint gúnyolta, és legszívesebben megütötte volna, de nem tette. Ezután egyre több olyan esetről számolt be, amikor képes volt visszafognia magát. A 25. alkalom után az óvó nénik jelezték, hogy mintha kicserélték volna a problémás kislányt – meséli Horváth Eszter.
Liliék 40 alkalmat jártak végig, és sikerült elkerülniük a rettegett gyógyszerszedést. Néha ugyan még előfordulnak dühkitörések a kislánynál, de azok is leginkább otthon történnek, és nem az iskolában.
Ahogy minden eset, úgy minden gyermek más és más. Előre nem lehet megmondani, hogy melyik gyermek miként reagál a Neurofeedback kezelésre. - A tréning megkezdése előtt alapos anamnézis felvétel és felmérés alapján, általában 30-40 kezelést szoktunk javasolni, ahhoz, hogy az eredmények valóban láthatóvá váljanak. Valakinél 5. alaklom után elkezdődik a változás, valahol csak a 20. alkalom után érzékelhető a javulás – jegyzi meg Horváth Eszter.
A jelenlegi oktatási rendszerben a figyelemzavaros gyerekek hatékony kezelése sajnos igen döcögve működik, a pedagógusok elkönyvelik ezeket a tanulókat rossznak, lustának, ha esetleg az ADHD tünetcsoportjának más jegyeit is magukon viselik a gyerekek, akkor, neveletlennek és kezelhetetlennek címkézik. Nem beszélve arról, hogy egy ADHD vagy egy ASD diagnózisra akár egy évet is várni kell és addig a gyermek csak traumatizálódik, a pedagógus pedig eszköztelennek és képzetlennek érzi magát – fűzi hozzá tapasztalatát Somogyi Nóra gyógypedagógus.
Neurofeedback tréning
Minden neurofeedback alapja az EEG. Ez a pszicho fiziológiai mérőeljárás az agy elektromos tevékenységét méri. A tapasztalt tréner egyéni beállításokat alkalmazva a gyermeket egy korának megfelelő animáció vagy mesefilm elé ülteti. Amíg a gyerek a mesét nézi, a tréner vizuális és auditoros visszajelzéseket kap a kisgyermek aktuális agyhullámairól, amit további beállításokkal terel a kívánt értéktartományba. A Neurofeedback tréningnek több fajtája létezik, például az operáns kondicionáláson alapuló amplitúdó tréning, vagy az implicit tanuláson nyugvó ILF (Othmer- módszer). Mindegyik ágazat az agyi plaszticitás használja ki, miszerint az agy képes strukturálisan és funkcionálisan átrendeződni. Mivel a gyermek agya még képlékenyebb és befogadóbb a változásra, hatékonyabban reagálhatnak a kezelésekre, mint a felnőttek.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése