Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. október 13., vasárnap

Hüvelyi fertőzések a terhesség alatt

Hüvelyi fertőzések a terhesség alatt


A gombás, illetve egyéb eredetű hüvelyi fertőzésektől olyan értelemben nem kell tartani, hogy a babánál fejlődési rendellenességeket okozhatnának, ergo akkor sem dől össze a világ, ha pocakosan derül ki, hogy kezelésre szorulsz. Azonban a fertőzéseket haladéktalanul kezeltetni kell, hiszen az ellenük alkalmazott gyógyszerek egészen biztosan nem árthatnak a babának, ennek elmulasztása viszont a méhszáj idő előtti kinyílásához, azaz koraszüléshez vezethet.
A terhesség alatti bővebb, színtelen, szagtalan folyás nem jelent bajt:
Gyakran jelentkezik erőteljes folyás a várandósság alatt, különösen a második harmad vége felé vagy azután jellemző – ha színtelen vagy fehér, szagtalan folyást tapasztalsz, nincs miért aggódnod. Probléma akkor van, ha sárgás, esetleg barna, kellemetlen szagú váladékkal találkozol.

Fontos tudni, hogy sem a kenőcsös, sem a tablettás antibiotikumos kezelés nem jelent veszélyt a babára, rengeteg leendő anyuka tart ettől feleslegesen. Nagyon lényeges azonban, hogy idejében megkezdődjön a kúra, hiszen egy-egy makacsabb fertőzés kikezelése hetekig, de akár hónapokig is elhúzódhat – érthető módon a koraszülési kockázat miatt is fontos, hogy mihamarabb elkezdődjön a kezelés. További problémát jelent, ha a szülés időpontjában még fennáll a fertőzés, mert ilyenkor a baba is elkaphatja azt a szülőcsatornán való áthaladáskor. Ezt megelőzendően végeznek például Streptococcus-szűrést a terhesgondozás keretében, akár több alkalommal is. (Itt kell megjegyezni, hogy nem minden orvos ragaszkodik hozzá, mivel a szűrővizsgálat segítségével sem lehet egészen biztosan kizárni a fertőzés meglétét.)
Streptococcus-szűrés:
A szűrést rendszerint a várandósság 36. hete környékére időzítik, hiszen a kisbaba döntően a születése pillanatában fertőződhet a baktériummal (de kis mennyiség már a méhlepényen keresztül is átjuthat hozzá, illetve a burokrepedés pillanatában is megtörténhet mindez, tehát a császáros kisbabák sincsenek maximális biztonságban ebből a szempontból).

Mi a teendő, ha valaki hordozza a Streptococcus-fertőzést?
Ha valakinek egyszer már kimutatták a hüvelykenetéből a kórokozót, egész életén át hordozónak fog számítani. Mivel a B típusú Streptococcus szinte kiirthatatlan a szervezetből, és a várandósság időszakát leszámítva nem jelent veszélyt a szervezetre; felesleges lenne ellene antibiotikumot szedni, a nőgyógyászt azonban haladéktalanul tájékoztatni kell a fertőzésről, ha valaki gyermeket vár. Megnyugtatásul, a hordozó édesanyák gyermekeinek mindössze 1 százaléka kapja el a fertőzést, ennek ellenére a megelőzés, vagyis a gondos megfigyelés, és az idejében elkezdett antibiotikumos kezelés létfontosságú.

Miért nem kap minden hordozó kismama újszülöttje automatikusan antibiotikumot?
Az antibiotikum adása egy kezelési módszer, ezért alkalmazása előtt – mint bármelyik másik terápiás eljárás megkezdése előtt – az orvosnak mérlegelnie kell. Az antibiotikum tönkreteheti az újszülött baba még kialakulatlan, rendkívül sérülékeny bélflóráját, elpusztíthatja a véralvadásért felelős baktériumokat, stb. Ezért az automatikus gyógyszeres kezelés helyett szoros megfigyelés alatt tartják a babákat, a fertőzöttség első jeleit tapasztalva pedig azonnal megkezdik az antibiotikumos kúrát. Ez utóbbi szempontból is elengedhetetlen a megfelelő idejű kórházi tartózkodás a baba születését követően, ugyanis az első órákban semmilyen tünetet nem mutatnak a fertőzött babák, tehát látszólag ők is teljesen egészségesnek tűnnek.


A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek. 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése