Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. október 9., szerda

A tölcsérmellkas és a tyúkmell


A tölcsérmellkas és a tyúkmell előfordulása

A tölcsérmellkas és a tyúkmell a két leggyakoribb mellkasdeformitás, a kettő közül a tölcsérmellkas jelenik meg nagyobb százalékban. Utóbbi megjelenése a gyerekek között nagyjából 2-3 százalékos.
A tölcsérmellkas és a tyúkmell okai
A mellkasdeformitások kiváltó oka általában nem ismert. Kialakulásukat az okozza, hogy a porcok másképp nőnek, mint normál esetben. Azaz a bordaporcok hosszabbra nőhetnek, ezáltal egymáshoz nyomódnak, és vagy előre púposodnak ki, vagy befelé mozdítják ki a mellkast. Az előbbi miatt alakul ki tyúkmell, míg az utóbbi miatt tölcsérmell. A tölcsérmellkas azért gyakoribb, mert a bordaporcok, illetve a szegycsont gyakrabban mozdul el a mellüreg felé. Ennek oka, hogy a mellüregnek szívó hatása van.

Előfordul, hogy a mellkasdeformitások családon belül több embert is érintenek, de típusos öröklődésről nem beszélhetünk.
A tölcsérmellkas és tyúkmell tünetei
Tyúkmellkasnál az elülső mellkasfal kidomborodik, előrefelé kiboltosul, ott, ahol a szegycsont a bordákhoz csatlakozik. Tölcsérmellkasnál ennek épp ellenkezője figyelhető meg. A mellkasban jobban erősödő, izmosodó fiúknál ezek a problémák kevésbé észrevehetők, mint a lányoknál.

Lányoknál a mellnövekedés a befelé húzódó tölcsérmellkast még inkább feltűnővé teszi. A fiatalokat főleg tinédzser korban zavarják ezek az elváltozások. Az érintettek jellemzően nagyon fáradékonyak, soványak, általában hanyag a tartásuk, a válluk is előreesik. A tölcsérmellkasnál gyakrabban fordul elő felső légúti megbetegedés, hörgő- és tüdőgyulladás. Ugyancsak gyakran jelenik meg asztma.
A tölcsérmellkas és a tyúkmell diagnózisa
Nagyon feltűnő kórképekről van szó, az orvosok már szemrevételezéssel és fizikális vizsgálattal fel tudják állítani a diagnózist. Tölcsérmellkasnál szükség lehet arra, hogy a beteget kardiológus - aki EKG-t is készít - és tüdőgyógyász is vizsgálja, megnézze, a létfontosságú szerveket mennyire nyomja a tölcsérmellkas. Szükség lehet röntgenfelvételre vagy CT-re is, ebből derülhet ki, mennyi hely van a szegycsont és a gerincoszlop között. Műtét előtt ezek a vizsgálatok mindenképpen szükségesek.
A tölcsérmellkas és a tyúkmell kezelése
Ha a mellkasdeformitás csak esztétikailag probléma, nem nagyon érdemes műtétileg kezelni, mert azt követően a hegek lesznek zavaróak. Ezek az operációk komoly beavatkozást jelentenek, csak akkor indokoltak, ha a mellkasdeformációk más panaszt is okoznak. E nélkül a kezelés módja gyógytorna, gyógyúszás, az izmok erősítése, illetve különféle légzésgyakorlatok végzése. Ezekkel az elváltozás ugyan nem szüntethető meg, de a további romlás megelőzhető.

Ha a műtétre nem csak esztétikai okok miatt van szükség, akkor azt érdemes 18 éves kor alatt elvégezni (a beavatkozásra általában 4 és 14 éves kor között kerül sor). Kicsi korban viszont még célszerű vele várni, mert lehet, hogy a probléma a gyerek fejlődésével rendeződik.

A tölcsérmellkassal mindenképpen foglalkozni kell, mert nem csak esztétikai probléma, azaz viselőjének nem csak pszichésen okoz gondot, annyira besüppedhet a szegycsont elé, hogy nagyon kevés hely marad a gerincoszlop és a szegycsont között. Emiatt ez az elváltozás életfontosságú szerveket, a tüdőt és a szívet is nyomhatja. Utóbbi légzési nehézséget, keringési elégtelenséget is okozhat. Ilyenkor minden esetben szükséges speciális vizsgálatokat, például CT-t is készíttetni. Ebből derülhet ki, hogy a szívnek, tüdőnek mennyi helye van. Ha túl kevés, és a létfontosságú szervek nem tudnak miatta megfelelően működni, mindenképpen műtétre van szükség, anélkül légzési vagy keringési szövődmények alakulhatnak ki. A műtét során a besüppedt középső részt kiemelik: a különböző deformitások korrigálására eltérő technikai megoldások léteznek.





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése