Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. október 26., szombat
Az éjszakai ébredések 22 oka
Az éjszakai ébredések. A téma, ami minden kisgyermekes szülőt érint, érdekel és sokaknak meg is van a konkrét véleménye a dologról. Hát még azoknak, akiknek nincs is gyerekük, vagy már 30+ éve kezdtek bele a gyermekvállalásba.
Sok szó esik az elkényeztetésről, a cicin altatásról, a cumiról, az együtt alvásról, az alvástréningről, a sírni hagyásról, az éjszakai etetésekről és a fogzásról is. Az okokat mindenki másban keresi.
De a valódi ok ritkán hangzik el. Mert azt a tényt, hogy mindenki, minden baba, kisgyermek és felnőtt is felébred éjjelente, kevesen ismerik. Valójában az  éjszakát senki sem alussza át. Az éjszaka átalvása egy városi legenda csupán.
Mi az oka az ébredéseknek? Az első pár hónapban leginkább az éhség vagy egyéb kényelmetlen érzések, utána pedig az alvásritmusunk természete.
Az alvásritmus
Alvásunk során többféle alvásszakasz váltakozik. Vannak mélyebb és kevésbé mély szakaszok, és közte apró megébredések. (A részletekbe itt nem mennék bele, a könyvemben erről is írtam, ha a pontos folyamat érdekel, abban el tudod olvasni). A megébredések tehát minden éjjel bekövetkeznek. Az, hogy ez meddig tart, és hogyan folytatódik tovább az alvás, az igazi kérdés.
A megébredés célja az ellenőrzés – az alvás rövid megszakítása során eljut a tudatunkig, hol vagyunk, mit csinálunk, mit érzünk. Feltesszük magunknak a kérdést: Jól vagyunk? Minden rendben? Ha a válasz igen, akkor máris folytatódik az alvás.
De mi a helyzet, ha nincs minden rendben? Akkor a tudatunk cselekvésre késztet minket. Mi lehet a gond, ami miatt cselekednünk kell? Lehetünk szomjasak, fázhatunk, zsibbadhat a kezünk, lehet kényelmetlen az ágy. Megfájdulhat a fejünk, megijedhetünk egy hangos zajtól vagy észrevehetjük, hogy nem fekszik mellettünk a párunk. A cselekvés legtöbbször egyértelmű: iszunk, betakarózunk, megigazítjuk a kezünket vagy a párnát. Beveszünk egy fájdalomcsillapítót, kiderítjük a zaj forrását vagy a párunk távollétének okát. Ha gyorsan megoldjuk a problémát, pár pillanat vagy perc múlva már alszunk is tovább.
A babák szintén hasonló megoldandó gondokkal találkozhatnak, amikor az éjszaka során ellenőrzik a helyzetüket. Lehetnek éhesek, szomjasak, teli lehet a pelus, fájhat a foguk vagy a hasuk. Fázhatnak vagy beszorulhat a lábuk az ágy rácsai közé. Hiányolhatják az anyukájukat, vagy a cumit.
Ha a probléma gyorsan megoldódik, már alszanak is tovább.
Van azonban néhány lényeges különbség a babák és a felnőttek ébredései között.
Egyrészt, a babáknál a rövidebb alváscikusok miatt ezek az ellenőrző megébredések gyakoribbak, mint nálunk. Másrészt, az okok is picit eltérnek. A fő különbség viszont az problémamegoldás mikéntjében van. A babák a legtöbb problémát nem fogják maguk megoldani. Kellünk hozzá mi, a szüleik. Ami persze természetes, hiszen a pici még nem tudja bekeverni a tápszert vagy nem tud kimenni pisilni.
Van azonban egy nehézség. A babák nehezebben tudják elmondani, hogy épp miben kérik a segítséget. És ilyenkor beindul a találgatás: “Biztos éhes. A foga fáj. A kutya ugatása keltette fel. Kitakarózott, biztos fázik.” Ha sikerül eltalálni az okot és gyorsan megoldani a problémát, akkor a baba gyorsan és könnyen visszaalszik, és jó eséllyel a következő ellenőrzésnél nem fog újra riasztani minket ugyanazon probléma miatt. Ha nem találjuk el az okot, csak átmenetileg tudjuk megoldani a problémát vagy egyáltalán nem tudunk segíteni, akkor bajban leszünk. Nem fog menni a visszaaltatás vagy minden újabb ellenőrző megébredésnél kapunk egy újabb segítségkérést. Így az éjszaka senkinek nem lesz pihentető. Ebben az esetben el kell elgondolkozni azon, hogy mi lehet a valódi ok, és mi lenne a megoldás.
Nézzük meg, hogy mik okozhatnak “ébredéseket” a babáknál, azaz valójában mik azok a dolgok, amik miatt segítséget kér a pici az éjszaka során:
1. Éhség
Az első számú ok, főleg az első hónapokban.
2. Fogzás
A fogzás gyakran okoz éjszakai “ébredéseket”, a fogfájás csillapításáról itt írtam részletesen.
3 .Teli pelus, kényelmetlen ruha
Vannak babák, akik zavar, ha teli a pelus, érzékenyek a ruhacimkékre vagy folyton belegabalyodnak a hálózsákjukba.
4. Alvási körülmények
Hideg, meleg, zaj, fény, kényelmetlen ágy, beszorult kezek/lábak.
5. Megfázás, láz
Ha beteg a baba, köhög, el van dugulva az orra, netán még lázas is, akkor segítségre van szüksége.
6. Allergia, ekcéma
Ez az ok ritkán kap figyelmet, pedig sok gyerek küzd allergiás megbetegedésekkel pici korban is. A viszkető, ekcémás bőr vagy az ételallergiás gyermekek hasfájása, éjszakai hasmenése nem a legjobb altató.
7. Altatási szokások
Ha a baba az ellenőrző ébredés során más környezetben találja magát, mint mikor elaludt (a cicin, ringatva altatott baba a kiságyában ébred, a cumival elalvó babának kiesett a cumija) hiányolja az elalvásnál megszokott rituálét.
8. Túlfáradás, kialvatlanság
Stresszfaktorok, melyek felületessé tehetik az alvást, és nyugtalanságot okozhatnak.
9. Hosszú nappali alvás(ok)
Ritka eset. 🙂Rövidebb éjszakai alváshosszt okozhat, azaz a hajnali ellenőrzésnél a baba kipihentnek érzi majd magát, így nem fog visszaaludni.
10. Kevés nappali alvás
Sokkal gyakrabban fordul elő, mint az előző ok. 🙂kialvatlanság, túlfáradás miatt okoz “ébredéseket”.
A baba fejlődése során van néhány alkalom, mikor felgyorsul a gyarapodás. Ezekben az időszakokban, főleg a fokozott étvágy miatt, megnő az éjszakai ébredések száma.
Amikor a baba megtanul forogni, kúszni, mászni vagy járni, még álmában is az új mozgásformákat gyakorolja, és bizony erre fel is ébredhet.
13. Változások a baba életében
Hozzátáplálás megkezdése, elválasztás, bölcsődei beszoktatás, költözés, új ágy, új szoba – mind befolyásolhatja a kicsi alvásminőségét, stresszfaktorként hat.
14. Pszichés problémák
Vannak olyan lelki betegségek, hangulatzavarok, szorongásos kórképek, mentális fejlődési zavarok, melyek gyakran okoznak alvásproblémákat, így éjszakai ébredéseket is. Ezek szerencsére ritkák, de az elhúzódó, semmire nem javuló alvással kapcsolatos nehézségek esetén gondolni kell egy háttérben meghúzódó lelki problémára is.
15. Szeparációs szorongás
A szorongó baba gyakran extra segítséget igényel a visszaalvásokhoz.
Az a bizonyos első 2-3 hónap a keserves sírással, a kakilási nehézségekkel és a bántó szelekkel…
17. Reflux betegség
A reflux tünetei fekve rosszabbodhatnak, emiatt jelez a baba.
18. Rémálmok, éjszakai felriadások
Az éjszakai felriadások és rémálmok 1 éves kor után szoktak előfordulni, leginkább az óvodás gyermekeket érintik.
19. Valódi alvászavarok
Különböző betegségek tartoznak ebbe a csoportba, melyek egyik tünete az alvászavar. Ebben a bejegyzésben részletesen összefoglalom, mik ezek.
20. Élénkítő ételek, italok
Kevesen gondolnak rá, pedig nagyobb gyermekeknél gyakran ezek fogyasztása okozza a problémát. Élénkítő hatású teák, kakaó, csoki, jeges teák, cola, kávé és az energiaitalok mind mind olyan anyagokat tartalmaznak, melyek rontják az alvás minőségét, nehéz elalvást és visszaalvást okoznak.
21. Túl korai lefektetés
Ha az utolsó nappali alvás után túl hamar szeretnénk lefektetni a babát és még nem elég álmos, akkor gyakran előfordul, hogy egy-egy felébredés kapcsán nem akar visszaaludni, mert kipihentnek érzi magát.
22. Túl sok inger
Főleg kisebb babák érzékenyek arra, ha napközben túl sok inger éri őket. Utazás autóban vagy tömegközlekedésen, bevásárlás, rokonok, barátok látogatása, rádió vagy tévé hangja. A sok hang és fény túlterheli a picik idegrendszerét, nehezen tudnak megnyugodni, elaludni egy mozgalmas nap után, éjjel is gyakoribb a felriadás ilyen esetben.

Az ellenőrző felébredések kapcsán észlelt babagondok egy része megelőzhető/kezelhető, egy része átmeneti, egy része pedig kivédhetetlen.
A feladatunk az, hogy megtaláljuk a valódi okot a babagondok mögött, a kivédhető vagy megoldható problémákkal (fájdalmak, környezet, nappali alvások, altatási szokások, stb.) foglalkozzunk, az átmeneti problémákat felismerjük (növekedési ugrás), a kivédhetetlen okokat (éhség) pedig türelemmel viseljük és segítsünk a babánknak abban, hogy minél kevésbé zavarják meg az éjszakai ébredések.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése