Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. október 16., szerdaA tölcsérmell a mellkasdeformitások egyik formája, amely, az enyhe, csakis esztétikai problémát jelentő változattól a belgyógyászati problémát okozó súlyos változatig sokféle formában megnyilvánulhat. Vagyis, a mellkas (szegycsont és bordák) benyomódása lehet kismértékű, de lehet olyan nagymértékű is, amikor a szegycsont és a gerinc majdnem összeérnek. Ilyen súlyos estben a mellkasi szervek is károsodhatnak.
Mik a figyelmezető jelek? A szülő milyen tünetekre figyeljen?
 • szegycsont, bordák besüppednek
 • csökkent fizikai állóképesség
 • fáradékonyság
 • fokozott hajlam a légúti megbetegedésekre
 • súlyosabb esetben, különösen megterhelésre jelentkező légzési nehézségek
Mi a legfontosabb teendő?
A deformitás korai felismerése, és időben elkezdett speciális gyógytorna, döntő fontosságú a deformitás végleges formáját illetően! Nem mindegy, hogy egy kezdődő deformitás kialakulását próbáljuk megelőzni vagy már egy kialakult deformitást próbálunk helyrehozni.
Másik fontos szempont, tisztázni a deformitás valós mértéket, mert sok esetben a szemmel látható deformitás nem azonos a mérésekkel kapott értékkel! A deformitás lehet szimmetrikus, de sok esetben aszimmetrikus is.
A mellkas deformitásokat hagyományosan az ún. Haller index-el (pectus index) jellemzik. Ilyenkor, CT-képen, a legnagyobb deformitás szintjén, a mellkas nyílirányú (sagittális) és frontális átmérőjének hányadosát nézik. A normál érték 2,5. A 3.2-es érték, enyhébb deformitásnak minősül a szakirodalom szerint. A 3.2 és 3.5 érték között mérsékelt, a 3.5 felett, pedig súlyosabb deformitásról beszélünk.
A gerinc helyzete, és esetleges elváltozásai (gerincferdülés, lapos hát) illetve a kóros testtartás elősegíti a tölcsér mellkas progresszióját. Ezért fordul elő az, hogy, pl. lapos hát esetén, egy enyhébb deformitás is mutathat rosszabb Haller-indexet. Egy lapos hátú gyereknél enyhébb deformitás esetén is lehet belső szervi érintettség, amely egy komolyabb terápiát igényel. A Haller-index, a mellkasfal konfigurációjának kvantitatív mérőszáma, és jelentős eltéréseket mutat nem és életkor szerint. A tényleges deformitás megállapításához a korrekciós indexet alkalmazzák.
A diagnózis megállapításához és a terápia elkezdéséhez tehát, mind a Haller, mind pedig a korrekciós index egyformán fontos! A légzésfunkció mérése és rendszeres ellenőrzése szintén a vizsgálat része kell, hogy legyen!
A mérések igen fontosak a rendszeres visszajelzés szempontjából, viszont a röngenterhelés árt a szervezetnek, ezért mellkas deformítások pontos mérésére a 3D lézerszkenner használata javasolt.
Miből áll a tölcsérmell kezelése?
Az esetek nagy részében a tölcsérmell gyógyítása gyógytornászi feladat! Időben elkezdett, speciális gyógytornával a tölcsérmell javítható, vagy szinten tartható. A szegycsont illetve a bordák besüppedése miatt a mellizmok megnyúlnak. A személyre szabott torna elsődleges célja a mellkas-, hát-, és hasizmok erősítése, a helyes légzéstechnika betanítása. A mellkas deformítások gyakran társulnak egyéb gerinc deformításokkal ezért javasolt a Schroth módszer szerinti gyógytorna illetve 3 dimenziós légzésterápia. A kúszó-mászó gyakorlatok illetve térdelőtámaszban végzett játékos feladatok a kisgyerekek számára is igen hatékonyak.
Gyógyúszás:
A helyes kar-láb – és légzéstechnikával végzett hátúszás minden változata hatékony. A gyógyúszás a gyógytornát nem helyettesíti!
 • Egykarú hátúszás különböző változatai
 • Csúsztatott hátúszás (tölcsérmellnél nem kell egymásba tenni a két kezet) 
 • Hátúszás váltott és páros karral
 • Merülési feladatok
 • Siklások
 • Búvárúszás
Gyógyúszást oktató szakember segítségét érdemes igénybe venni.
Milyen eredményeket lehet elérni gyógytornával?
A szakszerű konzervatív terápia igen jó eredménnyel alkalmazható, de sok tényező befolyásolja, azt, hogy kinek milyen sikeres lesz a végeredmény.
Befolyásoló tényezők a következők:
 • életkor,
 • a deformitás mértéke illetve a folyamat progressziója
 • a deformitás formája (szimmetrikus vagy nem)
 • a mellkas állapota (rugalmas vagy rigid)
 • az egyén motiváltsága, gyakorol rendszeresen vagy nem
 • a mellkasdeformitások kezelése sajnos egy hosszabb folyamat, nem hetekben mérhető
 • a növekedés befejeztéig folyamatosan figyelemmel kell kísérni
Mikor van szükség műtétre?
Súlyos esetben, a mellkasi szervek eltolódása, illetve az ebből fakadó légzési és keringési nehézségek miatt a korrekciós műtét elkerülhetetlen. A műtét utáni rehabilitációs protokoll pedig szintén gyógytornászi feladat!
Milyen gyakorlatokat ne végezzünk testnevelés órán?
A szegycsont bemélyedésével járó és az azt fokozó testhelyzetek károsak: pl. tarkóállás, ekeállás, gyertya.
meg!


 #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése