Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. október 5., szombat

Influenza elleni védőoltás gyerekeknek


                                         
A hideg és nyirkos időjárás beköszöntekor, minden évben menetrendszerűen felmerül a kérdés a szülőkben: érdemes beoltatni a gyereket influenzaoltással, vagy nem? A dilemma nem véletlen, hiszen az influenza elleni védőoltással kapcsolatban sokféle érv, és ellenérv elhangzik.

A szezonális influenza, különösen veszélyes a gyerekekre, sajnos minden évben előfordulnak halálesetek. Különösen a krónikus egészségügyi problémákkal, köztük az asztmával, cukorbetegséggel, vagy idegrendszeri zavarokkal küzdő gyermekek körében jelentkeznek az influenza súlyos szövődményei. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az utóbbi években egyre több szülő dönt az influenza elleni védőoltás beadatása mellett. Sokan vannak azonban, akik bizonytalanok: nem tudják pontosan, hogy mennyire hatékony az influenza elleni védőoltás, milyen vírusokkal szemben hatásos a vakcina, mik az esetleges mellékhatásai. Ráadásul még mindig ellentmondásosak a vélemények arról, hogy kell-e egyáltalán influenza védőoltás a gyerekeknek, vagy sem. Próbáljunk meg elvonatkoztatni a tengernyi információtól, és csak a lényeget –a tényeket– értékelni.
Oltatni, vagy nem oltatni?
Az influenza elleni védőoltás beadása elsősorban a gyermek korától függ: ahhoz, hogy olthatóak legyenek, el kell érniük minimum a hat hónapos kort, bár a fertőzés veszélyének inkább az óvodások, és a kisiskolások vannak kitéve. A rendszeresen közösségbe járó gyermekeknek kifejezetten ajánlják a védőoltást. Jó tudni ugyanakkor, hogy az oltóanyag beadása nem véd meg teljesen az influenzától, a betegséget így is el lehet kapni. Nem kell viszont számolni a betegség felerősödésével, az esetleges, influenza okozta szövődmények kialakulásával.
Kinek ajánlott az influenza elleni védőoltás?
Koraszülött, cukorbeteg, illetve asztmában vagy más krónikus légzőszervi betegségben szenvedő gyerekek esetében mindenképpen javallott az oltás. Ami a várandós anyukákat illeti, szintén megoszlanak a vélemények. Amennyiben a terhesség alatt kizárt, hogy a kismama influenzás betegekkel találkozzon –ami szinte lehetetlen–, inkább ne oltassa be magát. Súlyos járvány esetén, az influenza elleni védőoltás a második, vagy a harmadik trimeszterben alkalmazható biztonságosan. Továbbra sem olthatóak, a már megbetegedett, lázas gyermekek.
Két hét kell a védettséghez, az év vége előtt érdemes beadatni
Kétféle influenza elleni védőoltás létezik: a trivalens vakcina háromfajta influenzavírus, a H1N1, a H3N2 és egy influenza B vírus ellen hatásos. A kvadrivalens oltóanyag egy további influenza B vírus esetében is védelmet nyújt. Az influenzaszezon rendszerint januárban, illetve februárban tetőzik, ezért érdemes az oltást legkésőbb novemberben beadatni, mivel a védettség kialakulásához két hétre van szükség.
Az oltás veszélyei
Az influenzaoltás, ahogy az összes többi gyógyszeres kezelés, nem csak jótékony hatásokkal rendelkezik, hiszen felmerülhet intolerancia vagy allergia kialakulásának a lehetősége. Ezek korábban, elsősorban a tojásallergiás gyermekeknél jelentkeztek, a legújabb hatóanyagokban azonban a felhasznált tojásfehérje jelentős csökkentésével, már szinte teljesen kiküszöbölték ezt a problémát..
További mellékhatások
Az influenza elleni védőoltás gyerekek esetében magas lázzal, izom- és ízületi fájdalmakkal, valamint általános levertséggel, bágyadtsággal járhat. Előfordulhat, hogy az influenzaoltás helye enyhén megduzzad és kipirosodik, ilyenkor elégséges a helyi, hideg vizes borogatás alkalmazása. Ezek ugyan elég kellemetlen tünetek, de 2-3 nap elteltével maguktól megszűnnek. Ha a gyermeknél nagyon magas láz lép fel, amit hasmenés vagy hányás kísér, mindenképp forduljunk orvoshoz!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése