Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. november 23., szombat

Sturge - A Weber-szindróma csecsemőknél


Sturge - A Weber-szindróma általában születéskor egy vörös folttal jelentkezik, az arc egyik oldalának homlokra és felső szemhéjára, vagy az egész arcra kiterjedően. A születési jel színe változhat világos, rózsaszín és mély lila között, és a hármas ideg szemészeti ága körül, közvetlenül az arcbőr felszíne alatt kapillárisok túlzott tágulata okozhatja. Az érrendszer rendellenességei vannak a pia mater-ben is, amely az agyállományt boritja  a fej ugyanazon oldalán, mint a bőrtünetek. Ez okozza a szövetek meszesedését és az idegsejtek elvesztését az agykéregben.
A neurológiai tünetek magukban foglalják a csecsemőkorban kezdődő görcsrohamokat , amelyek az életkorral fokozódhatnak. A görcsök általában a test  azon oldalán jelentkeznek ahol a születéskor észlelhető bőrtünetek előfordulnak-.  Előfordulhat izomgyengeség is a test azon oldalán, amely a születési jellel szemben van.
Néhány gyermeknek fejlődési és kognitív késések vannak; kb. 50% -uk glaukóma (optikai neuropathia, gyakran fokozott szemnyomás), amely születéskor jelen lehet, vagy később kialakulhat. A glaukóma leukocoria formájában fejezhető ki, amelynek a retinoblastoma további értékelését is magában kell foglalnia. A megnövekedett nyomás a szemben a szemgolyó megnövekedését és elődomborodását okozhatja a szemüregből (buphthalmos).Sturge - A Weber-szindróma ritkán érint más  szerveket.





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése