A diéta mindkettőtöknek árthat

A megfelelő étkezés alatt azt kell érteni, hogy a kismama sem nem koplal, sem nem eszi túl magát. Sok anyát zavarnak a terhesség alatt felszedett kilók, és alig várja már, hogy sporttal és diétával ezektől megszabaduljon, de a szoptatás ideje alatt a saját kútfőből kiötlött és végrehajtott fogyókúra többet árthat, mint amennyit használ a baba és a mama egészségének, ezért inkább várjuk meg vele a szoptatási időszak végét.

Nem kell kettő helyett enni

Ugyanakkor kettő helyett sem kell enni: az elhízás sem tesz jót az anyának, és semmi hasznot nem hoz a babának sem. A szoptatás alatt mindössze 650-700 kcal többlettáplálékra és nagyjából egy liter vízre van szüksége a normál mennyiségen felül a kismamának ahhoz, hogy a szervezete el tudja látni elegendő mennyiségű tejjel a babát. Ez tehát minimális többlettáplálkozást jelent: nagyjából egy pár virslinek fele meg naponta.
A mennyiség helyett sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a minőségre: változatos, rostokban és magas tápértékű fehérjékben gazdag ételeket kell enni ahhoz, hogy mind a baba, mind a mama egészsége rendben legyen, és az anyatejjel ne legyenek problémák.

Ízek harmóniája – óvatosan a fűszerezéssel!

Az anyatej minőségénél jobban befolyásolható annak íze. Ez utóbbi tényező sem mellékes szempont, hiszen ha a baba nem szereti az anyja tejét, és nincs ínyére annak íze, akkor kevesebbet szopik, és túl korán abba is hagyhatja, pedig az egészséges és a fejlődése szempontjából az a jobb, ha minél tovább növekedik anyatejen.
Az anyatej ízét gyakorlatilag minden befolyásolhatja, és ki kell kísérletezni, hogy mi ízlik a babának és mi nem. A fűszeres ételek például gyakran váltanak ki ellenérzést a kicsikből, de van olyan baba, aki például a spenótot vagy a káposztát nem kedveli. A kávé és az alkohol is azonnal érezhető lesz az anyatejen, és egyértelműen rontja az ízét és aminőségét is, így ezektől érdemes tartózkodni a szoptatás alatt.