Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. november 7., csütörtök

Alkoholmérgezés tünetei és kezelése

Alkoholmérgezés tünetei és kezelése

2015.10.08 15:39
 Szabó Emese
 dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos

Mi az alkoholmérgezés?

A laikusok számára az alkoholmérgezés azt jelenti, amikor valaki teljesen részegre issza magát valamilyen alkoholos itallal. Toxikológiai szempontból az alkoholmérgezés összetettebb fogalom, eleve azért, mert többféle alkoholmérgezés létezik: okozhat ilyet a laikusok által "alkoholként" emlegetett etilalkohol (etanol) vagy a faszesznek hívott metilalkohol (metanol) is. Utóbbit (amit többek közt belső égésű motorok üzemanyagaként, többnyire benzinnel 20-40 százalékos arányban keverve használnak) véletlenül vagy eleve öngyilkossági szándékból szokták csak fogyasztani. Az alkoholok csoportjába tartozik a fagyállóként használt etilén-glikol is, ami szintén okozhat mérgezést.

Csehországban 2012-ben történt metilalkohol-mérgezési hullám, amelynek közel 40 halálos áldozata volt, és amelynek érintettjei közül többen is megvakultak. Ebben az évben hazánkban is hír volt, hogy a Mol Bécs-Kiskun megyei telephelyeiről eltulajdonítottak mintegy 20 ezer liternyi metilalkoholt, de emiatt mérgezés nem történt. Hazánkban az elmúlt tíz évben komolyabb metilalkohol-mérgezési hullám egyáltalán nem fordult elő. A nagyobb kórházak toxikológiai osztályaira évente csak 4-5, maximum 10 metilalkohol-mérgezett kerül be, többségük viszont nem alkoholként, hanem öngyilkossági szándékból fogyasztja ezt az szert.

Az alkoholmérgezés okai


Az etilalkohol-mérgezés oka értelemszerűen az, ha valaki túl sok alkoholos italt fogyaszt. Persze nem mindegy, hogy miből mennyit: más, ha valaki 5 százalékos alkoholtartalmú sörből iszik meg 3 litert, vagy éppen 10 százalékos borból, esetleg 40 százalékos pálinkából. Utóbbi már halált okoz, lévén abban már rengeteg etanol van (1 liter 4 százalékos sör az alkoholtartalmát tekintve 1 deciliter 40 százalékos pálinkának felel meg). A hatás szempontjából számít a gyomor telítettségi állapota és az érintett alkoholfogyasztási szokása is: egy rendszeresen alkoholt fogyasztó ember jobban bírja az italt, mint az, aki soha nem iszik, egyszer viszont sokat fogyaszt.

Metilalkoholt a mérgezettek általában véletlenül isznak, amiatt, mert a nem megfelelő tárolás miatt etilalkoholnak gondolják. Összekeverni könnyű, mivel a mindenki által ismert etiléntől nem lehet megkülönböztetni, attól sem ízében, sem szagában nem különbözik. Az összekeverés mellett a fogyasztás másik oka az lehet, hogy valaki eleve öngyilkossági szándékból iszik ilyesmit. (Az üzemanyagként való felhasználás mellett ezt az alkoholt az iparban, főleg a gyógyszeriparban alkalmazzák nagy mennyiségben, többek közt szerves oldószerként. Használják festékek, lakkok oldásárakor is, de lehet a kromofágnak és fagyálló folyadékoknak is komponense.)

Az alkoholmérgezés tünetei

Az alkoholmérgezés legjellegzetesebb tünete a széles alapú járás és az elkent beszéd, bár utóbbiak még csak az ittasságot jelzik, a súlyos mérgezést még nem. A mérgezést a laikusok nem tudják felismerni, számukra akkor áll ez be, amikor az érintettel már nem tudnak kapcsolatot teremteni: nem tudják fölrázni, nem tudnak vele kommunikálni. Amíg az érintettet talpra tudják rángatni és haza tudják támogatni, nem tartják mérgezettnek.Az alkoholmérgezés eszméletvesztéssel járhat

Az alkoholmérgezés diagnózisa

Az alkoholfogyasztásnak jellegzetes tünetei vannak, azok alapján az orvosok könnyen fel tudják állítani az alkoholmérgezés diagnózisát is. Alkoholos lehelet egyedül akkor nem jelentkezik, ha valaki vodkát fogyaszt. Amúgy utóbbi nagyon árulkodó jel. Mivel sok olyan betegség van, ami az alkoholmérgezéshez hasonló tüneteket okoz, ki kell zárni ezek lehetőségét is. Ilyen például a vércukorszint leesése, a szeptikus állapotok, a széndioxid-mérgezés. Ráadásul egy banális ittasság mögött meghúzódhat központi idegrendszeri sérülés is, alacsony káliumszint. Ezeket szintén ki kell zárniuk az orvosoknak.

Az alkoholmérgezés kórlefolyása

Az etilalkohol-mérgezés általában magától elmúlik, ahogyan az metilalkohol-mérgezés is, viszont utóbbi már durva károsodásokat okoz. Következménye lehet komoly anyagcserezavar, vakság, de akár halál is.

Az alkoholmérgezés első lépése, amikor valaki iszik, de még tünetet nem érez. A következő állomás a széles alapú járás és az elkent beszéd, a vége pedig az, amikor fekszik az intenzív osztályon, a tüdejéből pedig próbálják kiszedni a hányással belekerült gyomortartalmat. A vérnyomás ilyenkor nagyon leesik, ahogyan a vércukor is. Utóbbi a központi idegrendszer működésének nem tesz jót.

Az alkoholmérgezés kezelése

Az etilalkohol-mérgezés az esetek túlnyomó többségégében orvosi beavatkozás nélkül elmúlik, az érintett kijózanodik. Súlyos esetben úgynevezett adjuváns terápiára van szükség: infúzióra, vércukorpótlásra. Másrészt több olyan rendszeres alkoholfogyasztó van, aki eleve valamilyen egészségkárosodással él (mert például eleve alkoholista), így azok miatt komolyabb ellátásra szorul.
Ha az érintett állapota súlyos - mert például eszméletlen állapotba kerül és gyomortartalom jut a tüdejébe -, már gépi lélegeztetésre, a tüdőbe került hányadék speciális eszközzel történő eltávolítására, művese kezelésre is szüksége lehet.

Metilalkohol-mérgezésnél nagyon fontos a dialízis-kezelés is, illetve az érintettnek etilalkoholt is szoktak adni. Ennek oka, hogy ez az alkohol ugyanazon az enzimrendszeren keresztül bomlik le, és amíg a szervezetben etilalkohol is van, addig a szervezet azt bontja, nem pedig a metilt. Ez azért fontos, mert káros melléktermékek a metanol bomlásakor keletkeznek nagyobb mennyiségben, ha pedig ezt késleltetve bontják az enzimek, akkor azok nem kerülnek egyszerre nagyobb mennyiségben a szervezetbe.

Az alkoholmérgezés gyógyulási esélyei

A metilalkohol-mérgezésnek nagyon jók a gyógyulási esélyei, a betegek állapota általában 6-12 óra alatt rendeződik. Ha kórházban kezelik az érintetteket, ezt követőek jellemzően onnan is kiengedik őket. Azt viszont érdemes tudni, hogy a toxikológiai osztályoknak sok "törzsvendége" is van, hiszen az alkoholisták gyakran bekerülnek.

Metilalkohol-mérgezésnél már csak 60 százalékos a gyógyulási esély.

Az alkoholmérgezés megelőzése

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ki mennyire bírja az alkoholt, szeszes italt pedig csak a határok ismeretében szabadna fogyasztani. A metilalkohol-mérgezésnek a metanol szakszerű tárolásával lehet elejét venni, illetve azzal, ha alkoholt csak megbízható forrásból szereznek be.

Az alkoholmérgezés szövődményei

Az etilalkohol-mérgezésnek inkább csak az alkoholizmus miatt lehetnek szövődményei, nem konkrétan a mérgezés miatt alakul ki ilyesmi. Ugyancsak szövődmény, ha valaki eszméletét vesztve összetöri magát.

A metilalkohol-mérgezésnek súlyos következményei is lehetnek, például az érintett meg is vakulhat, de akár életét is vesztheti.

Hasznos tudnivalók

Az alkoholmérgezéshez mentőt akkor kell hívni, amikor az érintettekkel már lehet kommunikálni, nem lehet kirángatni őket az ágyból, felállítani őket a székből. Az utcán fekvő eszméletlen állapotú emberekhez mindenképp mentőt kell hívni, noha ez az esetek nagy részében sajnos nem történik meg.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.
Kategória: Mérgezések
Orvost vagy magánrendelőt keresek Alkoholmérgezés kezelésére! További kérdésem van Alkoholmérgezés témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése