Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. november 17., vasárnap

Herevízsérv tünetei és kezelése


Mi a herevízsérv?

Míg heresérv alatt azt értjük, amikor bél csuszamlik a hasüregből a herezacskóba, addig a here vízsérvet csak a köznyelvben emlegetjük sérvként, valójában folyadékfelszaporodást jelent a here körül.
Nem túl gyakori a herevízsérv, előfordulása 1-2 százalékosnál biztosan nem nagyobb. Jellemzően az ötven évnél idősebbeket érint, részben azért, mert körükben már gyakoribb a herevisszérműtét, aminek következtében kialakulhat vízsérv.

A herevízsérv okai

Kapcsolódó cikkeink

Herevízsérv akkor jön létre, ha a hereburok által termelt folyadék a here és a hereburok között felgyülemlik, emiatt pedig megnő a here mérete. A hereburok ezt a folyadékot normál állapotban is termeli, hogy miközben a szerv a burkában mozog, a súrlódás csökkenjen. Gond akkor van, ha a folyadék valamilyen okból kifolyólag nem tud elszivárogni, felszívódni. A burok a folyadékot ettől függetlenül továbbra is termeli, az pedig felszaporodik.

Azt, hogy a hereburok által termelt folyadék nem tud elszivárogni, általában valamilyen gyulladás vagy hegesedés okozza, de lehet urológiai műtétek következménye is. Gyakori például a herevisszértágulat műtétje után: ennek az operációnak a here vízsérv az egyik leggyakoribb szövődménye.

A herevízsérv diagnózisa

A diagnózis felállítása klinikai vizsgálattal, tapintással és hereultrahanggal történik. Utóbbin egyértelműen látszik, hogy a herét folyadékgyülem veszi körül.

A herevízsérv tünetei, kórlefolyása

A betegség tünete az, hogy a here valamelyik oldalán elkezd növekedni, méghozzá fájdalmatlanul. A megnagyobbodás mellett a here súlya is megnő, a szerv rugalmasan tömötté válik. Amíg csak kicsit nagyobbodik meg, nem okoz különösebb problémát, ha viszont tovább növekszik, a mozgást is akadályozhatja, kellemetlenné teheti. Extrém esetben a here akkorára nőhet, hogy akár térdig is érhet.

Változó, hogy a herevízsérv milyen gyorsan lesz észlelhető: van, amikor néhány hónap alatt alakul ki, van, amikor évek alatt folyamatosan növekszik.

A herevízsérv kezelése

A kezelés alapvetően műtéti. Maga az operáció nem kockázatos, egynapos sebészet ellátás keretében meg tudják oldani.

Átmenetileg megoldást jelenthet a pungálás is. Ennek során csak a folyadékot eresztik le a heréből, de eredménye nem tartós, hatása csak egy-két hónapig tart, utána ismét nőni kezd a szerv.A herevízsérv kezelése műtéti eljárással történik.

A herevízsérv gyógyulási esélyei

Extrém ritkán, de előfordul, hogy a herevízsérv magától elmúlik, például akkor, ha valamilyen gyulladás, letapadás vagy összenövés okozza. Ha viszont a here már érezhetően növekszik, mindenképpen javasolt a műtét, ilyenkor az elváltozás már nagyon ritkán fejlődik vissza magától. A műtét az esetek túlnyomó többségében végleges megoldást jelent, a probléma nagyon ritkán újul ki.

A herevízsérv megelőzése

Nincs mód a here vízsérv megelőzésére. Maximum arra lehet figyelni, hogy a heregyulladást a betegek ne hanyagolják el, mert még ha spontán meg is gyógyul, okozhat a későbbiekben vízsérvet.

A herevízsérv szövődményei

A here a folyamatos nyomástól elsorvadhat, bevérezhet, véres folyadékmassza (hematocele) is kialakulhat benne. Emellett fertőződhet és be is gyulladhat. A here sorvadása a nemzőképességet is csökkentheti, mellette pedig rontja a potenciát.

Hasznos tudnivalók

A here megnagyobbodásakor mindenképpen urológushoz kell fordulni, ezt a tünetet ugyanis a vízsérv mellett gyulladás és daganat is okozhatja.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvosnak.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése